Niğde'nin kirazıyla ünlü Ulukışla İlçesinde önümüzdeki günlerde başlayacak olan Kiraz hasadı öncesi Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş Çin’e ihraç yapacak olan firmada incelemeler yaptı.

Niğde’de önümüzdeki günlerde hasadına başlanılacak ve Çin’e ihraç yapacak olan Şirketi ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş şirkette incelemelerde bulunarak yetkililerden ve konu sorumlusu teknik personellerden bilgi aldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş ve beraberindeki heyet Niğde’den Çin Halk Cumhuriyetine kiraz ihracatı yapacak olan Aktaş Kasabasında bulunan Elmas Gıda Tarım Limited Şirketini ziyaret ederek incelemelerde bulunarak şirket yetkilileri ve konu sorumlusu teknik personellerden bilgi aldı. Müdür Baş, Niğde’de kiraz hasadının önümüzdeki günlerde başlayacağını, bu yıl 2 bin 619 dekar alanda 30 bin ton kiraz üretimi yapılması beklendiğini söyledi.
Müdür Baş, “Ulukışla ilçemizdeki kiraz ilimiz için önemli meyvelerden bir tanesidir. Kiraz üretiminde ilimizde ülke genelinde 9’uncu sırada bulunurken tat ve orama bakımından ise Türkiye’de ilk sıradayız. İlimizde üretilen kirazın tadı, aroması, kalibresi gibi şeyleri göz önünde bulundurursak Türkiye’de ilk sıradayız. İlimizin kirazının yüzde 80 ile 90’nı Ulukışla ilçemizde üretiliyor. İlimizde 25 bin hektar alanda kiraz üretimi yapılmakta olup yıllık 30 bin ton kiraz üretimi oluyor” dedi.  

İlçemizde üretilen kirazların yüzde 90’nı yurt dışına ihracat edildiğini belirten Müdür Baş; “ ilimizde üretilen Kirazlar çoğunlukla Almanya, Irak, Rusya ve Çin gibi ülkelere ihracat ediliyor. Kirazımızın aroması Bolkar dağlarına yakın olması ve karın daha duruyor olmasından ve hava şartlarının sertliğinden dolayı bu lezzeti ve aromayı aldığını belirtti.

Avrupa ülkelerinden hem de farklı ülkelerden Niğde kirazı için talep geldiğini ifade eden Baş, “ farklı illerden ilimize gelen tüccarlar buralardan aldıkları Kirazları Avrupa’ya gönderiyorlar. Müdürlük olarak ileri yıllarda burada paketleme gibi tesislere önem vereceklerini ifade etti.


 
Editör: TE Bilişim