Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren kesimhane, fırın, terzi atölyesi, demir, döşeme, mobilya ile yatak-nevresim atölyesi Niğde protokolüne tanıtıldı.
 
 Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda gerçekleştirilen programdaNiğde Valisi Alim Barut, İl Garnizon Komutanı İsmet Cansaran, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan,Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Alaettin Soylu, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, İl Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, PMYO Müdürü Mehmet Karaca, NİTSO Başkanı Serdar Ecemiş, Cezaevi Müdürleri, Kurum Müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.
 
 
           Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Alaettin Soylu, “Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu 1962 yılında Niğde Adana Karayolunun 5’inci kilometresinde 7229 dekarlık arazi üzerinde kurulmuştur. Bu arazinin 2000 dekarında tarım yapılmaktadır. 300 dekarlık alan Niğde Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa ağaçlandırılmış, 117 dekarına bodur elma tesisi kurulmuştur. 130 dekarlık alana Ceza İnfaz Kurumu idari binası ile nizamiye ve ziyaret salonu, kuruma bitişik olan 2 adet lojman, 6 yataklı misafirhane, 600 kişilik yemekhane ve mutfak, 500 kişilik   konferans salonu, 8 yataklı revir, cami ve 10 bin adet ekmek kapasiteli fırın, terzi atölyesi, demir atölyesi, döşeme atölyesi, mobilya atölyesi, yatak-nevresim atölyesi, hükümlülerin kullandığı gazino, mahcuz mallar deposu, 328 kişi kapasiteli hükümlü koğuşları, bin 400 adet büyükbaş ve bin 700 adet küçükbaş kapasiteli ahır, mandıra, mahcuz mallar araç parkı ile resmi araç parkı bulunmaktadır” dedi.
 
 
 
22 İŞKOLUNDA FAALİYET GÖSTERİYOR 
 
Çağdaş infaz anlayışının temel amacının hükümlülerin faydalı bir birey olarak eğitilip topluma yeniden kazandırılması olduğunu dile getiren Cumhuriyet Başsavcısı Alaettin Soylu, “ Bu nedenle Ceza İnfaz Kurumumuz çalışma ve iş esasına göre kurulmuş, burada barındırılan hükümlülere iş imkânı yaratılmakta ve meslek edinmeleri sağlanmaktadır. Açık Ceza İnfaz Kurumumuzda yatak, mobilya, fırın, demir, marangoz ve doğrama, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, mandıra, bakım onarım döşeme, tabldot, çay ocağı, terzi, fotoğraf, inşaat, nakliye, mahcuz mallar, kantin, kesimhane ve meyvecilik işkollarından oluşan 22 işkolunda faaliyet göstermektedir.
 
 
         Kesimhane inşaatına Nisan–2009 yılında başlanmış iş yurdumuz ve hükümlülerin marifetleriyle kısa bir süre içerisinde toplam 1 milyon 250 bin TL’ye mal edilerek Haziran-2010 yılında deneme kesimine başlayarak bir yıl gibi kısa bir sürede hizmete girmiştir. Teknolojinin her türlü imkânlarına sahip makinelerle faaliyet gösterecek olan kesimhanede günlük 100 adet büyükbaş ve 500 adet küçükbaş hayvan kesimi yapılacak kapasiteye sahiptir. 4 adet et, 4 adet sakatat olmak üzere toplam 8 adet soğuk hava deposu ile Türkiye genelindeki ceza infaz kurumlarının et ihtiyacını karşılayacak durumdadır. Bu işkolunda 1 Veteriner hekim 5 Memur ve 40 hükümlü istihdam edilmektedir.
 
 
        Mandıracılık işkolumuzda büyükbaş hayvanlarından elde edilen süt ve yoğurt kamu kurum ve kuruluşlarına satılmaktadır. Bu iş kolunda 2 hükümlü istihdam edilmektedir.Terzi atölyesinde 14 adet sanayi tipi düz dikiş makinesi, paça makinesi, iplik overlok makinesi, sanayi tipi buharlı pres ütü ve kumaş kesim makasından oluşan toplamda 18 adet makine bulunmaktadır. Bu iş kolunda 15 hükümlü çalıştırılmaktadır.Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumumuza tahsisli arazi üzerinde 2004 yılında 4 dekarlık alanda bodur elma bahçe tesisi kurulmuş, fidanların iklim ve toprak koşullarına uyumu ile alınan yüksek dekar verimi sayesinde 2006 yılında 6 dekar, 2007 yılında 43 dekar, 2008 yılında 10 dekar ve son olarak 2009 yılında 54 dekar olmak üzere toplamda 117 dekarlık alanda; Yüksek telli terbiye file sistemli, damlama sulama yöntemli bodur elma bahçe tesisimiz bulunmaktadır. Halen ortalama dekar verimi 3 bin kilo  civarındadır. Yeni yetişen fidanlarla birlikte dekar veriminin 5 bin kilo olacağı değerlendirilmektedir” dedi.
 
            
 
 Tüm işkollarında istihdam edilen hükümlülerin çırak, kalfa, usta olarak belirlendiğini dile getiren Soylu, “Çalışmalar karşılığında kendilerine ücret tahakkuk ettirilmekte, iş ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır” diye konuştu.
 
BİR KOBİ’Yİ GEZER GİBİ GEZDİK
 
        Vali Barut ise, “İnsan suç işler ve müeyyideler insanlara uygulanır. Müeyyideler bir anlamda sertlik ifade eder, zorluk ifade eder fakat burada bu hususların hiçbirini görmedik; sanki bir sanayi tesisini bir KOBİ’yi gezer gibi gezdik. Dolayısıyla kendi insanımıza ne kadar güzel imkânlar sağlandığını gördük. Bu vesileyle insana değer verildiğini hizmet edildiğini burada görerek, duyarak şahit olduk. Bu şekilde bir eserin meydana getirilmesi gerçekten kolay değildir. Başta Açık Cezaevi Müdürlüğü ve Cumhuriyet Savcılığı olmak üzere tüm Niğdeliler olarak böyle bir eser meydana getirilmiş olması sebebiyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çünkü bu gerçekten bir güzellik ve insana verilen değerin bir ifadesi. Bundan da gurur duymamak, zevk almamak mümkün değildir. Bu duygu ve düşüncelerle tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.  
 
      Konuşmaların ardından program düzenlenen kokteyl ile son buldu.
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim