Niğde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Kenan Şahiner, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği, İlimiz Tüketici Sorunları Hakem Heyetine 31 Ağustos 2012 tarihi itibariyle yapılan tüketici şikayetlerinin sonuçlandırıldığını söyledi.

NİĞDE'DE TOPLAM 2 BİN 859 ŞİKAYET 

Şahiner; “Mesafeli Sözleşmeler Abonelik Sözleşmeleri ile ilgili olarak 120 adet, Tüketici Kredileri Kredi kartı Konut Finansman Sözleşmesi ile ilgili olarak 2542 adet, Taksitli, Kampanyalı, Kapıdan Satışlar ile ilgili olarak 49 adet. Turistik Devre tatil Paket Tur ile ilgili olarak 2 adet, Ayıplı Mal ve Hizmetler ile ilgili olarak 146 adet, olmak üzere dönem içerisinde yapılan toplam 2 Bin 859 adet şikayetten 2 Bin 669 adedi tüketici lehine 190 tüketici aleyhine sonuçlanmıştır” dedi.


KAPIDAN SATIŞLAR

Tüketicilerin önemle bilmesi gereken konulardan birisinin kapıdan satışlar olduğunu belirten Şahiner; “Tüketici kapıdan satışa konu olan ürünü teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir” diye konuştu.

Şahiner; “Hizmetlerin satımında ise bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcı kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı cayma bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içinde malı geri almakla yükümlüdür” dedi.


GARANTİ BELGESİ

Tüketiciler için önemli olan bir diğer konunun garanti belgesi olduğuna vurgu yapan Şahiner; “İmalatçı veya ithalatçılar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için Bakanlıkça onaylı garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Mala ilişkin faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcı, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır” şeklinde konuştu.


Satıcının garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlü olduğuna işaret eden Şahiner, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Tüketici onarım hakkını kullanmışsa, garanti süresi içerisinde sız arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, 4 üncü maddede Ayıplı mal ve hizmetlerde yer alan diğer seçimlilik haklarını kullanabilir.


Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.


İlimiz Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına, Tüketicilerden gelen bütün şikayetler dilekçelerin verildiği günde değerlendirilerek en kısa zamanda sonuçlandırılmaktadır.


Buna göre herhangi bir itiraz vuku bulduğunda Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına müracaatları gerekmektedir. “







Editör: TE Bilişim