İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Orhanlı Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifine “Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi” kapsamında 30 aileye her birine 6 baş olmak üzere toplam 180 baş inek dağıttı.


  İneklerin dağıtımında konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN  “ Orhanlı Kasabasında sadece bitkisel üretim yapıldığını ve bunun çok önemli bir bölümünün Patates üretiminden oluştuğunu belirterek, geçtiğimiz yıl içerisinde mevsim şartlarına bağlı olarak patateslerin donduğunu ve kasaba halkının mağdur olduğunu belirtti.

İl Müdürlüğü olarak çiftçilerin sıkıntılarını bildiklerini ifade eden Bilhan, kendilerini gayet iyi anladığını ancak ellerinde olmayan mevsimsel sebepler nedeniyle çiftçilerin mağdur olduklarını ifade etti.

Orhanlı Kasabasında uygulanan (30aile X 6 Baş) Süt Sığırcılığı projesinin toplam büyüklüğünün 1.151.855,00 TL olduğuna değinen İl Müdürü Bilhan  Orhanlı Kasabasındaki mevcut hayvan yapısının melez ırklardan oluştuğuna değinerek, tam kültür ırkı hayvanlar olmaması nedeniyle de süt verimlerin düşük olduğunu” söyledi.

          Ayrıca “Holştein sığırı tam bir sütçü kapasiteye sahiptir. Beden önden arkaya doğru yavaş yavaş genişler ve derinlik artar. Baş asil ve zarif, deri ince ve yumuşak olup boyunda vertikal kıvrımlar yapar. Tüyler kısa ve parlaktır. Sağlam bir kemik yapısı vardır. Uzun ve belirgin süt damarları vardır. Memeleri şişkin ve büyüktür.

          Holştaynlarda renk siyah-beyazdır. Bu renkler bedenin her tarafına dağılmıştır. Holşteinler dünyada en iyi sütçü ırk olarak yetiştirilmektedir. Getirilen kültür ırkı inekler sayesinde her birinden en az 20 lt süt alınacak. Bu 180 hayvanın doğum yapması ile birlikte kasabada yaklaşık 4000 kg süt üretilecek. Üretilen sütler kasabaya çok önemli katma değer sağlayacak ve halkın geçim kaynaklarından birisi olacak.” dedi.

 

İl Müdürü Nizamettin BİLHAN “ Orhanlı Kasabası için bugün mutlu günlerden biri. Orhanlı kasabasındaki 30 aileye her birine 6 baş olmak üzere 180 adet büyükbaş hayvan getirdik. Kasabaya gelen 180 baş hayvan ile kasabaya farklı bir geçim kaynağı geldi. Orhanlılı çiftçilerimizden bundan sonra özellikle yem bitkilerinin ekilişine ayrı bir önem vermelerini istiyoruz. Bu vesileyle  patates üretimine de alternatif oluşturulacaktır” dedi.Orhanlı Kasabasına getirilen hayvanların ilk defa havalandırılmalı, yem ve suluğu olan tırlarla taşındığına dikkat çeken Bilhan Orhanlı Belediye Başkanına, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanına, İl Müdürlüğü teknik elamanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, büyükbaş hayvanların kasaba halkına ve Niğde’ye hayırlı olması temennisinde bulundu.  



Editör: TE Bilişim