Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan balıklandırma programı çerçevesinde Niğde’de planlanan ‘Balıklandırma Programı’ tamamlandı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak ekolojik dengenin sağlanması noktasında iç suların balıklandırılması, canlı organizmaların üremesi noktasında doğaya ve çevreye katkı sağlanması amacıyla iç sularımızı balıklandırdık.

 

Program kapsamında, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Ünitesinden sazan yavrusu getirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri ekiplerince 59 bin 500 sazan balığı (Cyprinus carpio) yavrusu Niğde Merkez, Bor ve Çamardı İlçelerinde bulunan göletlere bırakıldı. Sazan balığı yavruları, 1 ton kapasiteli taşıma deposunda, oksijenlendirme sistemi kullanılarak yüzde 99.90 yaşama oranında kente getirilerek, bazı göletlere balık kepçesi, bazı göletlere balıklandırma kovası, bazı göletlere de sifonlama kolonu kullanılarak başarıyla göletlere bırakılmıştır.

 

 Balıkların göletlere bırakılması ile doğal yapının desteklenmesi, sportif balıkçılığın geliştirilmesi ve atıl durumda olan su kaynaklarının üretime kazandırılması ve protein açığının kapatılmasında öneme sahip olan balık tüketiminin artırılması beklenilmektedir.

 

Niğde’de balıklandırma çalışmaları her yıl düzenli olarak devam etmektedir. Gölet alanlarına uyumunun kolay olması, büyük sıcaklık değişimlerine, besin ve oksijen yetersizliğine direncinin fazla olması, etinin lezzetli olması sebebiyle sazan balığı tercih edilmiştir. Böylece balık yoğunluğu önemli derecede artacak ve göl ekosisteminin canlı tutulması sağlanacaktır.

           

 

Editör: TE Bilişim