CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu, Konya Ovası Projesi kapsamındaki illerde ve Niğde özelinde turizmin canlandırılması için yapılacak çalışmalara ilişkin yazılı soru önergesine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan yanıt geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya Ovası Projesi kapsamındaki illerde ve Niğde özelinde turizmin canlandırılması için yapılacak çalışmalara ilişkin olarak, “KOP illerinde 2015-2018 yılları arasında bölgenin doğal kaynak ve enerji hammadde potansiyeli tespit edilerek ve kaynakların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışma yapılmış mıdır? Bu illerde turizm sektörünün canlanmasına yönelik tanıtım çalışmaları yapılmış mıdır? Çalışmalar neticesinde sağlanan fayda nedir? Yerli ve yabancı turist sayısında artışlar yaşanmış mıdır? Son 5 yılın istatistiki verileri nelerdir? Büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın il ekonomisine katkı sağlayamayan ve Kapadokya'nın giriş kapısı niteliğinde Ihlara Vadisi'ne erişimi kolaylaştıracak ulaşım projeleri yapılmakta mıdır? Niğde ilinde butik otelciliğin gelişimi, doğa turizminin canlanması adına çalışma yapılmış mıdır? Niğde ilinde doğa turizmine katılımın ve butik otel varlığının değişimleri ne yönde seyretmektedir? Niğde ilinde rekreasyon alanı çalışmaları hangi aşamadadır?” soruları yöneltti.


Bakan Varank yaklaşık altı ay sonra vermiş olduğu cevapta, KOP Bölgesi'nde MTA tarafından 2015 yılından bu yana; bölgenin doğal kaynak ve enerji hammadde potansiyelinin tespit edilerek kaynakların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çok sayıda proje yürütüldüğünü söyleyerek, “Söz konusu projeler şunlardır: "Türkiye Yerkabuğu Özellikleri ve Jeodinamiğinin Araştırılması", "Kırşehir Masifinin Tektono-stratigrafık Özellikleri", "Türkiye Karst ve Mağara Araştırmaları", "Orta ve Doğu Anadolu Magmatiklerine Bağlı Endüstriyel Hammadde Aramaları", "Orta Toroslar Kurşun-Çinko Aramaları", "Konya Jeotermal Enerji Aramaları", "Niğde ve Civan Jeotermal Enerji Aramaları", "Batı ve Orta Anadolu Demir Aramaları", "Aksaray Jeotermal Enerji Aramaları", "Kayseri-Nevşehir Jeotermal Enerji Aramaları", "Kırıkkale-Kırşehir-Ankara Demir-Mangan Aramaları", "Orta Anadolu Magmatitlerine Bağlı Endüstriyel Hammadde Aramaları", "Niğde Masifi'nin Tektono-Stratigrafik Özellikleri", "Orta Anadolu Tersiyer Havzaları Endüstriyel Tuz Aramaları", "Nevşehir-Avanos Yöresi Uranyum Cevherinin Liç Teknikleri ile Zenginleştirilme Çalışmaları", "Ankara-Kırıkkale-Nevşehir Bölgesi Kömür Aramaları"” dedi.
 
TURİZM ÇALIŞMALARI KONYAYA!


Bahse konu illerde turizm sektörünün canlanmasına yönelik çeşitli çalışmalar yapıldığını da söyleyen Varank, “Nitekim KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2017 yılında Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün "Konya 'nın Manevî Mimarları Tanıtım Filmi" desteklenmiştir. 2018 yılında ise; Karaman Belediyesi'nin "KOP île Karaman 'in Beş Manevi Mimarı Tanıtılıyor", Selçuk Üniversitesi'nin "KOP İle Gönül Havzası Sahnede" ve Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün "Manevi Değerlerimiz KOP İle Dünyaya Açılıyor" projeleri desteklenmiştir. Diğer taranan, Kültür ve Turizm Bakanhğı'mn resmi web sayfasından alınan ve KOP Bölgesi illerine ait tesise geliş sayılarını gösteren verilere göre; 2017 yılında KOP Bölgesi'nde tesis geliş sayısı (yerli ve yabancı toplamı) 2013 yılına oranla önemli ölçüde artmıştır.” Dedi.


IHLARA TELEFERİK PROJESİ


Ihlara Vadisi'ne teleferik sistemi kurulmasına yönelik projenin ise Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandığını söyleyen Varank, “Bu çerçevede, vadi tabanında bulunan özel mülkiyetin kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından projenin uygulama aşamasına geçilecektir.” Dedi.


NİĞDE İÇİN SÖZDE DESTEKLER..


KOP İdaresi tarafından 2016 yılında tamamlanan "Turizm Master Planı" kararları doğrultusunda; 2018 yılında ilin en çok ziyaretçi çeken turizm kaynağı olan Niğde Gümüşler Manastırı'nda turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik çevre düzenleme projesinin desteklendiğini söyleyen Varank,  “Böylece, bölgede turizm potansiyeli olan kaynakların tanıtımının yapılması ve altyapının iyileştirilmesi neticesinde, butik otelciliğin daha da gelişmesi öngörülmektedir. Ayrıca, doğa turizmine yönelik olarak KOP Turizm Master Planı'nda Aladağlar Milli Parkı'nın uzun devreli gelişim planının yapılması ve söz konusu plan kapsamında kamp alanları, günübirlik tesis alanları, teknik altyapı alanları ile tırmanış güzergâhlarının; ilgili kurumlar tarafından oluşturulması da hedeflenmektedir” dedi.


DOĞAL KAYNAKLAR PROJE OLARAK KALDI


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili, “Projelerin varlığı şüphesiz önemli ve değerlidir, ancak bu projeler istenen ve beklenen faydayı sağladığında anlam kazanır. Projelerin hazırlanması kadar uygulanması ve sonuç da önemlidir. Sonuç nedir? Bakan buna yanıt vermemiştir” dedi.
 
Editör: TE Bilişim