Niğde Tarım ve Orman İl müdürlüğü, Niğde Damızlık koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği Akkaraman koyun Keçi ıslah projesi değerlendirme toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda Niğde’nin Akkaraman Koyun ıslah projesinde 154 çiftçi ve 35 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de 35 il arasında ilk 3’üncü sırda olduğu belirtildi.

Islah çalışma değerlendirme toplantı dün Grand Hotelde Niğde Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar,  Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Tarımsal Araştırmalar Politikası genel müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar, Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Niğde Ticaret Borsası Başkanı Zafer Uyanık, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlik Başkanı Şuayip Demirkol ve üreticilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Niğde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlik başkanı Şuayip Demirkol; “Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı tarımsal araştırmalar ve politikalar genel müdürlüğümüzün ilimizde uyguladığı projeler Ömer Halisdemir üniversitesi, Niğde Damızlık Koyun Keçi yetiştiriciler Birliği ve il gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen Niğde ilinde uygulanmakta olan halk elinde koyun keçi ıslahı çalışmalarının üreticilerimize katkısı büyüktür. Niğde ili Damızlık Koyun Keçi yetiştiriciler Birliği olarak bu projelerde bugüne kadar emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara ve bize gösterdiği sıcak ilgiden dolayı Sayın Daire Başkanımıza teşekkür ederim” dedi.

Programda konuşan Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, “ geldiğimiz günden beri önceliğimiz ve önemsediğimiz bir konu var oda her ilin bir kimliği olsun. Niğde’de tarımla anılsın.  Niğde’de 2 yıldır tarımsal potansiyeli yüksek olan üretim sıkıntısı olmayan ve ciddi anlamda tarımsal ve hayvancılık anlamında ilimiz ciddi anlamda potansiyeli yüksek olan bir il. 275 bin hektar tarım arazisi 250 bin hektara yaklaşan meralarımız 150 bine yaklaşan büyükbaş hayvanımız ve 550 binin üzerinde küçükbaş hayvan varlığımız ve kanatlı hayvancılığın yanı sıra arıcılık sektöründe de bir noktadayız. Bütün bu kapsamda ilimizin tarımsal sanayi dediğimiz noktada ufak tefek eksiklerin olduğunu düşünüyorduk. Bakanlığımızın destekleriyle 2 yıldır ciddi anlamda kırsal kalkınma ve ekonomik yatırımlarda ciddi pay aldık. 94 orta ve üst düzey tesisi Niğde’de faaliyete geçirdik.   Gübre fabrikasından tutun patates tesisine varana kadar orta ve üst düzey hayvancılık tesisine, paketleme tesisine varana kadar birçok tesis ilimize kazandırıldı. Bu yapılan tesislerde 2 bine yakın istihdam sağlanmaya başlandı. 2018 yılı içerisinde 133 tane basınçlı sulama sistemleri sulama projesi faaliyete geçti. Bunların hepsinde bakanlığımız tarafından yüzde 50 hibe desteklemeleri mevcuttur. Niğde tarımda bir marka, markalaşma noktasına giden ciddi yatırımlarımız var. Bu ıslah projemizde bütün bu faaliyetlerin içerisinde başarılı bir şekilde yürütülen Türkiye’de 35 noktada yürütülen ve ilimizde de 154 çiftçi ile 35 bin küçükbaş hayvan varlığımızla ciddi anlamda başarılı ile yürütülen iller arasında Türkiye’de ilk 3 il arasındayız. Daire başkanımızdan buradan bir şey istemek istiyorum şuanda iki adet projemiz var bakanlığımızda bunların onaylanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Tarımsal Araştırmalar Politikası genel müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar; “sahada uyguluyoruz ama tanıtımında bir çeşit eksiklerimiz mevcuttu ama Niğde gibi bir takım illerimizden başlayarak ülkesel çapta tanıtımını gerçekleştireceğiz. Çalıştığımız bütün ırkların tamamı ülkemize ait ırklardır. 23 koyun ırkımız 7 keçi ırkımız ile çalışıyoruz. Hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde genetik çeşitlilik açısında Dünya’da en zengin ülkelerinden biriyiz. Gelecekte en büyük stratejik önemi olan biyolojik çeşitlilik konusunda dünyanın en zengin ülkesinden biriyiz. Ülkemizdeki 23 koyun ırkının 7 keçi ırkımız mevcuttur. Biz şuanda bu ırklarımızın tamamında ıslahına yönelik proje yürütüyoruz. Bakanlığımız vatandaşın şartlarında, vatandaşın merasında ve vatandaşın işletme ve besletme konusunda bu işleri yapıyoruz. Mevcut ırklarımız kontrolsüz olarak melezlenerek bozulmasının önüne geçiyor ve bu ırkların ırk özelliği olarak bir takım yaşama gücü hastalıklara direnişi ve verim konusunda verimliliklerini özelliklerini ön plana çıkartmaya çalışıyoruz.  Akkaraman projesi de bu projelerden birisidir. Toplam 23 koyun ve 7 keçi ırkında 60 ilde 180 proje yürütüyoruz. Ayrıca Anadolu mandası da bu yöremizin hayvanıdır. Orada da 18 ilimizde 30 bin hayvan üzerinde bu projeyi yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim