SGK Niğde İl Müdürlüğünün iki konuda ki duyurusu ; 



E-DEVLET ÜZERİNDEN KAZANÇ BEYANI DUYURUSU

 

5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi olan (Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, Tarımsal faaliyette bulunanlar vb.) sigortalıların prime esas kazançları (Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancının, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamayacağı, aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançlarının, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın priminin, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.)  ile ilgili beyanı, Kurumun ilgili ünitesine yazılı olarak şahsen veya posta yoluyla yapılmaktadır. Ancak sigortalıların veya kurum çalışanlarının iş ve zaman kaybının önlenmesi amacıyla sigortalılar tarafından verilen prime esas kazanç beyanlarının E-Devlet “www.türkiye.gov.tr” üzerinden yapılamasına ilişkin program tamamlanarak uygulamaya açılmıştır.

www.türkiye.gov.tr üzerinden yapılan beyan girişinin yapılacağı ekran aşağıda görüldüğü gibi oluşturulmuştur.

  

Ekran üzerinde sigortalının daha önce yaptığı bayanlar, beyanda bulunduğu tarihler itibarıyla bilgi amaçlı getirilmektedir. Ekran üzerinde beyan girişi yapılacak tarihte prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırına (32,62 TL ile 212,03 TL arasında beyan edebilirsiniz) ilişkin tutarlar belirtilerek bu tutarlar arasında sigortalı tarafından tercih edilen beyan tutarı girildikten sonra alt satırda bulunan “Hesapla” butonuna tıklandığı zaman girilen beyana göre ödenmesi gereken prim tutarı otomatik olarak belirlenmektedir. Ödenmesi gereken prim tutarı sigortalı tarafından uygun görülmesi halinde, “Beyan Et” tuşu tıklandığı zaman Beyan Girişi yapılmakta ve bu şekilde oluşturulan beyanlara göre de prim tahakkuku yapılmaktadır.



SGK 2. ÖNEMLİ DUYURU

 

01/03/2013 tarihli ve 28574 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğ 01.04.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Anılan Tebliğin uygulamasına ilişkin bazı hususların izah edilmesine ihtiyaç duyulmuştur;

 

1) Tarımsal faaliyete bulunanların prim borçlarına mahsuben sattıkları ürün bedelleri üzerinden yapılacak kesintilerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, kesintilerin on-line olarak Kurumumuza bildirilmesi ile tahsilatın şahıs hesaplarına yine on-line olarak aktarılmasını sağlayacak ve MOSİP sistemiyle uyumlu çalışacak olan Tarımsal Kesinti Programı (e-Kesinti) hazırlanmış ve tüm illerimizde uygulamaya açılmadan önce, programın işleyişini daha net olarak görebilmek ve çıkması muhtemel sorunlara kısa sürede çözüm bulmak amacıyla Bolu, Ankara ve Kastamonu illerinde pilot olarak uygulamaya açılmıştır.

 

2) Tebliğin Geçici 2 nci maddesinde ‘’Gerçek ve tüzel kişiler belge veya bilgileri elektronik ortamda göndermekle zorunlu tutuluncaya kadar, bir ay içinde yapacakları kesintiler için örneği ek-1’de yer alan Kesinti Bildirim Listesini düzenler ve Kurum hesaplarına yaptıkları ödemelere ilişkin belgelerin birer fotokopisini veya suretini söz konusu Kesinti Bildirim Listesine ekleyerek takip eden ayın son iş günü mesai bitimine kadar zirai gelir vergisi kesintisi ile ilgili muhtasar beyannamelerini vermekle yükümlü oldukları vergi dairelerinin bulunduğu illerdeki sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine verirler. ‘’ hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla, hazırlanan e-Kesinti bilgisayar programının kontrollü bir şekilde uygulamaya alınabilmesi amacıyla tarımsal kesinti işlemlerinde 6 aylık bir süre için iki seçenekli bir uygulama yapılacaktır. Kesinti sorumluları (Tevkifatçılar), Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 aylık sürede (2013 Nisan-Eylül aylarındaki ürün alımları için) yürürlükteki mevcut uygulamaya uygun olarak kağıt ortamında bildirim listelerini Kurumumuza vermeye devam edeceklerdir. İsteyen kesinti sorumluları ise Kurumumuzdan alacağı kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresiyle e-Kesinti bilgisayar programı üzerinden bildirimlerini elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

 

3) e-Kesinti bilgisayar programı aracılığı ile yapılan bildirimlerin tahakkukları banka ekranlarında SGK Mosip On-line tahsilatların içinde yer alacak olup, kesinti sorumlusu sicil numarası ile sorgulanarak tahsilatları yapılacaktır. e-Kesinti bilgisayar programı ile gönderilen bildirim listelerindeki sigortalıların kesinti tutarları sigortalı hesaplarına otomatik aktarılacaktır.

 

4) Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 aylık süre geçtikten sonra (2013 Ekimayında yapılan alımlardan itibaren) kesinti bildirim listelerinin e-Kesinti bilgisayar programı aracılığıyla gönderilmesi zorunlu hale gelecek olup kağıt ortamında verilmeyecektir.

 

5) Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarınıgeçmemek şartıyla 01/01/2014 tarihine kadar %1, bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise %2 oranında kesinti yapmak zorundadırlar.


Editör: TE Bilişim