Niğde Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği 12.05.2018 – 30.06.2020 tarihine kadar yapmış olduğumuz faaliyetleri Başkan Âlim Yeşil Başkanlığında oda başkanlarının da katılımı ile yaptığı toplantıda duyurdu.

Söz verdiğimiz üç birim, Proje birimi, Hukuk Birimi ve Kayıt Birimi oluşturulmuştur diyerek sözlerine başlayan NESOB Başkanı Alim Yeşil, "Bu birimler bünyesinde kurumumuzun proje birimi tarafından Afyon ESOB ve Harran Üniversitesi ile işbirliği yapılmıştır. Ayrıca Şanlıurfa KÜSİ başkanı Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Gencay Sarıışık hocamız esnafın işini geliştirmesi, büyütmesi için neler yapılması gerektiği, hangi projelerin yapılması uygun olacağı hususunda sempozyum düzenlenmiştir.

NESOB - ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Niğde Üniversitesi ve Nesob ortaklığında ‘’ Mutlu öğrenci, güvenli gelecek, öğrenciyi müşteri olarak görmek’’ konulu konferans gerçekleştirildi. Niğde Üniversitesi KÜSİ başkanımız Ö. Yusuf Toraman hocamız ile birimimiz sürekli istişare halindedir. Şu anda Niğde Üniversitesi Gastronomi bölümü ile yapılan’’ 2.Şansın Gastronomi ‘’ proje kapsamında projemiz halen devam etmektedir.


Hukuk Birimi kapsamında ilk aşamada herhangi bir hukuksal açıklığa yer vermemek adına kurum avukatı belirlenip, bu anlamda yol haritamız belirlenmiştir. Hukuk birimi olarak sicil kaydı silinmiş, esnaflığı terk etmiş, 2810 esnafımıza ulaşılmış, geçmiş dönem aidat borçlarının tahsil edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca odalarımıza bilgi verilerek odalarımızın hukuksal anlamda olan işlemleri ve aidat alacakları konusunda tebligatlar gönderilmiştir.

BİNAMIZDA DÜZENLEMELER YAPTIK
Birlik binamızın bünyesinde bulunan lokanta ve inşaat malzemeleri satan esnafımız çıkartılarak alacak hususunda hukuki işlemler başlatılmıştır.


Hukuk birimi olarak geçmiş dönemlere ait SSK ve vergi borçları ile ilgili izleyeceğimiz yol haritası belirlenmiştir.


Yine sözlerimizden biri olan kayıt birimi oluşturulmuş, Kayıtlı olmayan esnaflarımıza tutulan tutanaklar neticesinde toplam 2617 kişi kaydedilmiştir. İş yerini kapatan 134 esnafımızın da terk işlemi yapılmıştır.


TESK bünyesinde oluşturulan iki birime ;


1- Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu 


2-Merkez İş yeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu Kuruluna başkanımız Alim YEŞİL, ayın TESK Başkanımız Bendevi PALANDÖKEN tarafından getirilmiş ve 24 aydır aylık rutin yapılan toplantılara katılarak Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının olduğunu ve bu sorunların TESK Başkanımız Bendevi Palandöken’e aktarılmış, toplantılarda dile getirilmiş, dosyalar verilmiştir.


Bu sorunlar Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bütün bakanlıklara ,kurumlara ,TESK başkanlığı tarafından duyurulmuştur.

KOSGEB - NESOB İŞBİRLİĞİ
KOSGEB Genel Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ile yönetim kurulu olarak ziyaretimizde NESOB binamıza KOSGEB sinerji Odağı açılarak esnafımızın KOSGEB ile ilgili müracaatları ve diğer sorunlarının çözülmesi noktasında birimimiz hizmet vermektedir. Şu anda da KOSGEB Sinerji Odağı KOSGEB-NESOB TEMSİLCİLİĞİ Olarak tescil edilmiştir.


Birlik başkanlığını aldığımız dönemde Sayın Maliye Bakanı Naci Ağbal kurumumuzu ziyaret etmiş ve esnaf ve sanatkarlarımız ile buluşarak istek ve temennilerini iletmelerini sağladık. Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını ve sıkıntılarını dosya olarak bakanımıza ilettik.

NİĞDE GÜNLERİ VE AHİLER HAFTASINDA AKTİF YER ALDIK
Ankara da yapılan Niğde Günlerine katılıp, Niğde’mizi, esnaf ve sanatkarımızı en iyi şekilde temsil ettik.


Vekillerimizi, Valimizi, Belediye Başkanlarımızı, Emniyet Müdürümüzü Alay Komutanımızı ve Niğde de bulunan kurum müdürlerimizi birebir ziyaret ederek iyi ilişkiler kurarak esnafımızın meselelerini beraber çözdük.


İŞKUR, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, KOSGEB, SSK gibi kurumlarla esnaf ve sanatkarımızın bilgilendirilmesi için devlet teşviklerini anlatan toplantılar düzenlenmiştir.


Kurumumuz ve Mesleki Liselerimiz ile protokoller imzalanarak okullarla ilişkilerimiz daha da kuvvetlendirilmiştir.


Birliğimiz muhasebe bölümünde 200 esnafımızın muhasebesi tutulmakta da ve danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.


Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak, birliğimize bağlı 26 Mesleki odanın katılımı ile ilimizde Ahilik Kültürü Haftası düzenlenerek Ahilik Kültürünün ne kadar önemli olduğunun, ilimizde esnaf ve sanatkarlarının önemini bir kez daha vurguladık.


Yıllardır NESOB’un kanayan yarası olan ve çözülemeyen NESOB Hizmet binasının ruhsat işlemlerinin Belediye ile yoğun bir çalışma yapılarak dosya hazırlanmış, binanın tapu ve ruhsatı alınmıştır. Binamızın asansör ve doğalgaz sorunu çözülmüştür. Binamız arsa olarak gözükürken kat ittifakı alındı, elektrik şantiye olarak ödenirken normal ücret olarak ödenmektedir.


Birliğimize ait olan düğün salonumuz kurumumuza fayda sağlayacak şekilde sözleşmesi revize edilmiş kira bedeli nakit alınmıştır.

DEVRALDIĞIMIZ 4 MİLYON BORCU 1 MİLYONA DÜŞÜRDÜK
Kurumumuzu aldığımızda 4 milyon 210 tl borç ile devir alınmıştır.


İki yılda bu borç 1.161.00 tl düşürülmüştür.


Başarılarımızı ve çalışmalarımızı takdir ile karşılayan Sayın Bendevi PALANDÖKEN bizleri ilimizde ziyaret etmiştir.26 Oda Başkanı İle birlikte Odalarımızın sorunlarını ve Esnaf ve Sanatkârlarımızın sıkıntıları istişare edilmiştir.

ESNAFLARIMIZIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETTİK
Esnaflarımızın sorunlarına hiçbir zaman duyarsız kalmadık. Halıcı ve Yıkamacılar Federasyon Başkanı ile birlikte toplantı yaparak, istek, şikayet ve rayiç durumlarını belirledik. Esnaf Sanatkarımızın ve halkımızın mağdur olmaması açısından Esnafımıza rayiç listeleri çıkartılarak mağduriyetleri önlenmiştir. Şoförler Federasyonu Fevzi Apaydın ile görüşülerek Çamardı Esnaf Odasının plaka basımı sağlandı. Ayrıca Ulukışla Şoförler Odası plaka basımı ile ilgili şuan yazışmalarımız devam etmektedir.


Genel sekreterlerimizi Nevşehir’de Eğitim Seminer düzenlenip. Yeni Esbis Sistemi, Sicil, Muhasebe, KOSGEB Devlet Teşvikleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

PANDEMİ SÜRECİNDE TAM MESAİ ÇALIŞTIK
Pandemi Süresince Esnafımıza maske dağıtımı yapıldı, Esnafımızın Her daim hizmet alabilmesi için NESOB OLARAK TAM MESAİ VERİLMİŞTİR.


TESK ile yapılan yazışmalarda, Tele Konferans görüşmelerinde Esnafımızın bu süreçte yaşadığı sıkıntıları sorunlarını TESK Başkanımız Sayın Bendevi PALANDÖKEN aracılığı ile Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün ilgili Bakanlıklara iletilmiştir.

KREDİ KONUSUNDA BANKALAR İLE DİYOLOG OLUŞTURDUK
Bu süreçte Halk Bankası ve Niğde Esnaf Sanatkârlar Kredi Kooperatifi ile ortak çalışarak Esnafımızın hızlı ve çabuk Kredi alması Konusunda diyalog içinde olduk.


Bundan sonraki süreçte de bugüne kadar olduğu gibi Kurumumuzu daha iyi yerlere taşımak Esnafımıza daha iyi hizmet edebilmek için ben ve yönetimim elinden gelenin çabayı ve emeği göstermiştir.


Bundan sonraki süreçlerde de ekip olarak en güzel işlere imza atmak için bütün gayretimizi göstereceğiz"dedi.

Editör: TE Bilişim