Sanayi ve Ticaret İl Müdür Yardımcısı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Kenan Şahiner  son birkaç ayda  yapılan başvuru ve şikayetlerin değerlendirmesini yaptı.
 
Konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle ;
 
 “4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği, İlimiz Tüketici Sorunları Hakem Heyetine 0l.05.2010-31.08.2010 tarihleri arasında yapılan tüketici şikayetleri ile ilgili konular aşağıdaki şekilde neticelendirilmiştir.
           
               Kapıdan satışla alınan halı, kanepe örtüsü, uyku seti, battaniye, bornoz takımı ,YGS eğitim set ve masaj aletinin iadesi için yapılan 5 adet başvuru neticesi, satıcı firmalardan savunma alınarak, kapıdan satışa konu olan ürünün ilgili satıcı firma tarafından geri alınarak şikayetçiyi borç altına sokan belgelerin ve ödenmiş olan peşinatların dilekçe sahiplerine teslimi hususunda Hakem Heyeti Kararı verilmiştir.
               
               Garanti kapsamında iken arıza yapan cep telefonun değişimi için yapılan 29 adet başvuru neticesi, satıcı firmalardan savunma alınarak 14 adet cep telefonu üzerinde bilirkişi incelemesi yapılarak 29 adet telefonun değişimine karar verilmiştir.
              
                Garanti kapsamında iken arıza yapan bilgisayarın fatura miktarının iadesi için yapılan başvuru neticesi, satıcı firmadan savunma alınarak, bilgisayara ait fatura miktarının dilekçe sahibine teslimi hususunda karar verilmiştir
 
                Garanti kapsamında iken arıza yapan bir adet bulaşık makinesi ve 3 adet buzdolabın değişimi için yapılan başvuru neticesi, satıcı firmalardan savunma alınarak, bulaşık makinesi ve buzdolabı üzerinde bilirkişi incelemesi ile bulaşık makinesi ve iki adet buzdolabının değişimine bir adet buzdolabının değişim talebinin reddine karar verilmiştir.               
 
                Garanti kapsamında iken arıza yapan oturma gurubu ve bilgisayar masasının değişimi için yapılan başvuru neticesi, satıcı firmalardan savunma alınarak, oturma gurubu ve bilgisayar masası üzerinde bilirkişi incelemesi yapılarak oturma gurubunun değişim talebinin reddine bilgisayar masasının değişimine karar verilmiştir.               
 
                Garanti kapsamında iken arıza yapan çim kesme makinesi, şarjlı süpürge ve bilgisayar monitörünün değişimi için yapılan başvuru neticesi, satıcı firmalardan savunma alınarak, bilirkişi incelemesi yapılarak çim kesme makinesi, süpürge ve monitörün değişimine karar verilmiştir.                
           
                 Ayıplı olan ayakkabının değişimi için yapılan 5 adet başvuru neticesi, satıcı firmadan savunma alınarak, ayakkabı üzerinde bilirkişi incelemesi yapılarak, 5 çift ayakkabının değişimine karar verilmiştir.
         
             Ayıplı mal ve hizmet kapsamında bayan pardüsenin değişimi için başvuru neticesi, satıcı firmadan savunma alınarak, mont üzerinde bilirkişi incelemesi yapılarak pardüsenin değişimine karar verilmiştir.
        
           Yüksek Voltajdan dolayı zarar gören cihazların tazmini için yapılan başvuru neticesi, şikayet konusu yargılamayı ve delillerin araştırılması ile değerlendirmeyi gerektirdiği için dilekçe sahibinin talebinin reddine karar verilmiştir.
  
             Abonelik sözleşmesi ile Sabit telefon ve GSM kullanım ücretine ait fatura miktarlarına yapılan 8 adet başvuru neticesi, hizmet veren firmadan savunma alınarak, 2 adet başvuru için fatura miktarının mahsubu ve yeni hat tahsisi ile 6 adet başvurunun şikayet konusu yargılamayı gerektirdiği için dilekçe sahibinin talebinin reddine karar verilmiştir.                
 
             Abonelik sözleşmesi ile internet borcu olan kişilerin borçlarının tahsili için hizmet veren satıcı firma tarafından yapılan 2 adet başvuru neticesi, söz konusu borca ait uyuşmazlığın yargılamayı ve delillerin araştırılması ile değerlendirmeyi gerektirdiği için dilekçe sahiplerinin talebinin reddine karar verilmiştir.
 
             Sigorta pirimi ve otomatik ödeme talimatı ile ilgili olarak yapılan 7 adet başvuru neticesi, bankalardan savunma alınarak, 6 adet müracaat için fazla alınan miktarın dilekçe sahiplerine teslimine 1 adet müracaatın yargılamayı gerektirdiği için talebin reddine karar verilmiştir.
 
              Devre Tatil Sözleşmesi ile ilgili olarak yapılan başvuru neticesi, satıcı firmadan savunma alınarak, dilekçe sahibini borç altına sokan belgelerin dilekçe sahibine teslimine karar verilmiştir. 
 
              Mesafeli sözleşme ile alınan ürünlerin iadesi için yapılan iki adet başvuru neticesi, satıcı firmadan savunma alınarak, fatura miktarlarının dilekçe sahiplerine teslimine karar verilmiştir
 
             Kredi kartından alınan yıllık kart ücretlerinin iadesi için yapılan 365 adet başvuru neticesi, bankalardan savunma alınarak, dilekçe sahiplerine kredi kartı ücretlerinin iadesi hususunda karar verilmiştir.
        
            Banka hesaplarından alınan hesap işletim ücretinin iade için yapılan 15 adet başvuru neticesi, bankalardan savunma alınarak, dilekçe sahiplerine hesap işletim ücretlerinin iadesi hususunda karar verilmiştir.
 
             Netice olarak dönem içerisinde yapılan 457 adet şikayetten 440 adedi tüketici lehine 17 adedi tüketici aleyhine sonuçlanmıştır.
 
          İlimiz Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına 2010 yılı Ekim ayı itibariyle yapılan 1020 adet tüketici şikayetinden 993 adedi tüketici lehine 27 adedi ise tüketici aleyhine sonuçlanmıştır.
 
              TÜKETİCİLERİN ÖNEMLE BİLMESİ GEREKEN KONULARDAN BİRİ KAPIDAN SATIŞLARDIR.
            
               Kapıdan satış; işyeri, fuar, panayır gibi satış mekanlarının dışında yapılan satımlardır.
                 Tüketici kapıdan satışa konu olan ürünü teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. Hizmetlerin satımında ise bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcı kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içinde malı geri almakla yükümlüdür.
            
                YİNE TÜKETİCİLERİN ÖNEMLE BİLMESİ GEREKEN KONULARDAN BİRİSİ DE GARANTİ BELGESİDİR.
           
                 İmalatçı veya ithalatçılar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için Bakanlıkça onaylı garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Mala ilişkin faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcı, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır.
                  Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.
         
                 Tüketici onarım hakkını kullanmış ise garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlana mamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami süresinin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, Ayıplı mal ve hizmetlerde   yer alan diğer seçimlilik haklarını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez . Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.
          
                İlimiz Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına, Tüketicilerden gelen bütün şikayetler dilekçelerin verildiği günde değerlendirilerek en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır.
        
               Buna göre herhangi bir itiraz vuku bulduğunda Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına müracaatları gerekmektedir. “ denildi.
       
             
 
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim