Niğde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi okul binası çatısına konulan 12 güneş paneli ile okulda tüketilen elektrik enerjisinin yarısını karşılıyor.

 

Niğde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine bu yıl Türkiye'de sadece iki ilde olan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Bölümü açılmıştı. Okul öğrencileri ve idarecilerinin yardımı ile okul çatısına 12 güneş paneli yerleştirildi. Çatıya tesis edilen 12 güneş paneli ile  10 ayda yaklaşık 2 bin evin bir günlük ihtiyacını karşılayabilecek günlük 20 kilowat elektrik enerjisi depolaması yapılabiliyor.

 

OKULUN ENERJİ İHTİYACININ YARISI GÜNEŞTEN

 

Niğde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Yenilenebilir Enerji Teknolojileri bölüm şefi Türker Yavuzer ; “ Ülkemizde bir Endüstri Meslek Lisesi ilk defa kendi enerjisini üretip kullanmaya başladı. Bu çalışma güneş enerjisi açısından bölgemizde farkındalık yarattı. Güneş enerjisinin ülkemizde sadece su ısıtılmasında kullanıldığı düşünülüyordu, ama artık elektrik de üretilebileceği öğrenilmiş oldu”. dedi.

 

Niğde’nin coğrafi olarak güneş enerjisi alanı içerisinde 10 üzerinden 9,5 puanla güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmede birinci öncelikli bölgede olduğunu belirten bölüm şefi Türker Yavuzer ; Sahada çalışacak elektrik teknisyeni bizim yetiştirdiğimiz öğrencilerin olması bizim boynumuzun borcu oldu. Dışarıdan üretim konusunda talep geldiği zaman yetişen ve eğitim alan öğrencilerimizle beraber karşılamaya çalışacağız. Ayrıca öğrencilerimiz stajlarını yurt dışında yapacaklar. Ülkemizde bir endüstri meslek lisesi olarak ilk defa kendi enerjisini üretip kullanmaya başladı.”dedi.

 

NİĞDE’DE GÜNEŞ ENERJİSİ ATAĞI DEVAM EDİYOR

 

Niğde Özel İdaresi hazırladığı proje ile kendi binası ve 26 köyün içme suyu pompalarının enerji ihtiyacı da bundan böyle güneş enerjisi ile karşılanacak.

Geçtiğimiz aylarda  Niğde Özel İdare Sekreterliği hazırladığı “ Niğde İl Özel İdaresi İdari Hizmet Binasının Elektrik Enerjisi ihtiyacının Güneş Enerjisiyle Karşılanması” ve “ 26 Köyün İçme Suyu Pompalarının Elektrik Enerjisi İhtiyaçlarının Güneş Enerjisiyle Karşılanması” projeleri i Ahiler Kalkınma Ajansına sunulmuş ve hibe desteği almaya hak kazanmıştı.  Halen bu konuda çalışmalar yürütülüyor.

 

NİĞDE ENERJİ İHTİSAS BÖLGESİ  KURULMASI ÇALIŞMALARI VAR

 

Yine İl Özel İdare Müdürlüğü’nün çalışmaları ile Bor İlçesinde “ Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi” kurulması projesi Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan fizibilite raporu hazırlanması için hibe desteği almıştı.

 

Bor İlçesinde kurulması planlanan  Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi”nin eleman ihtiyacı da bir anlamda Niğde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Bölümü öğrencileri tarafından karşılanabilecek.

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN

Niğde Özel İdare’den Güneş Enerjisi Atağı

Niğde’de enerji teknisyenleri yetişecek

Niğde-Bor Enerji Endüstri Bölgesinde büyük aşama kaydedildi

Proje oldu mu ? Destek de oluyor...




Editör: TE Bilişim