Kısaca adı BİRKO olan Birleşik Koyunlular Mensucat Ticaret ve Sanayi A.Ş. 1972 yılında Niğde’de kuruldu. 


BİRKO zamanla büyüyerek Türkiye’nin sanayii kuruluşları arasındak ilk beş yüze girerek tüm yurtta tanınan ve tercih edilen bir marka oldu.

BİRKO, yurda sadece döviz kazandırmakla kalmıyordu. Niğde’ye de geniş bir istihdam imkanı sağlıyordu. Fabrikanın 2 bine yakın çalışanı evlerine ekmek götürüyordu. İkibine yakın çalışan demek, ikibin aile demekti. Bir ailenin beş kişi olduğunu düşündüğümüzde, BİRKO’dan geçimini sağlayan insan sayısının en az onbin kişi ve bunların alış-veriş yaptığı esnafı da düşündüğümüzde bu rakamın katlanarak onbinlere ulaştığı düşünülebilir. 

KÜRESEL KRİZ

Bu güzide kuruluş zaman içinde binlerce Niğde'liyi emekli etti. Niğde'de yaşayan tüm ailelerden en az birinin BİRKO ile mutlaka bir geçmişi oldu.

Son zamanlarda küresel ekonominin sıkıntıları doğal olarak Türkiye'yi de etkiledi. Tüm dünyada etkisini sürdüren korona salgınının gölgesinde Niğde Organize Sanayi Bölgesi 2. kampüsünde 100 kişilik kadrosuyla halı üretimini ve satışını  iki kat arttıran BİRKO, eski günlerine dönmenin mücadelesini veriyor.

'IBAN’a at' dönemi bitiyor 'IBAN’a at' dönemi bitiyor

Ancak bütün bu kötü şartlara rağmen son günlerde sevindiren bir olay gerçekleşti. Niğde 'nin başarılı  eski milletvekillerinden  Erdoğan Özegen  (KGK) Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atandı. 


Bu atama "Niğde’nin efsanesi Koyunlu Halı Fabrikası eski günlere döner mi?" ve "Niğde ekonomisine ‘can suyu’ mu geliyor?" sorularını akıllara getirdi.

Şu anda aktif durumdaki halı fabrikasını büyüterek eski günlere gelebilmesi için  büyük çaba harcayan  Koyunlu Halı Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Türkeş,  (KGK) Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı  Erdoğan Özegen'i makamında ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi. 

Bu ziyareti Özegen'in sosyal medya hesabından  paylaşması  üzerine Niğde sevdalısı eski Devlet Bakanı  Akın Gönen; Şöyle dedi. "Bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını umut ediyor ve diliyorum. Umarım  Niğde  uzun süredir BİRKO efsanesinin yarasına merhem olacak bir büyük şansı iyi değerlendirir. Bu şansı Sayın Özegen iyi kullanarak bu efsane markamız ve binlerce kişinin ekmek teknesinin yine şaha kalkmasında omuz verecek konumda ve tecrübededir. Bu görüşmenin gerçek müjdenin ilk görüntüsü olmasını dilerim" dedi.

Editör: TE Bilişim