Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Kenan Şahiner,  garanti  kapsamındaki malların  garanti  süresi içinde arızalanması halinde işçilik masrafı ve parça bedeli gibi ücret talep  edilmeksizin tamir edilmesi gerektiğini belirtti. 

Şahiner, yaptığı açıklamada, imalatçı ya da ithalatçıların, sanayi malları için bakanlıkça onaylı  garanti belgesi düzenlemek zorunda olduklarını söyledi. 

Mala ilişkin  faturanın  tarih ve sayısını içeren  garanti  belgesinin tüketiciye verilmesinin sorumluluğunun satıcı, bayi veya acenteye ait olduğunu ifade eden Şahiner, şunları anlattı: 

" Garanti  süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır. Satıcı, garanti  belgesi kapsamındaki malların,  garanti  süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret  talep  etmeksizin tamir ile yükümlüdür. Tüketici onarım  hakkını kullanmışsa,  garanti  süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamanın  süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, diğer seçim hakkını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine  getirilmemesi  durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur." 

EN ÇOK ŞİKAYET KART ÜCRETLERİNE

Niğde'de Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 2011'de en çok şikayetin,  bankaların   kredi  kartı ve  hesap  işletim ücretlerinden geldiğini bildirdi. Dönem içerisinde yapılan 749 adet şikayetten 721 adedi tüketici lehine 28 adedi tüketici aleyhine sonuçlandı. Şikayetten 522'si  kredi  kartından alınan yıllık  kart ücretlerinin iadesi için oldu. 


Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Kenan Şahiner,  kredi kartından alınan yıllık  kart  ücretlerinin iadesi için yapılan 522 adet  başvuru  neticesinde, bankalardan  savunma alınarak, dilekçe sahiplerine  kredi  kartı ücretlerinin iadesi hususunda karar verildiğini söyledi. 


Şahiner, Niğde'de Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne 0l.09.2011 - 31.12.2011 tarihleri arasında yapılan tüketici şikayetleri ve alınan kararları tens cihazı, tansiyon aleti, halı yıkama makinesi, masaj aleti, fotoğraf makinesi, porselen takımı, çatal kaşık seti, tencere seti, kahvaltı seti, fırının iadesi için yapılan 23 adet başvuru neticesinde belirlendi. Alınan kararlar sonucunda 749 adet şikayetten 721 adedi tüketici lehine 28 adedi tüketici aleyhine sonuçlanmıştır.





Editör: TE Bilişim