Türkiye’de lahana üretimiyle Samsun ilinden sonra ikinci sırada bulunan Niğde’de Lahana hasadına başlanıldı. Niğde’de 18 bin dekar alanda üretimi yapılan ve 136 bin ton rekolte beklenilen lahana bu yıl tarlada adet fiyatı 12 - 15 TL arasında satılıyor.

Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünde düzenlenen lahana hasadına Niğde Valisi Mustafa Koç’ta katıldı. Lahana hasadında eline aldığı kürekle lahana sökümü yapan Vali Koç, Niğde’nin bir tarım şehri olduğunu ve Türkiye genelinde yaklaşık598 bin Ton lahana üretimi yapıldığını, bunun 136 bin tonunun Niğde’de üretildiğini söyledi.

Lahana hasadında gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Koç, Niğde bir tarım şehri. Yaz ayının gelmesiyle birlikte bir çok değişik tarım ürününde hasat dönemi başladı. Bugünde üretimde Türkiye’de söz sahibi olduğumuz ürünlerden bir tanesi olan lahana hasadını yapıyoruz. Buradan çiftçilerimize bol kazançlı bereketli olmasını dilerim” dedi.

NİĞDE BİR TARIM ŞEHRİ

Niğde’nin bir tarım şehri olduğunu ifade eden Vali Koç; “Yazın gelmesiyle beraber çok değişik alanda, marka değerimiz olan ürünlerin hasadını yapıyoruz. Daha önce de elma, Buğday, Patates hasadı yaptık. Bu ürünler malumunuz olduğu üzere bizim birçok üründe çeşitliliğimiz var, ama ilimizin marka değeri olan ürünlerimizden bir tanesi olan lahana hasadını gerçekleştirdik. Lahana üretiminde Türkiye genelinde yaklaşık 598 Bin Ton lahana üretilmiş, bunun yaklaşık 136 bin tonu ilimizde üretilmiş. Biz bu üretimle Türkiye'de 2’nci sırada yer alıyoruz. Ekim alanları daha çok merkez, Bor ve Ulukışla'da yoğunlaşıyor. Yani beş yılı baz aldığımız zaman, rakamlarına baktığımız zaman, beş yıl önce 95 bin ton üretim yapılırken şimdi ise yaklaşık 136 bin tonu yakalamış durumdayız. İlimizde üretilen lahanalarımız 3 ülkeye ihraç edilmekte olup yurt içi piyasasına da gönderiliyor. Biz Niğde'deki çiftçilerimizin ürettiği ürünlerden gurur duyuyoruz. Onlar ürettikçe ilimiz büyüyor. Ülkemiz büyüyor” diye konuştu.

STRATEJİK SEKTÖRLERİN BAŞINDA TARIM GELİYOR

Pandemi döneminde görüldüğü gibi en stratejik sektörlerin başında tarımın geldiğini belirten Koç; “ Geçtiğimiz salgın döneminde de gördük ki en stratejik sektörlerin başında tarım sektörü geliyor. Çünkü yiyecek içecek buralardan üretiliyor. Biz çiftçilerimizin her türlü yanındayız. Onların emekleri boşa çıkmasın diye, Bu sene de sahada gördüğümüz diğer ürünlerle birlikte gayet mutlular, gayet memnunlar. Biz de devlet ve hükümet olarak desteklemelerle birlikte onların üretimde karşılaştığı sorunları çözmek adına İl Tarım Müdürlüğümüzün personelleriyle beraber üreticilerimizle beraber, muhtarlarımızla beraber tam bir dayanışma içerisindeyiz. İlimizde yaklaşık 18 bin dekar alanda ekimi yapılan lahanamızda, bu yıl yaklaşık 136 bin ton rekolte bekliyoruz. Buradan üreticilerimize bol kazançlı, kazasız belasız bir hasat dönemi diliyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim