Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar Lahana üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alan Niğde’de lahana hasadı sona ererken tarlada lahana fiyatının 2 ile 2,5 TL arasında satıldığını söyledi.

Lahana üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer alan Niğde'de verimdeki artış ve fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Üretimde Samsun'dan sonra Türkiye’de 2’inci sırada yer alan Niğde'de 2017 yılında 22 köyde 16 bin dekar alanda 95 bin ton lahana üretimi yapılırken 2018 yılında 24 köyde 18 bin dekarlık bir alanda 110 bin ton lahana üretimi yapıldı.

Lahana hasadının sona erdiğini söyleyen Kenar;  “ Niğde'nin lahanada önemli bir yere sahip olduğunu geçen yıl 22 yerleşim yerinde üretim yapılırken bu yıl ise kentte 24 yerleşim yerinde üretim yapıldığı gibi rekolte de artış yaşandığı ifade etti.

Kenar; “Bilindiği üzere lahana Türkiye’de Samsun, Niğde, Sakar v İzmir olarak sıralanıyor. Beyaz lahanada turşuluk lahana da Türkiye’de birinci sıradayız.  Siyah lahana ilimizde az üretiliyor. Daha çok siyah lahana Samsun ile Sakarya illerinde üretiliyor. Lahana da Pazar konusu diğer illerde olduğu gibi ilimizde lahanayı işleyecek bir fabrikamızın olmayışıdır. Lahana üretimin yüzde 50’lik kısmında turşuluk alanında kullanılıyor. İlimiz Patates, Elma ve lahana üretiminde Türkiye’de söz sahibi bir il oluyor. İlimiz bir tarım kenti” dedi.

Baş, Samsun, Niğde ve İzmir'in lahana üretiminde ilk 3 sırada yer aldığını dile getirerek, "İlimizde yaklaşık 18 bin dekarlık bir alanda 110 bin tona yakın üretimimiz var. Lahana ilimizin iddialı ürünlerinden. Geçen seneye göre, ekim alanında ve verimde artış var. Çiftçimiz genel anlamda memnun" diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim