Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat TÜRKMEN; Niğde de genel olarak yapılan organik tarımın 14.555 dekar alanda yapıldığını açıklayan Türkmen, 368 Çiftçinin organik tarım ile uğraştığını ve yıllık 9.102 Ton organik Ürün üretildiğini belirtti.


Türkmen; Niğde de 10.968 dekar alanda organik Elma üretimi yapıldığını dile getirerek, ilde en çok üretilen organik tarım ürününün Elma olduğunu söyledi.


2013 yılı TUİK verilerine göre Türkiye genelinde organik tarım yöntemi ile üretilen ürün miktarına göre Niğde’nin 12. sırada olduğunu söyleyen Türkmen, Niğde ikliminin ve topraklarının tarıma elverişli olduğunu dile getirdi.


Niğde Patates üretiminde Türkiye de birinci sırada, Elma üretiminde üçüncü sırada, Lahana, Kuru Fasulye ve bir çok üründe üst sıralarda yer aldığını belirten Türkmen, “bu tarımsal potansiyellerimizi daha da geliştirilerek yaygınlaştırma çalışmaları içerisinde olduklarını dile getirdi. Türkmen "İlimizde en fazla üretilen organik ürünlerin içerisinde Elma birinci sırada yer alıyor. Bunun dışında; Armut, Şeftali, Üzüm, Kiraz, Vişne, Kayısı ve bir çok meyve ürünlerinde ilimizde organik Meyve ürünü üretiminin yanı sıra Domates başta olmak üzere çeşitli sebze ürünleri ve muhtelif tarla bitkileri ürünlerinde organik ürünler üretilmektedir. İlimizde organik ürün miktarının daha da artırılması için eğitim çalışmalarımızın yanında, sertifikasyon kuruluşlarıyla irtibat halinde ilimizde üretilen bu ürünlerin yurt dışına satışını kolaylaştırmak veya yurt içinde bu ürünün organik tarımsal ürünlerin daha fazla pazarlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Organik tarım için çiftçilere Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz yıl toplam 332 bin TL tutarında destek verdiklerini ve bu destek miktarının 2015 yılı itibariyle dekar başına Meyve Bahçelerinde 70 lira, Tarla Bitkilerinde 10TL, Anaç Sığır Manda başına 150TL, Buzağıda 50TL, Anaç Koyun Keçide 10TL, Arılı Kovanda 5TL, Alabalıkta 0,35TL destek verilecektir”. dedi. 



Editör: TE Bilişim