Muharrem Özmen'in   Başkent Niğde Vakfı yayın organı Niğdemiz dergisinde yazmış olduğu makale... 


İnternet aracılığıyla okuma fırsatı bulduğum 24 Mart 2011 Tarihli Niğde Yerel basınında, Niğde’yi ziyaret eden Gıda – Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Eşref FAKIBABA’ya atfen çıkan “15 ülkeye Patates tohumu ihraç edeceğiz.” başlıklı bir haberi zevkle ve mutlulukla okuduk.

Sayın Bakan Niğde’de yaptığı konulmada devamla “  Yılda Patates tohumu ithalatına verdiğimiz 22 milyon doların yaklaşık %80’ini haletmişiz artık. Bundan sonra biz tohum ihracatına geçeceğiz. Yerli ve milli patates tohumlarını üreten Araştırma Enstitüsü elemanlarını yürekten kutluyorum. Bundan sona, tohum ithalatına yılda 22 milyon dolar verme yerine, dışardan gelecek paraya bakacağız ve bunu da 50 milyon dolar olarak tahmin ediyoruz.” demektedir. 

Şüphesiz, bu tespit ve teşekkür konuşması gerçekten yerinde ve çalışanların moralini yükseltici ve motive edici olması açısından manidardır.

Ancak, bu konuşmada kısmen eksik olan bir hususu, unutulan bir konuyu dile getirmekte yarar görmekteyim.

Şöyle ki Niğde Patates Araştırma Enstitüsü zamanın Niğde Milletvekili Sayın Akın GÖNEN’in talebi üzerine “Patatesin verim ve kalitesini artırmak, patates tohumu üretmek ve patatesin sanayi ürünü olarak işlenmesini sağlayacak yönde araştırmalar yapmak” amacıyla ve dönemin Tarım Bakanının, onayı ile kurulmuştur. Bakanlık nezdinde de bu kararın onaylanması işi bizzat tarafımdan takip edilmiştir.

Enstitü Yönetimine de patates konusunda doktora yapmış Ziraat Yüksek Mühendisi Servet KEFLİ ve arkadaşlarından oluşan bir ekip getirilmiştir.
Sayın Bakanımız FAKIBABA’nın yapmış olduğu teşekkür konuşmasında, bu ülke yararına ve güzel çalışmaların gerçekleşmesini sağlayan Enstitü çalışanları yanında, Enstitü için ilk adımı atan, tasarlayan ve açılmasını sağlayan Siyasetçi ve bir süre de Urfa Valiliği ve Belediye Başkanlığı yapan Sayın Akın GÖNEN ile bu Enstitüye onay veren Sayın Bakanı da yadetmesi daha şık olurdu.

Ayrıca, böylesi bir anma mevcut siyasetçiler için de itici bir güç, motive edici bir mesaj niteliği taşırdı.

Bu vesile ile ben de başta değerli Müdürleri Sayın Uğur PARLAK olmak üzere, meslektaşlarımı ve tüm Enstitü çalışanlarını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.


 
Editör: TE Bilişim