Niğde’nin yeni polemiği Ziraat Odası’na “Aklın Neredeydi” ve Pataş’a “ Ne yaptınız?”

Niğde’deki Patates ve Elektrik kesilmesi konusunda Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar bir basın açıklaması yaptı. Bu açıklamaya adeta “ Günaydın” der gibi CHP Merkez İlçe Başkanı Abdullah Türkmen cevap verdi. Her iki açıklamanın ardından da vatandaş Patates Araştırma İstasyonu bu konuda neler yaptı diye soruyor.



Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, borçlu çiftçilerin elektriklerinin, sulamaya en çok ihtiyaç duyulan dönemde kesilmesinin bölge ekonomisin çökertebilecek yanlış bir uygulama olduğunu söyledi. Kenar, bu nedenle işsizliğin anarmol derecede artacağını ifade etti. Kenar, çiftçilerin daha az enerji ile üretim yapılabilecek alternatif ürünlere yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.


Niğde’nin Orhanlı beldesi başta olmak üzere, Edikli ve Yeşilgölcük beldesi ile çevresindeki köylerde, patates üreticileri birikmiş elektrik borçlarından dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. Sulamaya en çok ihtiyaç duyulan dönemde çiftçilerin elektriklerinin borçları nedeniyle kesilmesi, değişik yorumlara neden oluyor.


Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Madem tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi için tahsilat sıkı tutulacaktı üretim sezonu başlamadan ya hiç enerji verilmeseydi ya da 2 dönem halinde ödeme kolaylığı getirilseydi. Şuan patateslerimiz 2 ay içerisinde yetişmeyi beklemektedir. Yapılan bu uygulama çok yanlıştır, eğer hemen çözüm üretilemezse bölge ekonomimiz çökebilir. İşsizlik anormal derecede artabilir” dedi.



ZİRAAT ODASI BAŞKANI VELİ KENAR’IN BU AÇIKLAMALARINA “ BU GÜNE KADAR AKLIN NEREDEYDİ” ŞEKLİNDE CEVAP GELDİ.


Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar’a cevap CHP Niğde Merkez İlçe Başkanı Abdullah Türkmen’den geldi.

Türkmen Ziraat Odası Başkanına sordu, “ Bu güne kadar aklın neredeydi”

CHP Niğde Merkez İlçe Başkanı Abdullah Türkmen açıklamasında “ Çiftçinin elektrik sorununa değinerek, bu sorunlarla daha öncede ilgilenmesi gerekenlerin iş işten geçtikten sonra çıkıp çiftçilerin borcunu ödeyememesinin sebebini kışın patateslerin don almasına bağladığını söyledi.


Perşembenin gelişinin çarşambadan belli olduğunu dile getiren Türkmen, “ Beş ay önce bu don olayı,patatesin satılamaması,elektrik borçları ortada idi.CHP olarak biz çiftçilerin zor durumlarını hep gündeme getirdik.Milletvekilimiz patates tarlalarında olayın tespiti için çalışmalar yaptı. Köy, köy kasaba,kasaba gezerek depolardaki çillenmiş satılmayan patates ambarlarını gezerek durumu meclise taşıdı.O çalışmalar esnasında AKP Niğde Vekilleri ortada görünmedi.Sorunları çözmesi gerekenler bu duruma kör ve sağır oldular.Tam insanların ürünleri ortaya çıkacak elektrikleri kesiliyor Çiftçilerin ürünleri tarlada kurutuluyor” dedi.


Sorunların Ziraat Odası’nı yakinen ilgilendirdiğini dile getiren Türkmen,“ Sayın Veli Kenar Siz Ziraat Odası Başkanısınız bu sorun sizi ilgilendiriyor beş ay önce köy ve kasabaları gezip bu sorunu dile getirip raporlar hazırlayıp gereken yerlere müracaat etme yerine, sorunun çözümünün Hükümetle ilgili olduğunu görme yerine, çiftçinin ,ziraatçının yanında olmanız gerekirken AKP’nin yanında oldunuz. Sayın Ziraat Odası Başkanı önceden yapılması gerekenleri şimdi söylüyorsunuz. Çok Güzel, bazı önerilerde bulunuyorsunuz, Kolaylık getirilsin istiyorsunuz. Bunları daha önce yapsaydınız , İnsanların ürünleri kuruyor.Ürünler kurursa MEDAŞ alacaklarını nasıl almayı düşünüyor? Köylünün arazilerine el koymayı mı düşünüyorlar? ,insanların elinden ekmeklerini mi alacaklar,altın yılını yaşadığını söyleyen Niğde’nin AKP Milletvekilleri nerede? Buna bir çözüm bulsunlar, buralarda ekonomi çökmek üzere. İnsanlar varlarını ,yoklarını ekim aşamasında toprağa gömmüşler.Topraktan bu ürünün çıkarılması için insafları varsa yardımcı olsunlar, Bu insanları MEDAŞ’ın insafına bırakmasınlar. Çünkü MEDAŞ da insaf yok” dedi.

BU PATATES VE ELEKTRİK TARTIŞMALARINA YENİ BİR BOYUT KATALIM…

Kısa adı PATAŞ olan eski ismi ise Patatas Araştırma Enstitüsü olan şimdiki ismiyle Tarım Bakanlığı’na Bağlı Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bu büyük sorun karşısında ne yapmıştır?...


Vatandaş Merak ediyor.


Bu konuyu daha önce de sormuştuk... TIKLAYIN

Türkiye Patates Cenneti !...


Patates yoksa… PATAŞ yiyelim!




Editör: TE Bilişim