CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER ESNAF VE KOBİLERİN SESİ OLDU
CHP’Lİ GÜRER “KOSGEB KREDİSİ HER BAŞVURANA VERİLMELİ”
KOSGEB’E NİĞDE’DE BAŞVURU 1471, YARARLANACAK KOBİ SAYISI 67!
KAHVECİLER ODASI KOSGEB DESTEĞİ İSTİYOR
BİRKO VE DİĞER ZORDA FARBİKALARA DESTEK OLUN
İŞSİZLİK ARTIYOR
TAŞERONA SÖZÜNÜZÜ TUTUN
 
 
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, KOSGEB için kredi başvurusunun çok olduğunu ve bu durumun KOBİ’lerin bu krediye ihtiyaçlarını da gözler önüne serdiğini söyledi. TBMM’de iki kez söz hakkı kullanan Gürer, KOSGEB kredisi yanında esnafın diğer kredilerde yaşadığı sıkıntıları da anlattı.

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM ‘de yaptığı konuşmada da KOSGEB kredilerini gündeme taşıdı. “Hükûmetin, içinde bulunulan ekonomik koşullar da dikkate alınarak KOSGEB'e yapılan başvurularda oranın artırması, daha çok işletmenin bundan yararlanması için bir çalışma yapmasını temenni ediyorum”dedi.

NİĞDE’DE BAŞVURU 1471, YARARLANACAK KOBİ SAYISI 67
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu:“ KOSGEB 50 bin lira kredi vereceğini duyurdu. Ülke genelinde hemen hemen her ilde yoğun başvurular oldu ve bu başvurular sona erdi. Niğde'de faaliyetini sürdüren KOSGEB'e kayıtlı 1.631 KOBİ'den 1.471'i KOSGEB'in 50 bin liralık kredisi için başvuruda bulundu. Bu KOBİ'lerden ise yalnızca 67'si krediden yararlanabilecek. Bankalar üzerinden kullandırılacak kredi faiz oranının tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağı açıklanmıştı. 12 ayı ödemesiz, kalanı 3'er aylık eşit taksitle ödeme yapılacağı belirtilmişti. Kriter olarak da öncelikle en fazla işçi çalıştıran, en fazla yıllık net hasılatı yapan işletmelere öncelik tanınacak. 1.471 işletme içinde başvuranlardan yalnızca 67 tanesi bu işten yararlanabiliyor. Hükûmetin, içinde bulunulan ekonomik koşullar da dikkate alınarak KOSGEB'e yapılan başvurularda oranın artırması, daha çok işletmenin bundan yararlanması için bir çalışma yapmasını temenni ediyorum. ”dedi. 

KAHVECİLERDE KOSGEB KREDİSİ İSTİYOR
 
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’de görüşülmekte olan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı'nda bir kez daha söz alarak Kobilerin ve esnafların sorununu dile getirdi.
Ömer Fethi Gürer TBMM kürsüden yaptığı konuşmada da şöyle dedi: “KOSGEB illerde kredi dağıtımıyla ilgili yapılan başvuruları sonuçlandırdı. Niğde ilinde 50 bin liralık kredi başvurusunda 1.631 KOBİ'den 1.471'i başvuruda bulundu, ne yazık ki bunun 67'si bu krediden yararlanabiliyor. Bu bağlamda, Sayın Bakanın dikkatine sunuyorum, bölgemizde KOBİ'lerin durumu 50 bin liralık krediyi alma zorunluluğu hissedecek kadar sorunlu, bu anlamda Niğde'ye bir ayrıcalık yapmanızı temenni ediyorum. “

Ömer Fethi Gürer toplantıda Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ‘ye dönerek,“ Niğde Kahveciler Odası Başkanımız Kadir Yamaner gönderdiği mektupta diyor ki: "Niğde Kahveciler Odası olarak KOSGEB kredilerinden faydalanmak istiyoruz ancak bizler bu tür kredilerde hiç değerlendirmeye almıyorlar, biz mağdur durumdayız." Sayın Başkanın isteğini Sayın Bakanımıza iletmiş oluyorum. ”dedi

BİRKO VE DİĞER ZORDA FARBİKALARA DESTEK OLUN
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizde ekonomik krizin yansıması olan fabrikaların durumlarına da  kürsüdeki konuşmasında değindi. Gürer Niğde ilinde duruma dikkat çekti ve şöyle konuştu:“Niğde'deki BİRKO fabrikası çok önemli bir işletme. Tekstilde yaşanan sorun BİRKO'yu da sardı çünkü Niğde'nin köklü kuruluşlarından BİRKO zor durumda. Bankalardan kredi alması yönünde yaşadığı sorun yanında Hükûmetle görüşerek kapısını açık tutmak istiyor. Aksi takdirde işçi çıkarılmasına yol açacak bir uygulamaya girecek ki bu Niğde için felaket olur. Şu anda Niğde'de 4'e yakın fabrika ne yazık ki üretimine ara vermek zorunda kaldı. KOBİ'ler gibi fabrikalarımız da sorun yaşıyor. Bu bağlamda Hükûmetin bölgedeki iş yerlerinin sorunlarına, esnafların sorunlarına, KOBİ'lerin sorunlarına eğilmesini istiyoruz.”

ESNAFA 30 BİN LİRA KREDİ  SINIRLI ULAŞTI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“Hükûmetin esnaflar için açıkladığı bir 30 bin liralık kredi vardı. Bu krediyle ilgili duyurular öylesine coşkuyla yapıldı ki Türkiye'de 1 milyon 700 bine yakın esnafın önemli bölümü heyecanlanarak dosya hazırladı. 350-400 liralık dosyalarla gidip başvuruda bulundular. Ama başvuruda bulunduklarında karşılaştıkları önemli sorunlardan birkaçı: Bunu alabilmeleri için 2 tane kefil gerekiyordu, bir ipotek gerekiyordu, bir de bankaya borcu olmaması gerekiyordu. Ülkemizde, bankalara borcu olmayan esnaf sayısı çok sınırlı.  Buna rağmen esnaf, dosyasını hazırladı, başvuruda bulundu. KİT Komisyonunda Halk bankası Genel Müdürüne sordum, 48.285 kişi bu 30 bin liralık krediden yararlanabilmiş. Oysa bu kredinin kamuoyuna sunumunda neredeyse tüm esnaflarımızın sorununun çözüleceğini sanırdınız, öyle anlatım vardı. Keza önce beş yıl dendi, sonra on sekiz aya kadar faizsiz ödemeler düştü. ”dedi.

İŞSİZLİK ARTIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti:“ Kısacası, esnaf şu anda gerçek anlamda mağdur, KOBİ'ler mağdur. Fabrikalar üretimlerini neredeyse sonlandıracak noktada. İşsizlik ülkemizde giderek, çığ gibi büyüyor. Özelleştirme mantığıyla kapanan devlet kuruluşlarına ait işletmelerden sonra sizlere de gelen iş başvurularının önemli bölümü "Belediyelere bizleri yerleştirin." anlayışıyla oluyor. Oysa belediyelerin hepsi de norm kadrolarının üzerinde işçi çalıştırmak zorunda kalıyor. ”

TAŞERONA SÖZÜNÜZÜ TUTUN
 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer taşeron sorununu bir kez daha kürsüde seslendirdi. Gürer, “Taşeron uygulamasıyla da ülkemizde kamuda çalışan 750 bin işçiye üç ay içinde kadro sözü, ne yazık ki bir yıl geçmesine rağmen gerçekleşmedi. Sanayicisi sorunlu, işçisi sorunlu, esnafı sorunlu ve giderek artan sıkıntılar karşısında tıkanan bir ekonomi. Bu bağlamda, 2017 yılının daha da sorunlu bir sürece doğru gittiği görülüyor. Bunun için Hükûmetin önlemlerini, sözden öte pratiğe de yansıtması gerekiyor. Yani büyük vaatlerin sokağa yansıması, iş yerlerine yansıması, insanlarımıza yansıması için söylenenlerin yaşam bulması gerekiyor. Bu bağlamda, bugüne kadar söz verilen konulardaki uygulamalar iyi örnekler değil. 2017 yılı için dileğimiz, temennimiz, esnafımızın da, KOBİ'lerimizin de, sanayicimizin de destekleneceği ve söylenenin alanda da karşılık bulacağı uygulamaların gerçekleştirilmesi diyorum”dedi.


 
Editör: TE Bilişim