Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yıllardır yürüttüğü ve emek verdiği araştırma çıktılarını Türk tarımına aktarmaya devam ediyor. 
Geçen yıl Nisan ayında ilk milli yerli patates çeşitlerini tescil ettiren Enstitü, bu yıl da 3 adet tamamen yerli imkanlarla geliştirdiği patates çeşitlerini tescil ettirdi.

Türkiye’de 138 tane tescil edilmiş patates çeşidi olduğunu belirten Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pirlak yaptığı açıklamada, “Halen Dünya ülkelerinin yüzde 83’ünde patates yetiştirilmektedir. Üretilen miktar bakımından buğday, mısır ve pirinçten sonra 4. sırada patates yer almaktadır. Yaklaşık 7 milyar olan insan nüfusunun ileride daha da artacağı düşünüldüğünde patatesin insan beslenmesindeki önemi de gün geçtikçe artacaktır. Patates ülkemizde de en çok üretilen tarım ürünlerinin başında gelmektedir. Halihazırda ülkemizde 138 adet tescil edilmiş patates çeşidi bulunmaktadır. Fakat yetiştirilen patates çeşitlerinin tamamı yurtdışından ithal edilmektedir. Bu durum her yıl milyonlarca dolar paranın ülkemizden yurt dışına çıkmasına neden olmaktadır. Patates tohumluğundaki bu dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla Enstitümüz koordinatörlüğünde TÜBİTAK destekli 'Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi' projesi yürütülerek yerli patates çeşitlerinin geliştirilmesine başlanmıştır.” ifadelerinde bulundu. 

Yaptıkları projelerin ve çalışmaların çıktılarını almaya başladıklarını belirten Enstitü Müdürü Pirlak, “Bu çalışmaların neticesinde ilk defa 1 Nisan 2015 tarihinde ilk iki yerli çeşidimizi tescil ettirmiştik. Bu yıl ise Nahita, Ünlenen ve Nam adında 3 yerli çeşidimizi daha tescil ettirdik. Önümüzdeki yıl şu an tescil aşamasındaki 3 çeşidimizin daha tescil edilmesini bekliyoruz. Enstitümüzün bu sene tescil ettirdiği çeşitlerimizden birisine Niğde’mizin antik çağlardaki ismi olan ‘NAHİTA’ adını verdik. Bir ülkede yerli araba üretilmesi ne kadar önemli ise kendi tohumunu üretmekte o derecede önemlidir. Çeşitlerimizin Türk tarımına, patates üreticilerimize ve tüm paydaşlara hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ayrıca bu çalışmalarda desteklerini esirgemeyen Bakanlığımıza, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüze, Niğde Valiliğimize, çalışmalarda yoğun emek ve efor sarf eden tüm araştırmacı, tekniker, laborant, memur ve işçi personelimize teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.







Editör: TE Bilişim