Niğde Bakkallar Odası Başkanı Şinasi Göktepe, bakkalların yumurta satabilmeleri için soğuk hava deposu bulundurma zorunluluğu getiren düzenlemeyi eleştirdi. Göktepe, bakkalların kira, vergi ve diğer masraflarını güçlükle karşılayabildiğini, soğuk hava deposu kuracak güçlerinin ise olmadığını kaydetti.


Şinasi Göktepe, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında yeni yılla birlikte ancak soğuk hava deposu olan işyerlerinin yumurta satabileceğini belirtti.

10 KOLİ YUMURTA SAT, 50 KURUŞ KAZAN

Bakkalların zaten zor ve mağdur durumda olduğunu ifade eden Göktepe, şöyle devam etti: "Yılbaşından sonra sadece soğuk hava depoları olanlar yumurta satabilecek diye bir düzenleme yürürlüğe giriyor. Bizim esnafımız zaten masrafını zor karşılıyor, kirasını ve vergisini zor ödüyor. Aldıkları zaten 10 koli yumurta, ondan da kalan 50 kuruş bir kar. Bir koliden 50 kuruş kar eden bir bakkalın soğuk hava deposu yaptırma imkanı yok. Buzdolabı derseniz, soğutucu bir buzdolabı 3-4 bin lira bunu alacak gücü yok. Satılan yumurta geliri altına girilen masrafları kaldırmaz."

BİRİLERİ PİYASAYI KONTROL ETMEK İSTİYOR

Birilerinin piyasayı kontrol etmek ve tekelleşme adına girişimlerde bulunduğunun bilindiğini söyleyen Göktepe, "Haksız rekabet ve çok satıcılık için birileri baskı kuruyor ki böyle bir şey ortaya çıkıyor. Yumurtanın yerde bulunmasını biz de istemiyoruz. Raflarda ve dolaplarda satılmasını istiyoruz. Bu uygulama dört dörtlük yapılırsa yumurta fiyatları yükselecektir. Bu durum her iki tarafı da mağdur edecektir. Yumurta satabilmek için o kadar masrafı çoğu bakkalımız kaldıramayarak yumurta satmaktan vazgeçecek ve tekelleşme yoluna gidenlerin fiyatları artırması için bir engel olmayacaktır." diye konuştu.

EN ÖNEMLİ BESİN KAYNAĞIMIZ YUMURTA

Yumurtanın yararlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Göktepe, "Yumurta hem yetişkinler hem de çocuklarımız için doğal bir protein kaynağıdır. Doktora gittiğimizde ilk söyledikleri besinlerin başında yumurta gelmektedir. Sadece iki yumurta alabilen dar gelirli ailelerden yumurtayı uzaklaştırmayın. Bakkallarımız 10 koli için soğutucuyu alamayacak durumda. Bu karar büyük marketler üzerinde denetimi artırma yönünde yapılmalıdır, kamyonlarla yumurta indiriyorlar ve bunlar bir soğutucu içerisinde değil de yerlerde üst üste, eski ve yeni yumurtalar bir arada satılıyor. Bakanlıktan istediğimiz zaten zor durumda olan ve yumurta satışından az bir kar elde eden bakkallarımızdan yumurta çekilmesin." şeklinde konuştu.










Editör: TE Bilişim