Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğü yerli patates geliştirme çalışmaları tanıtım toplantısı yaptı.


Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Hüseyin Onaran, patates sektöründe son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, yerli çeşit geliştirme çalışmalarına 2005 yılından sonra hız verildiğini söyledi.


Tanıtım toplantısına Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürü Nizamettin Bilhan, Niğdeli tohum bayileri ve mühendisleri katıldı.


Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Hüseyin Onaran, yerli patates geliştirme çalışmaları kapsamında 411 bin adet melez patates tohumları elde ettiklerini belirtti.


yerli patates geliştirme çalışmaları hakkında bilgi veren Onaran, ülkemizde 150 yıllık bir geçmişi olan patates sektöründe son yıllarda önemli gelişmelerin olduğunu, yerli çeşit geliştirme çalışmalarına 2005 yılından sonra hız verildiğini ve bu çalışmalar neticesinde ülkemizde 101 adet tescilli patates çeşidi bulunduğunun kaydetti.


Onaran, “bunlardan sadece bir tanesi, Türkiye’de yapılan melezleme çalışmaları sonucunda ıslah edilerek tescil ettirilmiştir. Ancak bu çeşit de ticari üretimde şans bulamamıştır. Ülkemizde başta Hollanda olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, İskoçya, İrlanda ve ABD’de ıslah edilmiş patates çeşitleri kullanılmaktadır. Bu durum ülkemize ait yeterli sayıda ve üretim programlarına giren tescilli çeşitlerimizin bulunmaması çok önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde bu sorunu çözmek için patates ıslah çalışmaları Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü liderliğinde 2005 yılında başlatılan “Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi” başlıklı proje ile yeni aşamaya girmiştir. Proje kapsamında Niğde Patates Araştırma Enstitüsü bünyesinde bir çeşit ıslah programı başlatılmış olup, bu program kapsamında 2007-2010 yıllarında 211 bin adet ve 2011 yılında da 200 bin adet melez patates tohumları olmak üzere 411 bin adet melez patates tohumları elde edilmiştir. 2012 yılında da melezleme çalışmalarına devam edilerek çeşit geliştirme çalışmaları devam ettirilmektedir. Çeşit geliştirmenin ilk adımı olan melez patates tohumları elde edilerek “Patates Genetik Tabanı” oluşturulmuş ve patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş olan Niğde Patates Araştırma İstasyonunda kurulmuştur. Proje çalışmaları ile Fiziki altyapı ve teknik personel eğitimleri tamamlanmıştır. Farklı jenerasyonlarda binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu çeşit adayları içerisinden bazıları 2013 yılından itibaren ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz olarak tescile sunulacaktır. Proje çalışmalarıyla 2015 yılında ilk milli patates çeşidi tescil ettirilerek üreticilere ulaştırılabilecektir. Bu adım, ülkemiz patates üretiminin dışa bağımlılıktan kurtuluşu olacaktır” şeklinde konuştu.


Onaran; “Bu çalışmalar dünya patates yılı münasebetiyle, Patates Araştırma Enstitüsünde 14 Ekim 2008 günü Sayın Bakanımız Mehdi EKER’ in de katılımları ile Tarla Günü etkinliği yapılarak bütün paydaşlar yerinde bilgilendirilmişlerdir. Bilgilendirme ve eğitim çalışmaları 30 Eylül 2009, 24 Eylül 2010 ve14 Ekim 2011 tarihlerinde her yıl hasat döneminde de devam ettirilmiş ve bundan sonrada devam ettirilecektir.


Bunların yanında Bakanlığımız teknik personellerine, özel tohumculuk kuruluşlarının teknik personellerine ve önder çiftçilere patates ıslahı, doku kültürü çalışmaları ve patates yetiştirme teknikleri üzerine eğitimler verilmektedir” diye konuştu.



Editör: TE Bilişim