Niğde Valiliği Proje, Planlama Koordinasyon ve Eğitim Ofisi (NİPRO) tarafından hazırlanan Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık İhtisas Bölgesi Projesi için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı ekipler 1100 hektarlık alanda incelemelerde bulundular.

Bor İlçesi’ne bağlı Karatepe mevkiindeki kurulması planlanan Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık İhtisas Bölgesinde inceleme ekibiyle birlikte araziyi gezen Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek proje hakkında verdiği bilgide projenin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin en büyük Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık İhtisas Bölgesi’nin Niğde’ye kurulacağını söyledi. İlk etapta 20.000 büyükbaş kapasiteli besi sığırcılığı ile başlanacağının altını çizen Vali Yılmaz Şimşek,  “Projesini planlama koordinasyon ve eğitim ofisi koordinasyonunda çeşitli kurumlardan oluşan çalışma ekibi tarafından hazırlanmaktadır. Hazırlık çalışmaları kapsamında kurulacak alan üzerinde yapılacak üst yapı projeleri ve harita çalışmaları devam etmektedir.

Çalışmaların tamamlanmasından sonra başvuru dosyası gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına gönderilmiştir.

İçerisinde tam kapasitede çalışabilecek 8-10 mw gücünde biyogaz tesisi, su arıtma tesisi, hasta hayvan bakım ve tedavi bölmeleri, banyoluklar, gübre çukurları, silaj çukurları, kaba ve kesif yem depoları, hayvan bakıcılarının soyunma, giyinme, temizlik (wc, lavabo, banyo), dinlenme ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayacak bölümler, her işletmenin, giriş-çıkışlarda dezenfeksiyon havuzu ve araçları dezenfekte etmeye yarayan sistem, ortak kullanım için acil kesim ünitesi, karantina, idari ve sosyal tesis (bölge yönetimi, sendika, eğitim tesisi, toplantı salonu, lokanta, kafeterya, güvenlik, cami, ,sağlık tesisi gibi) tesisler planlanmaktadır” dedi. 

Açıklamasına devam eden Vali Yılmaz Şimşek, "Niğde tarım ve hayvancılık yöresi bir il. Aileler geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Bizde bu gerekçeden yola çıkarak göreve başladığım ilk günlerde bu bölgede 1100 hektarlık alan üzerinde 20 bin büyükbaş kapasiteli tarıma dayalı organize hayvancılık ihtisas bölgesi oluşturma yönünde bir çalışma başlattık. Müteşebbis heyetimizi oluşturarak;  Hazırlamış olduğumuz dosyayı bakanlığımıza intikal ettirdik. Bugünde bakanlığımızdan bir heyet gelerek bölgeyi yerinde inceledi.  Kendilerine göre bu bölgenin olabilirliğini değerlendirdi. Kısa sürede bir netice alacağımızı umut ediyorum.

Öte yandan bölgenin 400 kişiye iş imkânı sağlayacağını vurgulayan Vali Şimşek şöyle konuştu: “Burada organize hayvancılık  ihtisas bölgesi kurulduğunda ilimiz ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyü katkılar sunacaktır. Her şeyden  önce et ithalatını bir nebze azaltacaktır. Ülkemiz cari açığına büyük katkısı olacaktır. Diğer taraftan burada hastalıklardan ari bölge oluşturulacak ve üreticilerimiz daha sağlıklı organize bir şekilde hayvancılık yapabileceklerdir. Bölgemiz için hayırlı olur inşallah. Bu bölge bittiği  zaman yıllık yaklaşık 30 bin büyükbaş  hayvan kesimi gerçekleşecektir. Yine istihdama da   katkısı olacak yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlamayı  ön görüyoruz.”
 
 
Editör: TE Bilişim