Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet İnal, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Bereke Köyü’nde yetiştirdiği lavantaların hem bölge ekonomisine katkı sağlamayı hem de lavantadan ürettiği Balı, yağı ve suyunun yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyor.

Hastanede doktor, tarlada ise çiftçi gibi çalışan ve çevredeki köylülere örnek olan radyoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet İnal,  Bereke Köyü’nde 170 dekarlık alanda üretilen lavantaların üç yaşına geldiğini belirterek, “Şuana kadar lavanta bitkimizin gidişatından ve bitkisel üretim aşamasından memnunuz. Bu bitkiyi bu bölgeye kazandırmayı hedefliyoruz. Bölge çiftçilerimiz ile köylülerimize bir nevi örnek olmak için öncülük etmiş olduk. Devlet desteğiyle lavantayı bu bölgede yetiştirip geliştirmenin yanı sıra bölge turizmine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Lavanta bitkisinin fazla su istemeyen ve kıraç toprakların değerlendirilmesinde alternatif bir tıbbi ve aromatik bir bitki olduğunu ifade eden Prof. Dr. İnal; “Lavanta kıraç ve kireçli toprağı seviyor ve ilk yılı hariç fazla bir su ihtiyacı yok. Bu bölgede su sıkıntısı olan, kireçli ve kıraç toprakların değerlendirilmesinde en ideal bitkilerden bir tanesi lavantadır. Lavantayı bir kere ekiyorsunuz ve 15 ile 20 yaşına kadar ürün verdiğini ifade etti.

Bereke köyünde bulunan 170 dekarlık alanda lavanta üretimi yapan ve araziye kurduğu tesisle çıkarttığı Lavanta yağını yurt içi ve yurt dışına ihraç etmeyi hedefleyen Prof. Dr. İnal; “Lavantanın daha çok yağı çıkartılıyor ve yurt içi ve yurt dışı pazarlarda satılıyor. Türkiye lavanta ihtiyacını kendisi karşılayamadığı için yurt dışından döviz ödeyerek lavanta yağını ve suyunu alıyor. lavanta yağının en önemli özelliği dezenfektan olarak da kullanılabilmesi. Lavanta yağı temizlik sektöründe de tercih edilebiliyor ve daha kaliteli bir lavanta ise tıbbi olarak kullanılıyor. Lavanta İlaç yapımında, kozmetikte ve parfüm yapımında kullanılıyor” diye konuştu.

Çukurova üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Prof. Dr. Mehmet İnal; “ Lavantanın bir diğer özelliği ise turizmdir. insanların gezebileceği göre bileceği bir görsellik oluşturuyor. bu neden çok talep oluyor lavanta bahçelerine. bunun örneğini Isparta ilinde görüyoruz. Isparta'nın 30 haneli bir köyü yılda 1 milyon kişi ziyaret ediyor. bu 1 milyon kişiye orada yapılan lavantalar demetle satılabiliyor, kuru çiçeği satılıyor, sabunu, kolonyası gibi ürünler satılarak çok ciddi bir gelir elde ediliyor köyde. Aynı şeyi biz neden Niğde'de yapamayız dedik ve oradan yola çıktık” dedi.

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Bereke köyünde dikimi yapılan lavantanın hasadının başladığını belirten Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; " ilimiz Bor ilçesine bağlı Bereke köyünde 170 dekarlık bir alanda dikimi yapılan lavantanın hasadı yapılıyor. İlimizde bu noktada ve bir kaç köyünde kapsayan alanda kümelenmesini istediğimiz bir alternatif ürün lavanta.  Bor ilçemize bağlı Bereke köyünde 170 dekar alan Çukurova üniversitesi tıp fakültesinden Prof. Dr. Mehmet İnal hocamız başlattı. Burada lavanta balı, lavanta yağı ve turizm olmak üzeri üç maksatlı üretim amacımız.  Tıbbi aromatik bitkiler ülkemizde bakanlığımızca destekleniyor ve üretimi teşvik ediliyor. Bizde ilimize bağlı Bor ilçesi Bereke, Karacören ve Kavuklu arasındaki arazilerde yetiştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca birkaç noktamızda denemelerimiz devam ediyor. Lavanta bitkisinin bir avantajı suyun az olduğu alanlarda, toprağın verimsiz olduğu alternatif ürün olarak çok güzel değerlendirilecek bitkilerden bir tanesi” dedi.

Editör: TE Bilişim