Niğde - Koyunlu  menşeili 1928 den beri 4 nesildir  halıcılık ticareti yapan Sevli Halı firmasıda Nepal’de halı dokutturuyor, üstelik Nepal hükümetinden de ödül almış.
 
Koyunlulu Sevli Ailesinin hikayesini aşağıda röportaj olarak okuyacaksınız. Ama öncesinde halı konusunda  bazı küçük notlar verelim.  
Yaşları 40 ın üzerinde olanlar iyi hatırlarlar, Bor İlçemizde her evde “ Istar” halı dokunurdu.
Bizimde evimizde giriş bölümünde şimdi yabancı kelime ile “antre” denen eskiden “mabin” dediğimiz bölümde annem ıstar  dokurdu. Istar dokunurken komşular gelir, sohbetler edilir, yenilir içilirdi.  Bir ay yada daha uzun zamanda dokunan halılar, Bor Halı Pazarına götürülür, evin ekonomisine katkı sağlanırdı. 
Şimdi Bor ve Niğde genelinde ne ıstar dokunuyor, ne ıstar ağaçları kaldı, ne Bor halı pazarı, nede bu işle uğraşan halı tüccarları kaldı.
Halıcılık Niğdeliler için yabancı konu değil, evlerde dokunan halıların yanı sıra ünü dünyaya yayılmış Birko Aş. bünyesinde Koyunlu Halı fabrikası hala faaliyette. İlimiz dışında da Halıcılık işleriyle meşgül olan hemşerilerimizin yaşadığı  Koyunlu Kasabası ile Fesleğen köyü var üstelik birbirlerine çoğrafi olarak da çok yakınlar… komşular.
İlimizde Niğde Valiliğine bağlı Mahalli İdarereler Halıcılık ve El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği kuruldu.  Amacı ; Niğde İlimizde el dokuma halıcılığı ve diğer el sanatlarını yaşatmak, geliştirmek ve yaymak, bunu yaparken istihdam sağlamak, işsizliği azaltmak il ve kişilerin ekonomisine katkıda bulunmak. Bu konuda kadın ve gençlere yönelik Niğde genelinde kurslar ve faaliyetler düzenliyorlar, hatta geçtiğimiz haftalarda Trt Çukurova Radyosunda amaçlarını ve faaliyetlerini  Birlik Müdürü Bilgehan Harmanşah  anlatmıştı.
 
Halıcılık İlimiz ve Ülkemiz de çok farklı durumlara geldi.
 
Türkiye'de kırsal kesimin önemli geçim kaynağı olan halıcılık ucuz maliyet ve seri üretim gibi avantajlardan dolayı başta Hindistan olmak üzere, Çin ve Nepal'e kayıyor. Türkiye'deki büyük imalatçıların yüzde 80'inin, Türk motifli halıların üretimini Hindistan, Nepal ve Çin'de yaptırmakta olduğunu öğreniyoruz.
Bu ülkelerde hammadde ucuz, işçilikse alabildiğine düşük maliyetli. Türkiye'de işçilik daha kaliteli ama bu ülkelerde yaptırılan ürünler de fiyat avantajıyla müşteri buluyor. Söz konusu ülkelerde halı üretiminin atölyeleşmiş durumda olup Türkiye'deki gibi köy evlerinde, kontrolü zor ve masraflı şekilde yapılmamaktaymış.
 
Orta Asya’dan yapılan göçler ile Türkiye’ye gelmiş ve dünya da ün kazanmış dokuma ve halıcılık sanatı  adeta tekrar Orta Asya döndü.
Aslen Niğde ‘nin Koyunlu Kasabasından olan halı , mobilya ticareti yapan  Koyunlulu   Selvi Ailesi Nepal’da  el   halısı dokutturuyor  ve ithal ediyor. Nepal’den en çok ihracat yapan ilk üç firma arasında  olduğu içinde Nepal hükümeti tarafından ödül verildi.
Niğde’nin Koyunlu Kasabasından çıkıp 1928 yılında Ankara’da Selvi Halı firmasını kuran Muharrem Selvi ‘nin oğulları ve onların da torunlarının şirkete katılımı ile 4 nesilin emek verdiği şirket, halıcılık alanında faaliyetlerine büyüyerek devam ediyor.  
 
Selvi Halı yöneticilerinden Naci Selvi ile yapılan röportaj :
SELVİ HALI’YA ÖZEL TASARIMLAR NEPAL’DE DOKUNUYOR
 Naci Selvi: “Türk ve dünya pazarına satacağımıza inandığımız, kendi tasarladığımız, Avrupa halı tasarımcılarından satın aldığımız, desenleri ve renkleri Nepal’de ve Çin’de fason olarak ürettiriyoruz. 2003-2004 yılında da Nepal hükümeti tarafından Nepal’de üretim yaptıran yabancı firmalar arasında başarı ödülüne layık görüldük.”
- Sizi tanıyabilir miyiz? Selvi Halı’nın kuruluşu hakkında bilgi verir misiniz?
- Ben Naci Selvi 1957 yılı Niğde Koyunlu köyü doğumluyum. Selvi Halı, dedem Muharrem Selvi tarafından 1928 yılında Ankara’da kuruldu. Daha sonra babam Azmi Selvi tarafından halı, mobilya, otel işletmeciliği ilave edildi. 1999 yılında da 2. şirketimiz olan Selvi Halı Teks. Paz. Ltd. Şti.’ni kurduk. Şu anda bu şirketlerimizi kardeşim Kemal Selvi ile yönetmekteyiz. 2001 yılında da yurt dışında öğretimini bitiren ve aile şirketimize katılan oğlum Muharrem Özkan Selvi‘yle aile şirketimizi 4. nesile taşımış olduk.
- Türkiye’de halı sektöründe yaşanan değişimleri değerlendirir misiniz?
- Dokumacılık kültürü göç ile Orta Asya’dan Türkiye’ye gelmiş ve ticari bir hal almıştır. 19. yy. sonlarında Hereke halıları ile Türk halıcılığının önü açılmıştır. Türkiye eski yıllardan beri el halıcılığında lider bir ülkeydi. Tüketici 1970 yıllarında makine halıcılığıyla, 1985’li yıllarda da duvardan duvara halıcılığıyla, 2000’li yıllarda da tuft halısıyla tanıştı. Günümüze dönersek Anadolu’da eskisi gibi el halısı üretimi yapılmıyor. İnsanlar eskisi kadar halı dokumak istemiyorlar. Dolayısı ile el halısında lider ülke olmamız zaman içinde yok olmuştur.
Makine halısı üretiminde üretim ve teknolojik anlamda lider ülkeler arasında yer almaktayız. Ülkemizde duvardan duvara halı üretiminde m2 ve kalite olarak yüksek üretim yapan firmalar vardır. Tuft halı üretimi ülkemizde çok yeni bir olaydır. Zaman içinde kendini gösterecektir. Böylece halı sektörü bu değişimlerle birlikte gelişiyor olacaktır.
- El halısı üretimlerinizi nerede gerçekleştiriyorsunuz?
- Türk ve dünya pazarına satacağımıza inandığımız, kendi tasarladığımız, Avrupa halı tasarımcılarından satın aldığımız, desenleri ve renkleri Nepal’de ve Çin’de fason olarak ürettiriyoruz. 2003-2004 yılında da Nepal hükümeti tarafından Nepal’de üretim yaptıran yabancı firmalar arasında başarı ödülüne layık görüldük.
- Nepal’de üretilen halılarınızın stil ve içerik olarak Türkiye’de üretilen halılardan farkı nedir?
- Türkiye’de dokunan halılar geleneksel Türk motiflerinden oluşmaktadır. Günümüz dekorasyonunda da fazla tercih edilmemektedir.
Nepal halısı dünyadaki tüm el halılarından farklıdır. Nepal’de halen ipliği ellerinde eğirdikten sonra, Tibet platosunda yetişen özel bitkileri kullanarak en eski geleneksel yöntemlerle ip boyamaya devam etmektedirler. Bitkisel boyanın özellikleri arasında; doğallığı, hayatın içinden renkli olması, insan ve çevre dostu olması bulunur.
Nepal’de son yıllarda, kendi geleneksel motiflerinden ziyade Amerikalı ve Avrupalı halı tasarımcılarının istekleri doğrultusunda üretim yapmaktadırlar. Dolayısıyla günümüz ev dekorasyonuna uygun halı üretilmektedir.
- Pazarlama konusunda Selvi Halı’yı pazardaki firmalardan ayıran temel özellikler nelerdir?
- Selvi Halı, kalitesinden ödün vermeden sektörde trendi belirler.
İthal, elde dokunmuş halılar, kilimler, tuft ve ithal makine halısıyla geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.
Elde dokutmuş olduğumuz ürünlerimizin modellerinin imalat kartları 5 yıl boyunca saklanır. Bir sipariş, anında daha önce yapılan halının bire bir aynısı olarak yapılır.
Satıcı firmalarımızın rahat çalışmasını sağlamak amacıyla, gelişmiş barkod sistemiz sayesinde talep ettikleri ürünleri stoklarımızdan karşılarız.
Eğer stokta yoksa hangi tarihte geleceği veya üretime gireceğinin tüm bilgileri verilir. Bu rahat çalışma ortamını sağlayarak, tüm halı ithalatçı firmalarından farklıyız.
- Sektörümüzdeki birlik ya da dernekleşme çabalarını değerlendirir misiniz?
- Sektörümüzde yalnız ITKİB bulunmakta İTKİB’in görevi farklıdır. Halı ithalatçılarının bir derneği bulunmamaktadır. Zaten halı ithalatı yapan firma sayısı belirlidir. Bir birlik veya dernek çatısı altında değildirler.
- Halı ithalatı ile ilgili gümrüklerdeki son gelişmeleri değerlendirir misiniz?
- Firmamız, İstanbul Tekstil İhtisas Gümrüğü’nün, Isparta Halı İhtisas Gümrüğü’ne devredilmesinde Isparta Gümrüğü’ne ilk giden firmadır. Dış Ticaret Müsteşarlığı, almış olduğu kararlarla ithalattaki haksız rekabeti ortadan kaldırmış oldu. Böylece de halı ithalatından devlet ciddi bir şekilde KDV ve vergi topluyor. Esasen bu tip kararlar desteklenmelidir.
- Sektörümüzün fuar etkinlikleri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
- Halı; mobilya ve ev tekstili ile birlikte kullanılır. Ev tekstili içindeyiz ama Ev Tekstil Fuarı’na kısıtlı yer verildiğinden giremiyoruz. Mobilya fuarlarında da yer bulamıyoruz. Bir birlik veya derneğimiz olmadığından şu anda yalnızca Zemin Fuarı organizasyonundan faydalanıyoruz.



halionline.com– koyunlunigde.net – nhb.gov.tr faydalanılarak hazırlanmıştır.

 
Editör: TE Bilişim