II. KOP Kalkınma Sempozyumu öncesi Grand Otelde Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Niğde’de görev yapar yerel ve ulusal medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Haber-Foto-Video: Yasin YURTMEN



Toplantının açılış konuşmasını yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu: “Kop idaresinin en temel görevi Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinden oluşan Türkiye’nin alan olarak yüzde 8,3’ünü oluşturan fakat tarım alanı olarak yüzde 12’sine sahip ve yine ülkemizin su varlığının yüzde 4’üne sahip bu bölgeyi kalkındırmak için bir eylem planı yapmaktır” dedi.


KOP bölgesinin su kaynakları bakımından Türkiye’nin en verimsiz bölgesi olduğuna dikkat çeken Babaoğlu: “ 3 milyon hektar tarım arazisine sahip olan fakat en fazla yüzde 30’nun sulanabildiği bir bölgedir. Mevcut durumda bu suyu birazda israf ederek kullanmaktayız. Nedeni ise tarım alt yapımız zayıf olmasıdır. Bunun için göreve gelir gelmez öncelikli hedefimiz büyüme ve gelişme stratejisi ortaya koymak olmuştur. Ve eylem planının hazırlık çalışmalarına başladık. 4 ilimizin valileri koordinasyonunda her il kendi içerisinde komisyonlar oluşturdu, merkezi hükümetin bakanları ile görüşülerek eylem planını bitirdik. Eylem planında şöyle bir strateji var; bu bölge geleneksel olarak tarımsal faaliyetlerle kalkınan bir bölge ama su kaynakları yetersiz bu nedenle biz bir yandan su temini projeleri üzerine çalışmalıyız. Bir yandan da sulama alt yapıları konusunda çalışmalıyız. Arazileri toplulaştırmalıyız. Suyu basınçlı kapalı sisteme dönüştürmeliyiz. Yani doğal kaynaklarımızı koruyucu, çevreyi de dikkate alan bir bölüm olmalı. Bu kısım eylem planının ana kısmını oluşturmaktadır. Ama bu bölge eğer iklim değişikliği senaryoları, yağışların gittikçe azalması ve kuralık söz konusu olursa bu bölgenin tarım odaklı kalkınmasının ileriye dönük büyük riskler getireceğinden hareketle diğer sektörleri de güçlendirme hedefimiz olmalıdır. Bunun için elimizde iki tane bizi taşıyıcı motor var. Birincisi enerji projeleri diğeri ise ulaştırma projeleridir. Tarım alt yapısını yapıyoruz, suyu en tasarruflu kullanır hale getiriyoruz. Hayvancılıkla ilgili özel destekleme modelleri oluşturduk. Kuru tarım sahalarının yapılması ve ülke genelinde Niğde ilinin en başarılı olduğu sulama projeleri var"dedi.


SEMPOZYUMUN NİĞDE'DE YAPILMASINI BAŞBAKAN DAVUTOĞLU İSTEDİ


Kop Başkanı Babaoğlu konuşmasının devamında; " Biz bu programla fakir kalmış köy ve beldelerin kalkınmasını hedeflemekteyiz. Bundan 5 yıl önce yaptığımız pilot çalışmalarda bir köye ortalama bir milyon harcandığında o köyün kaderi değişebiliyor. Genelde dağlık kırsal alanda bulunan köylerde kışın yağan kar suları önlerinden akıp gidiyor yazın ise susuzluk çekiyorlardı. Biz küçük sulama programıyla sorunları çözdük. Bu köylerimiz katma değerli üretime yöneldiler. Gelir seviyesi bir iken 8 kat artan köylerimiz mevcut şuanda.Özetlemek gerekirse kop, önceliğini tarımsal ve çevresel sürdürebilirliği alan ve aynı zamanda ulaştırmayla, enerjiyle, eğitimle, sağlıkla, sanayi ve ticaretle ilgilenen bir idaredir. Kısacası bu bölgenin kalkınması nasıl olacaksa bunun planını hazırlayan bir kurumdur. Bu planın 62. Hükümet planında açıklanmasını bekliyoruz. Bizim bu gün, yarın ve yarından sonra Niğde’de olmamızın başlıca iki sebebi vardır. Birincisi Niğde KOP ilimiz. İkincisi ise mevcut Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun ikinci KOP toplantısının Niğde’de olması talimatıdır. Kop idaresi olarak bir yandan eylem planı yürütürken diğer yandan bölge üniversitelerimizle görüşerek ÜNİKOP’u kurduk. Bölgemizin 7 üniversitesi artık bölgesini kalkındırmak için sahaya çıkıyor sloganıyla birliği oluşturduk. Huzurlarınızda tüm bölge üniversitesi rektörlerine çok teşekkür ediyorum. Bu birliktelik ülkemizde başka örneği olmayan bir birlikteliktir” diye konuştu.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, II. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumunun 7 temel alanda yapıldığını belirtti.

Sempozyumun enerji doğal kaynaklar, sanayi ulaştırma lojistik, haberleşme bilişim, kültür sanat spor turizm, sağlık bilimleri, gıda-tarım orman kırsal kalkınma ve sosyal eğitim beşeri bilimleri alanlarında düzenleneceğini kaydederek: “Bu alanlarda çok bildiri sunulacak. Sunulacak bildiriler 220’den fazla 600’den fazla katılımcıyla birlikte gerçekleştirmeyi bekliyoruz. Birinci sempozyum Konya’da yapıldığında 100 civarında katılım olmuştu. İlk sempozyum olmasıyla biraz kısıtlı kalmıştı ama bu yıl 220’yi geçti. Ümit ediyorum bundan sonraki süreçte çok daha fazla olacak. Bizden sonraki süreç deyince bölgenin üçüncü üniversitesi olan Aksaray Üniversitesine dönem başkanlığı geçmiş olacak. Ümit ediyoruz Aksaray’da da aynı şekilde devam edecek. Oradaki katılımın daha fazla olmasını diliyoruz. Katılım ne kadar çok olursa nitelik açısından da çok daha iyi bir noktaya geleceğini ümit ediyoruz. Buda şunu gösteriyor ÜNİKOP gerçekten kendisine bu alanda yer buldu. Bundan sonraki süreçte gelişerek devam edecek” şeklinde konuştu.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç toplantıda yaptığı konuşmada: “Türkiye’de planlı gelişme 1960’larda başladı. Devlet Planlama Teşkilatının kurulmasıyla beraber daha sonra bölgesel kalkınma modelleri denendi. Bunun ilk modeli bilindiği gibi GAP’dır. Onun peşinden Doğu Anadolu Projesi geldi. Bunun peşinden de KOP geldi. KOP idaresi yeni bir idare olmasına rağmen GAP ve DAP’sine göre daha genç olmasına rağmen çok güzel çalışmaları ortaya koydu. Oldukça sonuç odaklı çalışmalar ortaya koydu. Bu çalışmalara yeni bir eylem planı yaparak ta gayretle devam ediyorlar. Bir kalkınma idaresiyle birlikte olmak bir il için şans. Şuanda Türkiye’nin çok az ili bu imkana sahiptir. Onlardan bir tanesi de bizsiz. Türkiye’de 35 ili kapsıyor bölgesel kalkınma idareleri. Bu idarelerinde yönettikleri kaynaklarda ciddi bir bütçe. Bu yıl bizim özel idare bütçemiz 32 Milyon TL’dir. KOP idaresinin bugüne kadar bize aktardığı kaynak 15 milyon TL’dir. Bu biz aktarılan kaynakla 24 milyonluk iş yaptık. Yıl sonuna doğruda desteklerin artarak artacağını tahmin ediyoruz.

Bu bölgede üniversitelerin bir birlik olması ÜNiKOP ismini verdiğimiz 7 üniversitenin de yan yana gelmesi bizim için önemli bir şans ama yarın ve ertesi gün KOP Koordinasyon Kurulu ile ÜNİKOP toplantılarının ilimizde yapılacak olmasıdır. İlimiz 2 gün boyunca çok kıymetli misafirlerimizi ağırlayacak. Onlar ilimizi tanıyacak bizde onları tanıyacağız. Bu bizim için bir onurdur. Bu onuru bize yaşattıkları için önce başbakanımıza, kalkınma bakanımıza KOP idaresi ve üniversitede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Geçen yıl Dışişleri Bakanı sıfatıyla Başbakanımız Niğde’ye geldiğinde bana gelecek yıl KOP Koordinasyon toplantısını Niğde’den yapacağı ona göre hazırlıklarınızı yapın diye bir talimat vermişlerdi. Kendisi de katılacaktı ama vazgeçilemeyecek işlerinden dolayı katılamıyor sayın başbakanımız. Ama kalkınma bakanımız yönetecek toplantıyı” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim