Niğde Valiliği öncülüğünde hazırlanan, Niğde Üniversitesi tarafından çalışmaları yapılan, Niğde İl Gelişme Planı kapsamında gerçekleştirilen Doğal Kaynaklar ve Enerji Şurası Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplandı. Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Niğde İl Gelişme Planı hazırlama ekibi, ilçe kaymakamları, kamu kurum müdürleri, doğal kaynaklar ve enerji ile alakalı kamu kurumları, özel kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar katıldı.

 Şuranın açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Abdullah UÇGUN; “doğal bir kaynak olan, kalsiyum karbonat olarak da bilinen kalsitin Niğde için ayrı bir önemi vardır. Kalsitin Türkiye'de kimyasal olarak en saf ve beyaz haliyle en büyük rezervi Niğde’de bulunmaktadır. Ürünlere beyazlık, sertlik, dayanıklılık, örtücülük ve akışkanlık gibi pek çok özellik kazandıran kalsit ulusal ve uluslararası pazarlara gönderilmektedir” dedi. Uçgun konuşmasının devamında, “dünyada ve ülkemizde nüfus artışı, sanayileşme ve küreselleşme sonucu artan ticaret olanakları doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebi arttırmaktadır. Ekonomik ve sosyal gelişmenin sürükleyici unsuru ve en temel gereksinimi enerjidir. Enerjinin üretilmesi, dönüştürülmesi, iletilmesi, depolanması, işlenmesi ve kullanılması öncelikli konular arasındadır. Niğde’de sürdürülebilir kalkınma için enerji-ekonomi-ekoloji dengesini özenle gözeten planlama anlayışı ile hareket edilmektedir. Bu amaçla kaynak çeşitliliğini ve jeopolitik gerçekleri dikkate alan enerji güvenliği modelleri üzerine çalışılmaktadır. Doğal kaynaklar ve enerji yönünden zengin olan Niğde’de enerjiyi kesintisiz, güvenilir, temiz bir şekilde halka sunmak ve bu kaynakları çeşitlendirmek için çalışmalar tüm hızla sürmektedir” dedi.

Şura sunumunu gerçekleştin Doğal Kaynaklar ve Enerji Komisyonu Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan Niğde’nin doğal kaynaklar ve enerji vizyonunun; başta güneş enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji üretim yatırımları açısından ülkenin önemli merkezlerinden birisi olan, enerji altyapısı gelişmiş, tüm alanlarda enerjinin verimli kullanıldığı, kalsit ve ürünlerinde Türkiye’de lider konumda olan bir il olmak olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmalar ve GZFT analizi sonuçları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Niğde’nin enerji ve doğal kaynaklar alanında güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerinin neler olduğunu açıkladı. Toplantı katılımcılardan gelen soruların cevaplanması görüş ve önerilerin not alınması ile sona erdi.


.

Editör: TE Bilişim