İl genelinde yetiştirilen düşük verimli Nohut üretimini artırmak amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce il genelinde 16 ayrı köy ve kasabada 19 çiftçiyle demonstrasyon çalışması yürütülüyor.



Çalışmalar sonucunda beklenen üretim gerçekleşirse önümüzdeki yıllarda il genelinde nohut üretimi önemli bir gelir kapısı olacak.

İl Müdür Vekili Hacı Yusuf Parlak konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Nohutun son yıllarda tarımsal üretimdeki payının gittikçe arttığını ifade ederek özellikle kıraç alanlarda alternatif ürün olarak üreticilerimiz tarafından tercih edildiğini belirtti.

İl Müdür Vekili Parlak yaptığı açıklamada “İl Müdürlüğümüzce ilimiz nohut üretimindeki gelişmeye paralel olarak bölgeye uyumlu, yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı, dik büyüyen ve dolayısıyle makineli hasada uygun çeşitleri belirlemek amacıyla bir çalışma yürütülmektedir.

Bu çalışmada ilimiz için uygun olduğunu düşündüğümüz Azkan ve Çağatay çeşitleriyle il genelinde 16 ayrı köy ve kasabada 19 çiftçimize demonstrasyon (deneme sahaları) kurulmuştur. Bu çalışmalar sonunda bu çeşitlerin ilimizdeki gelişim ve verim durumları değerlendirilerek gelecek yıllarda bu çeşitlerin yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapılacaktır.

Değerlendirmelerimiz devam etmekle birlikte bu çeşitlerle ilgili olarak ilk izlenimlerimiz olumludur. Özellikle çalışmasını yaptığımız bu çeşitlerin nohutun en önemli sorunu olan Nohut Antraknozu hastalığına dayanıklı olması büyük avantaj olarak görülmektedir. Bu özellikleri nedeniyle erken ekim (15-30 Mart) mümkün olacaktır ki bu da verimi önemli oranda artıran bir faktördür. Ayrıca bu çeşitler dik büyüdüklerinden biçerdöverle hasadı yapılabilmektedir. Böylece hem daha geniş alanlarda ekimi yapılabilecek, hemde nohut tarımındaki önemli sorunlardan olan elle hasattaki işçi bulma sorunu ortadan kalkacak, üretim maliyeti çok önemli oranda düşecek ve karlılığın artışı sağlanmış olacaktır.


İlimizdeki yerel çeşitlerle verim en çok 80-100 kğ. ken bu çeşitlerle verimin 150 kg. ın üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. Her iki çeşitte yüksek verimli çeşitler olup ortalama verimleri Azkan’da 160 kg./da, Çağatayda 190 kg./da.dır” dedi.

 












Editör: TE Bilişim