Niğde OSB Türkiye’deki tüm OSB’lerin su sorununun çözümü için ön ayak oluyor.

 
Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş yaptığı basın açıklamasında  “Bilindiği gibi 167 Sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun ve yeraltı suları kullanımını düzenleyen mevzuat hükümleri çerçevesinde Organize Sanayi Bölgeleri’nin yapmaları gereken işlemler ve yükümlülükler söz konusudur.
 
Ancak; mevzuatta OSB’lerin yeri belirlenmemiştir.
 
Mevzuatta “Sanayi Maksatlı Yer Altı Suyu” ibaresi yer almasına rağmen; uygulamada bu ibare kapsamında üretim tesisleri esas alındığı için OSB işlemleri maalesef yürütülememektedir. Örneğin; OSB’ler, sanayi sicil belgeleri ve kapasite raporları olmadığı için yeraltı suyu kullanım izni için başvuramamaktadırlar. 
 
Su mevzuatında Organize Sanayi Bölgeleri’nin yer almasının OSB’lerin Yasa’daki konumu ve uygulama açısından yararlı olacağını düşünen Niğde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa ALTUNBAŞ konuyu her platformda dile getirerek yasamanın ve yürütmenin dikkatini çekmeyi başardı.
 
Mustafa ALTUNBAŞ; Niğde OSB’nin bu konudaki sorunları ve önerileri 04.12.2013 tarihinde Niğde’de yapılan toplantıda Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü’ne, 26.06.2013 tarihinde yine Niğde OSB’de yapılan toplantıda Su Yönetimi Genel Müdürü ve beraberindeki heyete ve defalarca OSB Üst Kuruluşu’na iletmiştir. Bu görüşmelere istinaden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Cahit NAKIBOĞLU, bu hafta içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na konuyu ileterek Bakanlık nezdinde çalışmalar başlatmıştır.”dedi.
 
 
Türkiye’de kayıtlı 273 OSB bulunmakta, bu OSB’lerde 65.000 den fazla işletme yer almaktadır. Kuruluşları tamamlanarak faaliyet gösteren 87 OSB’nin 2012’deki su tüketiminin 165.000.000 m³ olduğu düşünülürse 273 OSB’nin kısa ve orta vadedeki su ihtiyacı tahmin edilemeyecek ölçülerde olacağını belirten Mustafa ALTUNBAŞ; önümüzdeki yıllarda OSB’lerin enerjiden çok su sıkıntısı yaşayacağını belirtti.
 
 
Suyun elektrik gibi farklı kaynaklar kullanarak üretilemeyeceği, dünya üzerindeki su kaynaklarının giderek tükendiği düşünüldüğünde konunun daha da önem kazandığını belirten Mustafa ALTUNBAŞ OSB’lerin su sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
Yeraltı su kaynaklarının kıt olduğu bölgelerde OSB’lerin ve sanayi sektörünün su sıkıntısı yaşamaması için “yüzey suyu” kullanımı imkanı sağlanmasının elzem olduğunu, maalesef bugün itibariyle sanayi tüketimine ayrılmış baraj, gölet vb. bulunmadığını belirten Mustafa ALTUNBAŞ; var olan barajların sanayi bölgelerine ve sanayi tesislerine, özellikle Organize Sanayi Bölgelerine tahsis edilmesi, tahsis edilecek uygun baraj olmayan yerlerde sanayi maksatlı baraj, gölet vb. oluşturulması, yeraltı sularından sanayiye ayrılan payın artırılması gerektiğini dile getirdi.
 
 
Editör: TE Bilişim