İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından pazarlama sorunu bulunmayan ve katma değeri yüksek olan Gelir Getirici Tarımsal Ürünlerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında önemli bir gelir kaynağı olan ÇİLEK üretimi ilimizde yaygınlaştırılıyor.



İl Müdürlüğünün 2014 yılında hazırlamış olduğu proje doğrultusunda Niğde Valiliği İl Özel İdare Kaynaklı olarak 336.000 adet çilek fidesi getirildi. İlimiz Bor İlçesi Bayat Köyünde 40 dekar, Altunhisar İlçesinde 10 dekar  ve Çamardı  ilçesinde 6 dekar olmak üzere  bu sene toplam 56 dekar yeni Çilek Bahçeleri tesis edildi. Proje kapsamında temin edilen Çilek Fidelerinin % 90  ‘ını Niğde Valiliği İl Özel İdare Genel sekreterliği hibe etti. Geriye kalan % 10 luk kısım ile sulama sistemleri, malçlama ve işçilik giderleri ise çiftçi öz sermayeleri ile karşılandı.


Bor İlçesi Bayat Köyü çiftçilerinden Eray DOĞAN’a ait  tek parselde 30 dekar Çilek Bahçesi dikimi gününde; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN, Bor İlçe Müdürü Nazmi KAYALI, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sevgi PAYLAŞ, Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sedat SERÇE,  Doç Dr. Mustafa ÖZGEN, Bor İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri  ve çiftçiler katıldı.


Çilek Bahçesi tesisi sırasında incelemelerde bulunan İl Müdürü  Murat TÜRKMEN;  İl Müdürlüğü olarak çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olan çilek üretimini Niğde’de kısa ve orta vadeli  sürede yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade ederek bu doğrultuda Niğde Valisi Sayın Necmeddin KILIÇ himayesinde  İl Özel İdaresinden temin ettiğimiz kaynak ile 336.000 adet çilek fidesi tedarik ettik ve Bor, Altunhisar ve Çamardı ilçelerimizden 7 çiftçimize toplam 56 dekar  kapama yeni çilek bahçesi tesis ettirdiklerini söyledi. Bu çilek üretiminden il ekonomisine tarımsal hasıla olarak yaklaşık yılda ikiyüz - ikiyüzellibinlira civarında gelir elde edileceğini ifade etti. Pazarlama sorunu bulunmayan ve katma değeri yüksek olan  Gelir Getirici Tarımsal Ürünlerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Niğde ilimizde  1000 dekarlık çilek bahçesi kurdurmayı hedeflediklerini de söyledi.



Editör: TE Bilişim