CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’de düzenlediği basın toplantısında üreticilerin sorunlarını dile getirdi.

 

Elmanın 10 krş. patatesin 25 krş.’a alıcı bulduğunu kaydeden Gürer “Maliyetin altında ürün satan üretici ve çiftçi ekim ve bakım yapamayacak noktaya geldi”dedi.

Elma ve patates ürünlerinde yaşanan sorunlar için Tarım Bakanını göreve çağıran Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, verilere dayalı bilgiler dışında kayıt dışı üretim olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle planlanan üretimden fazla ürün eldesi olduğunu, sorunların, verilerin yetersizliğinden de oluştuğunu söyledi. Yurt dışı satım olanaklarında oluşan daralmanın da üreticilerin sorun yaşamalarına neden olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevsimsel, pazarlama, depolama sorunları yanında aracılık sisteminin de ele alınarak çözüm yaratılmasını önerdi. Tarım ile geçinen bölgelerde tarım için açıklanan ve reform diye  duyurulan  uygulamalardan  yeterince  çiftçi ve üreticinin fayda sağlamadığını da ifade etti.

Niğde ilinin IPARD  Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma projesinden sonra Havza Bazlı Tarımsal Destek dışı da kaldığını vurgulayan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,   geliri tarım ve hayvancılığa dayalı  Niğde ilinin hangi veri ve kriterlerle  uygulamaların dışında kaldığının da açıklanması gerektiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasında şu görüşlere de yer verdi: “Ülkemizde hemen hemen her ilde yetişen elma da bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi. Bu yaşanan sorunlar, özünde bilimsel tarımın gereği ve önemi yanında bu konuda uygulama ve desteklerin de ciddi ele alınmasını gerekli kılıyor. çünkü bodur elma ve organik elma da sınırlı kalan sorun dededen kalma yöntemlerle ürün yetiştirenlerde ciddi artış getiriyor. Ülkemizde toprak ve iklim elmanın yetişmesi için elverişli. O nedenle hemen hemen her ilde elma yetiştiriciliği var. Dünyada Çin ve ABD sonra 3. sıradayız. İhtiyacımızdan fazla ürettiğimiz için de bunun bir yolla tüketilmesi gerekir.  Dış satım bu nedenle önemli. Komşumuz Rusya bu bağlamda önemli bir alıcı ülke. Ülkemizde  3,5 milyon ton elma yetişiyor. TUİK verilerindeki 2015 yılı sonuçlarına göre; elma üretiminde Isparta birinci, Niğde ikinci, Karaman üçüncü. Niğde’de 228 bin 520 dekar alanda 416 bin 671 ton elma üretildi.2015 yılında ülkemizde toplam 1 milyon 714 bin 98 dekar alanda 2 milyon 569 bin 759 ton elma üretildi. TUİK’in  mayıs ayında yaptığı açıklamada 2016 yılı için bir önceki yıla göre elmada %12,3 oranında artış,  tahmin edilmişti.

 

Türkiye’deki toplam elma ağacı sayısı ise 7 0695 710’dur.Kişi başına tüketim yıllık 27 kilogram civarında. % 15 dış satım yapılıyor ama genelde bodur elma pazar buluyor. 40-50 yıl önce oluşan bahçeler de ciddi sorun var. Modern yetiştiricilik sistemleri için destek ve teşvikler artırılıp bu bağlamda çalışmalar oluşturulmalıdır. Kayıt dışı üretim de var. Elmada depolamada da sorun devam etmektedir. Özellikle depolamada, modern depolar artırılmalıdır. Girdi maliyetleri artışı sürmektedir. Ayrıca mevsimsel sorunlar, don ve dolu bu yıl önemli zarar vermiştir. Kayıtlı üretici dışı destekten mahrum kalmaktadır. Bu yıl ilaçlamaya rağmen üründe zarar oluşmuştur. İlaca karşı zararlıların bağışıklık kazandığı ifade edilmektedir. Maliyeti 70 krş.’u bulurken 10 krş.’a elma meyve suyu fabrikasına gitmektedir. Üreticinin pazardan marketlerden yüksek fiyatlı ürün almasının nedeni de aracılık sisteminin düzenli kılınamamasıdır. Elma üretim, tüketim ve ihracatında, teşvik ve destek sağlanmalıdır. Meyve suyu, marmelat, sirke, çay, jips, pulp, elma kurusu gibi yan ürünler için de tesis sayılarının artması sağlanmalıdır. Dededen kalma ağaçlar verim ve kalite sorunu nedeni ile devlet desteği bölgeye dayanıklı dönüşümler yaratılmalıdır”.

  

PATATES ÜRETİCİSİ PERİŞAN

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer patates üreticisinin  bu yıl da zor durumda olduğunu ifade etti. “Geçen yıl 200 bin ton patates değer bulmadı bu yılda benzer durum var çiftçi ekim yapamayacak duruma geldi. Mutlaka patates değer bulmalı, hükümet acilen yurt dışı için 50 dolar teşvik vermeli ”dedi.
 

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti:“TUİK  bitkisel üretim istatistiklerinden "patates üretimi 2015" verilerine göre  üretimde birinci sırada 227 bin 466 dekar alanda 674 bin 773 ton patates üretimi ile Niğde yer almaktadır .Geçen yıl toplam 126 bin 780 dekar alanda 493 bin 748 ton patates üretilen Konya, Türkiye ikincisidir. Üçüncü sırada ise 149 bin 426 dekar alanda 434 bin 932 ton patates üretimi ile Afyonkarahisar’dır.2015 yılında ülkemizde toplam 1 milyon 540 bin 801 dekar alanda 4 milyon 763 bin 60 ton patates üretilmiş ve ürün ciddi pazarlama sorunu yaşamış kısmen değer bulmayan ürün çürümüş hayvan yemi olmuştur. Patates bu yıl da üreticinin yüzünü güldürmemiştir. Geçen yıl bu günkü fiyatın dahi altında tüccar ürün almaktadır. Maliyeti 40-50 krş. arasında olan ürün için 25 krş. tüccar almaktadır.

Depolanması ile maliyette artacak tüccar gelmez ise üretici batacaktır. Dış satımı teşvik için 50 dolar verilmelidir. Büyükşehir belediyelerine satış sağlanmalıdır. Üretici-tüketici arasında aracılık sistemi gözden geçirilmelidir. Üretici ürettiğinden kazanamıyor, tüketici pahalı ürün alıyor. Bunun düzenlenmesi şarttır. Üretici gibi tüketici de korunmalıdır. Depolama ve su, elektrik, işçilik ,nakliye çuval, ilaç, mazot girdilerinin yüksekliği maliyeti artırmaktadır. Üreticinin ürünü satamaması esnafın da zor durumda kalmasına neden olmaktadır. Çiftçi, üretici alım gücü kalmayınca esnaftan alışveriş yapamamaktadır. Böylece çiftçinin üreticinin zor durumda olması esnafı da direkt etkilemektedir.  Don ve dolu ile zarar gören üretici alacakları ödenmeli, ürün satamayan üretici borçları ertelenmeli, üretici pazarlama desteği sağlanmalı, ürün girdilerinin düşürülmesi sağlanmalıdır ”dedi.

 

 Gürer, Güneydoğu sorunları yanında Suriye Irak olaylarının önemine de vurgu yaparak, “Gündem bu sorunlarla dolu ama Tarım Bakanlığı üretici ve çiftçi sorunlarına çözüm bulmak için var” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Editör: TE Bilişim