Başbakan Erdoğan’ın “kredi kartı kullanmayın” sözleri tartışılmaya devam ediyor. AKP’li bakanlarca kayıt dışı ekonominin önüne geçiyor denilerek, vatandaşın kullanması için teşvik edilen kredi kartları, ne oldu da Başbakan tarafından yasaklı hal aldı.



MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, AKP iktidarı döneminde vatandaşın kullandığı kredi borçlarını türlerine ve illerine göre ne kadar olduğunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sordu.

Babacan’ın verdiği yanıta göre en borçlu iller sıralamasında İstanbul ilk sırada yer alırken, bu ili Ankara ve İzmir takip ediyor. En az borçlu iller ise sırasıyla Bayburt, Tunceli ve Hakkari.

Niğde'nin illere göre sıralaması

Niğde ilimiz, toplam nakti krediler sıralamasında 57. sırada, gayri nakti krediler de 60. sırada, Konut kredileri sıralamasında 50. , Taşıt kredilerinde 57. Diğer tüketici kredileri sıralamasında 56. , Bireysel Krediler sıralamasında 59. sırada yer aldı. 

2007 Aralık ayı ile 2013 Mart ayı arasındaki illere göre kredi borçlarına bakıldığından, borçların her yıl artış gösterdiği dikkat çekmekte.

Tüm kredi ve kredi kartı borçları sıralaması İstanbul başı çekerken, Ankara ve İzmir ardındaki diğer iller olarak sıralandı.

Bu rakamlar göstermektedir ki vatandaşın borcu sürekli katlanarak artıyor. Durum böyle olunca Başbakan Erdoğan’ın neden “kredi kartı kullanmasın” demesi de anlaşılır hale geliyor. Özellikle son dönemde ekonomideki kötü gidiş düşüldüğünde, 2009 yılında ABD’deki benzer bir kriz yaşanılması korkusu AKP’nin en öncelikle gündemi.

" BEN SÖYLEMİŞTİM " KOZU 

Şimdiye dek buna benzer bir açıklama yapmayan Başbakan Erdoğan, acaba uzmanların sonbahar da beklenilen kriz öngörüleri düşünerek mi bunları söyledi?

Çünkü AKP’n,in ekonomi-politikası sürekli tüketimin arttırılması yönündeydi. Buna karşılık vatandaşların alım gücünden herhangi bir yükseliş olmazken, borçlanma arttıkça arttı.

Sonuç olarak bu gidişat yaşanacak bir ekonomik sansıntıyla sosyal bir patlamaya neden olabilecek ölçüde.

Başbakan Erdoğan’a bu sözleri söyleten de bu acı gerçeğin ta kendisi.

İşte illere göre kredi ve kredi kartı borçlarının sıralaması:

TOPLAM NAKTİ KREDİLER






TOPLAM GAYRİ NAKTİ KREDİLER




KONUT KREDİLERİ







TAŞIT KREDİLERİ






DİĞER TÜKETİCİ KREDİLERi







BİREYSEL KREDİLER












Düzenleyen : Selim GÖKEL

Editör: TE Bilişim