Niğde merkezli Samistal Travel'ın sahibi Cevdet Eroğlu, Rusya pazarında yaşanan krizle birlikte Türkiye turizminde yeni yapılanmaların konuşulduğu bir döneme girildiğine dikkat çekti.


Nilgün ATAR  - turizmhaberleri.com


 Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın '' artık konaklama ve otelcilik ülkesi olmaktan çıkarak turizm ülkesi olma hedefine yükselmemiz gerekiyor '' açıklamasının ülkemizde yeni bir dönemin başlangıcının müjdesi olduğunu belirten Cevdet Eroğlu; '' Alternatif turizmin önderleri olan bizler bu açıklamayı çok uzun süreden beri bekliyorduk. Bakanımız geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında yeni tanıtım politikalarına ihtiyaç duyulduğunu da vurgulamıştır. Türkiye Tanıtım Koordinasyon Kurulu şeklinde yapılanma hayata geçirildiğinde çok doğru bir model olacaktır. '' dedi. 


MÜZE-ÖREN YERİ ZAMLARI YÜKSEK VE ZAMANLAMA YANLIŞ 
Müze ve ören yerlerine yapılan yüksek zamların sektöre ve 2016 turizm sezonuna olası etkilerini değerlendiren Cevdet Eroğlu şu açıklamada bulundu: 

'' Müze ve ören yerlerine hatırı sayılır miktarlarda zamlar yapıldı ve zor dönemden geçen sektörden büyük tepki gördü. Sezon itibarıyla 2016 yılının olumlu geçme olasılığının zayıf olacağını 2014 Ekim ayında sizlerle yaptığım bir röportajda dile getirmiştim. Genel olarak acentaların programlarında müze ve örenyeri girişleri fiyata tabi değildir. Girişler müşteriler tarafından ödenir. Ancak yurtdışındaki tur operatörleri müze ve örenyerleri fiyatlarını bilgi olsun diye programlarında tutarlar ve müşterilerinin infosuna koyarlar. Bu artışları gören müşteriler bu defa örenyeri ve müzelere girmeyi tercih etmeyecektir.

Yurt içindeki firmalar ise pahalı yerleri programdan çıkararak yerine daha ucuz olan yerleri önereceklerdir. Örneğin : Derinkuyu yeraltı şehri yerine, Mazı yeraltı şehrini, Göreme Açık Hava müzesi yerine Zelve Açık Hava müzesini vb yerleri önermek zorunda kalırız. Ancak bu sayede maliyeti düşürerek diğer firmalarla rekabet gücümüzü artırabilmek durumunda kalabiliriz. Bu yıl Olympos vb ören yerlerini programlarımızdan kesinlikle kaldırmayı düşünüyoruz. Buna dayalı olarak 2016 yılında müze ve ören yerleri önünde pek tur otobüslerini görmek artık hayal olacaktır... '' 
şeklinde konuştu. 

2016 İÇİN İYİMSER OLABİLMEYİ İSTERDİK.... 
2016 öngörülerini de aktaran Eroğlu; '' eğer somut adımlar atılmazsa yeni sezonun bir önceki yıla oranla daha kötü geçebileceğini tahmin edebilmek hiçte zor değildir. Rezervasyonlar neredeyse tamamen durmuş vaziyette. Uluslararası düzeyde, özellikle Ortadoğu Suriye'deki geçici hükümeti yetkili kılarak, anlaşma sağlanıp, savaşa dur denildiğinde kısmen bir canlanma yaşanabilir gibi görünse de kısa vadede bunların oluşması çok iyimser bir tablo olur. Savaştan daha önemlisi dünyada İslam fobinin dezenformasyonunun değiştirilmesi ve buna dayalı algı yönetiminin harekete geçirilmesi gerekmektedir. '' dedi. 

SEKTÖREL BAKIŞ VE DEĞERLENDİRMELER: 
Seyahat acentaları cephesinden sektörel görüşlerini aktaran Eroğlu; '' sektör temsilcisi arkadaşlarımız kalıcı çözümler üretmek yerine birbirleriyle söz yarışına girmeyi tercih etmektedirler. Halen sonuçlanmış Türsab seçimlerini değerlendirme ve eleştirmekle meşguller. Sorunlarımızın üzerinde kafa yorarak acil çözüm yollarını bakanlığımıza ve meclise bir an önce taşıma zorunluluğumuz her şeyden önemlidir. ''ifadelerine yer verdi. 

TÜRSAB BYK'LARINA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR.... 
TÜRSAB BYK'larının bölgesi için somut bir öneri ve çözüm reçetesi ortaya koyamadıklarını vurgulayan Eroğlu; şu görüş ve önerilerde bulundu: '' Her bölge kendi BYK sında ciddi toplantılar yaparak çözüm üretmelidir. BYK'lara buradan çağrım; bölgenizdeki STK temsilcileri, turizmciler, ticaret odaları, bölge milletvekilleri ile yapacağınız görüşme ve toplantılardan çıkacak sonuçları meclise taşımanız göreviniz olmalıdır. 

Bakanlıktan bir şeyler yapmasını beklemek yerine, Bakanlığı harekete geçirme zorunluluğu olmalıdır. Birliğimizin değerli başkanı sorunlara çözüm olmalı, 6500 seyahat acentasının sorunlarını hükümete ve bakanlığa taşıyarak samimi diyaloglarla çözüme gitme yolunda adımlar atmalıdır. Birçok bölgenin henüz turizmde mastır eylem planı yok. BYK lar ivedilikle mastır eylem planlarını oluşturulmasında öncü olmalı, doğabilecek teşvikleri bir rapor halinde sektörün temsilcisine ulaştırmalı, gerekli bakanlıklardan (Maliye, Turizm, Çalışma ve Sosyal, Ekonomi) sektör adına teşviklerin geçmesi sağlanmalıdır. Kısaca BYK'ların Genel Merkez'e aktardığı verilerle TÜRSAB'ın altyapısı da güçlenecektir. Posta görevine devam ettiği sürece bölgeler 2 yıl daha yerinde sayar. Yönetimde olan arkadaşların görevi kimlik ve etiket sevdası olamamalıdır. '' 
dedi. 

İFLASLAR DEVAM EDEBİLİR... 
Kapanan firmalar ve iflas açıklamalarının yapıldığı şu günlerin gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde devam edeceğini düşündüğünü belirten Eroğlu görüşlerini şöyle açıkladı: 

'' Mevcut koşullar aynen devam ettiği sürece 2017 yılının ilk çeyreğinde 500 ve üzeri acentanın kapısına kilit vurulacağını tahmin etmek için kahin olmak gerekmez. Arkasında şirketini finanse edecek çalışanlarının SSK prim ve maaşlarını ödeyebilecek firmalar kısmen ayakta kalacaktır ancak küçük firmalar bu daralmanın getirdiği depremle kapanmak zorunda kalacaktır. Zaman geçmeden bir an önce önlem alınmalı yarın çok geç olabilir. Sadece iyi niyet mesajları, dilek ve temennileri ile geçirilecek her gün sektörün sorunlarına çözüm yönünde hiç bir katkı sunmayacaktır. Geleceği gerçekçi bir bakış açısıyla bakabilen, sorunlara vakıf olabilen, çözümün nerden geçtiğini bilen biri olarak yanılmış olmayı isterdim. Bırakın geçen günlerin hesabını inanın kaybedecek bir saate bile tahammül edebilecek gücümüz kalmadı. '' 



Editör: TE Bilişim