Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli Patates çeşitlerinin tanıtımının ve sunumun yapıldığı ve Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen tarla gününde yerli ve Milli patates çeşitlerinin hasadı törenle yapıldı.

Niğde Altunhisar ilçesine bağlı Hasandağı Ulukışla köyünde düzenlenen etkinliğe Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ak Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergün ve Selim Gültekin, Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, İl Jandarma komutanı Garip Gümüş, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Genel meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Patates Araştırma Enstitü Müdürlüğünün geliştirdiği 8 farklı yerli ve milli patates çeşitlerinin tanıtımı için düzenlenen Tarla günü etkinliğinde konuşan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, “ Patates geniş kullanım alanı, yüksek verim potansiyeli ve besin değeri nedeniyle dünyada en fazla üretimi yapılan bitkilerdendir. İnsanların ana besin kaynakları arasında buğdaydan sonra ikinci sırayı almaktadır. Bu nedenle patates üretimi ve patatesin tohumlarının rehabilite edilerek gelecek nesillere aktarılması büyük önem arz etmektedir. İlimiz ise, patates üretiminde ülkemiz de yüzde 18’lik bir payla ilk şıradadır . Bununla birlikte, Üretim giderleri içerisinde tohumluk giderleri önemli bir yekûn oluşturmaktadır. Ülkemizde patates üretiminde tohumluk sektörünün büyük oranda dışa bağımlı olması, patates tarımının geleceği ve sürdürülebilirliği açısından önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktaydı. İşte tam bu noktada yaklaşık 8 yıl önce ilimiz, Patates Araştırma Enstitüsünce başlatılan ıslah çalışmaları çiftçilerimiz için bir umut ışığı oldu. Geldiğimiz noktada 8 yerli ve milli çeşit üretildi. Netice olarak, tescil edilen, tescilde olan ve tescile aday çeşitler bu yıl ilk kez Altunhisar İlçemizde yapılan demonstrasyon dikimleri ile birlikte üreticileriyle buluştu. İnanıyorum ki, Önümüzdeki dönemde, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzün yapmış olduğu bu başarılı çalışmalar neticesinde ülkemiz tohum ithal eden değil tohum ihraç eden bir ülke konumuna gelecektir” dedi.

Ülkemiz bir tohum üretim merkezi olacak diyen Vali Şimşek; “Ülkemizin dışa bağımlılığı  sona erecek ve ülkemiz bir tohumluk üretim merkezi olacaktır. Diğer taraftan, patates üreticilerimizin geliştirilen yerli ve milli çeşitlerimize rağbet etmesi ve bu çeşitlerin yeterince üretilerek,  Kamu ve Özel alt çiftçilerimize ulaştırılması da önemli. İnanıyorum ki tüm bu konudaki tğm paydaşların ortak çabası ve çalışmasıyla beklediğimiz amaçlara ulaşacağız. Tek yapmamız gereken yılmadan yorulmadan çalışmaya devam etmektir. Yeni çeşitlerimiz hayırlı olsun diyor, emeği geçen tüm kurumlarımıza , tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Niğde 23 bin 500 hektar alanda 835 bin 200 tonluk üretimle Türkiye’de ilk sırada Niğde’nin yer aldığını belirten Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pirlak; “ Patates Türkiye’de resmi kayıtlara göre 81 ilimizin 70’inde üretimi yapılmaktadır. Ülkemizin hemen her yöresinde yılın belirli dönemlerinde patates üretimi mümkün olmakta, Nisan ayından başlayarak Aralık ayı sonuna kadar patates hasadı devam etmektedir. Altunhisar ilçemizde patates üretiminde önemli bir yere sahip olup Niğde’de ilk erkenci patates hasadının yapıldığı yer olduğunu belirtti.

Tescile gönderilen 4 yerli patates çeşidinin tescil edilmesiyle birlikte 12 adet yerli ve mili patates çeşidinin olacağını ifade eden Pirlak; “ Patates Araştırma Enstitü müdürlüğümüzce yürütülen ıslah çalışmaları ile birlikte şuan 8 adet yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırılmıştır. Halihazırda 4 adet yerli çeşidimiz de tescil aşamasında olup bu çeşitlerimizin tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidin olacağını ifade etti.

Türkiye’de bir ilk imza atan Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürlüğü 4 adet yerli ve milli patates çeşidini özel sektöre satışının yapıldığını söyleyen Pirlak; “ Enstitümüz geliştirilen bu çeşitleri laboratuvar ortamında veya kataloglarda bırakmış Türkiye’de bir ilke imza atarak 4 adet yerli ve  milli patates çeşidinin özel sektöre satışını gerçekleştirmiştir. Ayrıca Nahita çeşidimiz yabancı ülkelerde dikimi gerçekleştirilen ilk yerli ve milli çeşit olma unvanını kazanacaktır. Deneme dikimi yapılacak olan ülkeler Avusturalya, Hollanda, Fransa, Belçika, İtalya, İspanya, Romanya, Polonya, Almanya, İngiltere, Danimarka, Hırvatistan, Fas, Kenya ve Brezilya’dır.  Tarlamızda tescilli çeşitlerimizden Onaran 2015, çağlı ve Ünlenen çeşitlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca Onaran2015, Nam ve Ünlenen adlı çeşitlerimizin Azerbaycan’da deneme dikimleri bu çeşitleri alan yerli firma tarafından kurulduğunu söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından  yerli patates çeşitleri tanıtıldı, daha sonra yerli patates tohumlarının ekildiği tarlada hasat yapıldı.
 
Editör: TE Bilişim