Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada;  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde “Organik Meyve ve Sebze Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Niğde İli genelinde 498 Çiftçi tarafından 24.620 dekar alanda Organik Tarım yapılıyor. 

      Yıllık 28.978 Ton organik ürün alınan İlimizde üretimde elma birinci sırada yer alıyor. Niğde’de 10.968 dekar alanda organik Elma üretimi yapılıyor.

      Kimyasal gübre kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan, toprak, hava ve su kaynaklarını kirletmeden, çevre, bitki, insan ve hayvan sağlığını korumayı amaçlayan organik meyve ve sebze üretimi yapan üreticiler, ürünlerinin ekonomik değerinin yüksek olmasından ve pazar sıkıntısı çekmediklerinden dolayı son derece memnunlar.

     

       İlimizde en fazla üretilen organik ürünlerin içerisinde  elma birinci sırada yer alırken;     armut, şeftali, üzüm, kiraz, vişne, kayısı ve birçok meyve ürünleri de organik olarak üretilmektedir. Organik meyve ürünleri üretiminin yanı sıra domates başta olmak üzere çeşitli sebze ürünleri ve muhtelif tarla bitkileri ürünleri de organik olarak üretilmektedir.

    

      İlimizde organik ürün miktarının daha da artırılması için eğitim çalışmalarının yanında, sertifikasyon kuruluşlarıyla irtibat halinde olunarak İlimizde üretilen bu ürünlerin yurt dışına satışını kolaylaştırmak ve yurt içinde de daha fazla pazarlayabilmek için çalışmalar devam etmektedir.

 

     Organik tarım için çiftçilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında toplam 332 bin TL tutarında destek verilmiştir. Bu destek miktarı 2015 yılı itibariyle dekar başına meyve bahçelerinde 70 lira, tarla bitkilerinde 10TL, anaç sığır manda başına 150tl, buzağıda 50tl, anaç koyun keçide 10tl, arılı kovanda 5tl, alabalıkta 0,35tl  olarak açıklanmıştır. Yıl içerisinde destek almaya hak kazanan üreticilerin kontrolleri de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personelleri tarafından yapılmakta ve bu konuda çalışmalar devam etmektedir.

 

Editör: TE Bilişim