CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Sürdürülebilir Enerjiyle Kırsal Kalkınma Projesi’nde kaç ilin kapsamda olduğunu ,son beş yıldaki uygulama rakamlarını, Niğde İlinin uygulama kapsamında olup olmadığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak’a sordu.
 
Milletvekili Gürer’in  önergeyle dile getirdiği sorular ve Bakan albayrak’ın yanıtları şu şekilde:

 
Sorular 1, 2, 3, 4:
-Ülke genelinde kaç ilde Fotovoltaik Enerjiyle Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında uygulama yapılmaktadır? Son beş yılda il il uygulama rakamları ayrı ayrı nedir? -Niğde İlinde kaç köy ve kasabada Fotovoltaik Enerjiyle Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında uygulama yapılmaktadır? Niğde İlinde son beş yılda köy, kasaba ayrı ayrı uygulama rakamları nedir?

-Niğde İlinde sistem ile açığa çıkan fazla enerjinin dağıtım firmasınca satın alınması söz konusu mudur?

-Niğde İlinde proje kapsamında kurulan sistemden kaçı sisteme enerji satabilmektedir?  

Cevaplar 1, 2,3, 4:
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) l'in 13. , 14. ve 15. Çağrı Dönemleri kapsamında, program dahilindeki 42 ilde işletmelerin kendi ihtiyaçlarım karşılamak amacıyla kurulan yenilenebilir enerji sistemlerine destek vermiştir. TKDK ile sözleşme imzalamış olan projelerin 10 tanesi fotovoltaik enerji yatırımı içermekte olup bu yatırımların toplam kurulu gücü 2753 kW dır. Ancak Niğde ilimiz IPARD programı destekleri kapsamındaki 42 il arasında bulunmamaktadır. İl bazlı dağılımı ise aşağıda verilmiştir.

 
 
İL GUÇ
Denizli 630 kw
Elazığ 140 kw
Elazığ 50 kw
Karaman 600 kw
Karaman 120 kw
Mardin 250 kw
Samsun 100 kw
Şanlıurfa 680 kw
Şanlıurfa 83 kw
Tokat 100 kw
 
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreten gerçek ve tüzel kişiler; ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektrik enerjisini dağıtım sistemine vermeleri halinde, 5346 sayılı Kanuna ekli I sayılı Cetveldeki fiyatlardan on yıl süre ile faydalanabilir.


 
Editör: TE Bilişim