Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2011 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında 482 çiftçiye 2 milyon 729 bin 800 TL Makine Ekipman desteği sağlandı. Niğde’de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde 7. Etap Makine Ekipman teslim töreni düzenlendi.  

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bahçesinde gerçekleşen törene Niğde Valisi Âlim Barut, Niğde Milletvekili Doğan Şafak, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, NİTSO Başkanı Serdar Ecemiş, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan ve çiftçiler katıldı.

Niğde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan: “2011 yılı 7. etap Makine Ekipman Desteklemelerine bin 206 adet başvuru yapıldığını belirterek,  482 çiftçi ile hibe sözleşmesi yapıldı. Bu çiftçilerimize 2 milyon 729 bin 800 TL hibe desteği sağlanacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, ilk defa 2006 yılında uygulamaya konulan ve 2010 yılında sona eren Kırsal Kalkınma Programının, Ülkemiz tarımına ve ekonomisine önemli katkılar sağladığı görülmüştür. Bu nedenlerle programın 2011 -2015 yılları arasında tekrar uzatılmasına karar verilmiştir. İlimiz genelinde kullanılabilecek 21 çeşit Makine ekipmana hibe desteklemesi yapılacaktır. 482 yatırımcımıza 2.729.800 TL hibe desteği sağlanacaktır. Bakanlığımızca yapılan bu desteklemelerin Ülkemiz ve İlimiz tarımına katkısı oldukça fazladır. 7.  Etabını uyguladığımız Kırsal Kalkınma Yatımlarının Desteklenmesi Programına yatırımcılarımızın ilgisi uygulanmaya başladığı yıldan bu güne kadar hem proje sayısı hem de hibe desteği miktarı olarak artarak gelmiştir ve Niğde’de bir yatırım iklimi yaratmak konusunda ne kadar olumlu etkiler sağladığını göstermektedir. Yine Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006 yılından bu zamana kadar İlk altı etap da uygulanan ekonomik yatırım ve alt yapı yatırımları projeleri yatırımcılarımızdan büyük bir ilgi görmüş ve İlimizde toplam 38 adet projeye yaklaşık 6,5 milyon liralık hibe sağlanmıştır. 7. Etap Ekonomik Yatırımlara ait hibe desteklemelerinde 29 adet proje başvuru alınmış, 11 adet proje başvurusu Bakanlığımızca uygun görülerek hibe sözleşmesi yapmak için yatırımcılar davet edilmiştir. Sözleşme imzalama süreci devam etmektedir. Bu projelerin toplam bedeli 6.803.580 TL olup hibe miktarı ise 2.914.000 TL’dir” şeklinde konuştu.  

Valisi Âlim Barut’ta törende yaptığı konuşmada şunlara değindi: “Tarımda artık modern teknikler kullanmak esas oldu. Modern teknikler kullanılmadan verimi artırmak, dolayısıyla insana hizmet etme imkânı kalmadı. Bu makinelerin girişi ile daha iyi muhafaza edilmiş yem ve özellikle kültür ırkı hayvanlarda daha fazla süt verimine sebep olacaktır. Gıda çok önemli bir konu, Dünyadaki gıda açığı çok daha önemli bir konu. İşte Afrika’daki manzarayı görüyorsunuz. Bu gıdanın hem üretilememesi, hem de dağıtılamamasından kaynaklanıyor. Eğer modern teknikler kullanılsa Afrika’da verimli topraklar var, verimli iklimi var, ama günümüzde maalesef bu durumu yaşıyoruz. Ülkemizde her yıl yeni makineler ve yeni teknoloji kullanıp daha fazla üretim ve daha fazla insanımızın ihtiyacını karşılayacağız. İşte bunlardan biri de Niğde’de ilk olduğunu biraz önce öğrendiğimiz vakumlu silaj ambalajlama makinesini çiftçimize teslim ediyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.



Editör: TE Bilişim