CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının 2020 yılı Plan ve Bütçe Komisyon görüşmelerinde Niğde’de her seçim öncesinde var denilen, seçim bitince unutulan “petrol”ü, Bakan Dönmez tarafından temeli atılan ama aylardır öylece bekleyen Bor Enerji İhtisas Bölgesinin durumunu Bakan Dönmez’e sordu.

“KARAMAN’A VAR NİĞDE’YE YOK?”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bütçe komisyon görüşmelerinde söz alan CHP Milletvekili Gürer, “11/2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Niğde ili Bor ilçesinde, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin oluşturulacağı açıklanmıştı. Aynı dönemde Karaman ili Niğde'yle birlikte düşünülüyordu. Karaman'da yatırım bitti, Niğde’ye ise dört yıldır yatırım yapılmadı. Bakan Albayrak Türkiye içerisinde en verimli altyapı kriterlerinin Niğde Bor’da olduğunu açıklamıştı. 2017'de ihale yapılacağı duyurulmuştu. 2017'de ihale neden iptal edildi? Akıbeti ne oldu? 29/9/2018 tarihli Resmî Gazete'de 2.553 hektarlık alanda yenilenebilir enerji kaynak alanı ilan edildi. Bu yatırımlar için düzenlemeler Bakanlığınızca yapılacaktı. Sonuç nedir? Seçimden seçime söz ve açıklama var ama yatırım neden yok?” diye sordu.

GÜRER: “ENERJİ SEKTÖRÜNE DİNANİZM KATACAK DEMİŞTİNİZ, ATTIĞINIZ TEMEL 8 AYDIR ÖYLECE DURUYOR..”

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Dönmez’in attığı temelin hala öylece durduğunu söyledi. Gürer, “Sayın Bakan, 11 Mart 2019 tarihinde Niğde Bor ilçesinde Eko Temiz Enerji AŞ temel atma törenine katıldınız. EkoRE 14 Mayıs 2016 yılında da aynı yerde benzer bir temel daha atmıştı. O yatırım yapılmadı. Siz gelip temel atınca bu kez umutlandım. Ama sekiz ay geçti, temel öylece kaldı. "Tesis enerji sektörüne dinamizm katacak" demiştiniz. 700 milyon dolar sermaye girişi olacak denen yatırımın akıbeti nedir?” dedi.

“HER SEÇİM ÖNCESİ NİĞDE’DE PETROL BULUNUR, SEÇİM BİTİNCE UNUTULUR!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de olduğu iddia edilen Petrol konusundaki son durumu da Bakan’a sordu. Gürer, “Niğde Bor'da petrol araştırmaları MTA tarafından yapılmış; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı petrol kayası saptandığını, vasıf ve miktar uygun olmadığı için çalışmanın sonlandırıldığını açıklamıştı. 2007-2010 arası yapılan, "Çalışma bitti." açıklamasının ardından 2018 yılında bölgede açılan bir su kuyusunda doğal gaz akışı tespit edilmişti. Bölgede 3 boyutlu sismik veri toplandığı açıklanmıştı. Sonuç nedir? Yeni arama kuyusu açılacak mıdır? Her seçim öncesi Niğde'de petrol bulunur, haberler seçim bitince unutulur. "Niğde'de var." diye açıklamalar yapılıp seçim sonrası unutulan petrolün bölgede bulunma olasılığı nedir? Bu konuda net ve somut bir açıklama yapar mısınız?” diye sordu.

Bakan dönmez Gürer’in sorularına süre yetersizliğinden yazılı yanıtlayacağını ifade etti.

Editör: TE Bilişim