Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Birçok üründe Türkiye’de söz sahibi iller arasında yer alan Tarım kenti Niğde 2022 yılında kişi başı tarımsal hasılada Türkiye'nin dördüncüsü yer aldığını ve 2022 yılında Niğde'nin tarımsal üretimi 10 milyar TL üzerine çıkacağını söyledi.

Niğde’nin bir tarım şehri olduğunu ve tarımda marka olan bir şehir durumunda yer aldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “ Niğde her zaman ve her platformda ifade ettiğimiz gibi tarım şehri, tarımda marka olan bir şehir. Hatta sloganımızın Niğde üretiyor, dünya tüketiyor. Bizim bir sloganımız var ve bunun da hakkını veremiyoruz. 2022 tarımsal üretim ve pazarlamamız açısından bereketli bir yıl oldu. Niğde açısından baktığımız zaman da 550 bin ton civarında elma rekoltemiz, 71 bin ton civarında fasulyemiz, 580 bin 600 bin tonlara yaklaşan patates üretimimiz, 136 bin tonlara yaklaşan lahana üretimimiz ve 180 bin tonlara yaklaşan domates üretimimizle Türkiye'de bütün bu saydığım ürünlerde hatır sayılır sıralamada son beş yılda birinci ikinci üçüncü olduğumuz sıralamamız var” dedi.

Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı

2022’de Niğde'nin tarımsal üretimi 10 milyar TL

Tarım kenti olan Niğde’de üretilen tarımsal ürünlerde pazarlama sıkıntısı çekilmediğini ifade eden Baş; “ Çok şükür ki üreticimiz açısından baktığımız zaman hiç pazarlama sıkıntısı yaşanmadı. Fiyat noktasında da ciddi anlamda bir memnuniyet var. Üreticimiz açısından büyükbaş hayvan varlığımızda da 180 bin hayvan varlığımız 610 bin küçükbaş hayvan varlığımız 500 bin tonun üzerinde süt üretimimiz ve 650 tonlara yaklaşan da bal üretimimiz var. Bunlar da baktığımız zaman tarımsal üretim değeri açısından hepsini topladığımızda 2021 yılı tarımsal üretimimiz 9 milyar TL'yi geçiyor idi. 2022 yılı henüz hesaplanmadı ama 2022’de yine Niğde'nin tarımsal üretimi 10 milyar TL üzerine çıkacağını hatta daha fazla olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu şu açıdan önemli. İlimiz Tarımsal hasılada, kişi başı, tarımsal hasılada Türkiye'nin dördüncüsü olan bir il Ve bu sıralamamızı muhtemelen muhafaza edeceğiz. Hedefimiz birkaç basamak daha yükseklerinde, ama inşallah en azından bu sıralamamızı muhafaza edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Desteklemeler 500 milyonun üzerine çıkacak

Yıl içerisinde bakanlığımızın verdiği Desteklere baktığımız zaman 450 milyon TL şu ana kadar üreticilerimize, Bakanlığımız, devletimiz tarafından farklı başlıklar altında, farklı kalemlerde destekleme yapıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 450 milyon TL İyi bir rakam, ama devam ediyor daha bu. Muhtemelen beş yüz milyon TL'nin üzerine çıkacak. Bir Ocak otuz bir Aralık itibariyle bir hesaplama yapılamıyor. 2022 desteğini 2023 yılına sarktı dönemler oluyor. Yani ödeme takvimi gereği. Ondan dolayı 500 milyonun üzerine çıkacak. Böyle bir beklentimiz var Bu da çok ciddi bir rakam ilimiz açısından” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim