Türkiye'nin patates üretiminin yarısının yapıldığı Nevşehir ve Niğde'de 650 bin ton patates, iç ve dış pazardaki durgunluk nedeniyle depolarda kaldı.



Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da üreticinin bu yıl pazar sıkıntısı yaşadığını belirterek, "İç pazarda ve ihracaatta sıkıntı yaşıyoruz. Hükümetin ihraç teşvik miktarını biraz daha artırmasını istiyoruz" dedi.

Kenar, depolarda müşteri bekleyen 400 bin ton patatesin üreticileri kara kara düşündürdüğünü, nisan ayına kalacak patatesin ise satılamazsa çöpe atılacağını kaydetti.

İhracaat Teşvikleri Artırılsın


Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, bu yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen fiyatların yükselmediğini, üreticinin yaptığı masrafları karşılayamadığını ifade etti. Çiftçiyi zor günlerin beklediğini belirten Tunç, şunları söyledi: 

"Söküm döneminde hava sıcaklığı aniden düşünce ürünlerin yüzde 35'i tarlada kaldı. Nevşehir'de bu yıl 560 bin ton patates tarladan sökülüp depolara getirilebildi. Üreticiler, kilo maliyeti 28 kuruş olan patatesi, kilosu 28 ila 32 kuruş arasında satabildi. Şu anda iç pazarda ve dış pazarda önemli bir durgunluk var. Üretici yeni dönem için kara kara düşünüyor." 

Recep Tunç, patates üreticisinin elindeki ürünü satması için son 2 ayının kaldığını ama piyasada bir hareketlilik olmadığını söyledi. Tunç "Geçen yıl Irak, Gürcistan ve Azerbaycan'a yapılan ihracaat, bu yıl neredeyse yok denecek kadar az. Bu konuda hükümetten destek bekliyoruz. Nevşehir'de 250 bin ton patates depolarda bekliyor" diye konuştu. 




Editör: TE Bilişim