Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısıı sonrası esnafa verdiği 5 Bin TL ile 3 Bin TL’lik hibe desteğinin yetersiz olduğunu belirten Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Alim Yeşil, yaklaşık 16 aydır iş yerlerini açamayan esnaflar için verilen bu hibe desteğinin yetersiz olduğunu devlet garantili Kredi Garanti Fonu niteliğinde düşük faizli krediler verilmesi gerektiğini belirtti.

Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanlığına atanan   Ak Parti Eski Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen’e isim vermeden atıfta bulundu.

Esnaf Pandemi nedeniyle alınan kararlar neticesinde yoğun bakımda olduğunu verilen hibe desteğinin yoğun bakımda olan esnafa can suyu olması konusunda yetersiz kaldığını ifade eden NESOB Başkanı Yeşil; “Pandemi nedeniyle 15 ile 16 aydır kapalı olan esnaflarımız var bilindiği gibi. Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan destek yeterli değil, ama hiç yoktan iyidir. Verilen destek yetersiz olsa da devletimizin desteğini esnaflar olarak yanımızda hissettik. Esnaf zaten kirasıydı, stopajıydı, vergileriydi, almış oldukları kredilerinin geri ödemesiydi derken esnafımız son derece sıkıntılı bir süreçten geçiyor.  Nisan ayında ödenmesi gereken çekleri bir ay öteledik, 19 gün iş yerlerimiz kapandı ve mayıs ayının sonunda Nisan ayının ve mayısı ayının çekleriyle birlikte ikisi birleşip bu çekler ödenecek ama esnafımız bu çekleri nasıl ödeyecek” dedi.

ÇEKLERİN ÖDENEBİLMESİ İÇİN KGF KREDİSİ VERİLMESİ GEREKLİ

Alim Yeşil; Biz esnaflar olarak devletimizden beklentilerimiz, devletimizden faizi düşük ucuz kredi bekliyoruz KGF niteliğinde ve bu krediler biran önce verilmesi gerekiyor ki bu ay sonu ödenecek olan çeklerini ve senetlerini ödeyerek bir nebzede olsa nefes alabilsin.   Esnafların önü açılmalı, esnafın önünün açılması içinde düşük faizli kredi verilerek esnaflarımızın önü açılabilir. Çekle çalışan esnaflarımız zaten bu çeki ödeyebilmesi için iki aylık süreçte ve Ramazan bayramına yapacağı işlerle ödemeyi planlıyordu. Ama tam kapanma nedeniyle konfeksiyoncusu, Züccaciyecisi, kırtasiyecisi, ayakkabıcısı ve düğün sezonunu düşünürsek perdecisi gibi onlarca esnaf bayrama güvendi çek verdi. Bu esnafların bu çeklerini ödeyebilmeleri için düşük faizli uzun vadeli KGF devlet garantisi noktasında kredi verilmesi gerekli.  Eğer bu kredi verilmesi Nisan ayında ertelene çeklerle birlikte mayıs ayındaki çekinde birleşmesiyle esnaflarımızın çekleri yazılacak. Esnafın çekinin yazılması sicilinin bozulması demektir. Esnafın çekinin yazılması ticari hayatının bitmesi demektir.” dedi.

VERİLEN DESTEK 16 AYDIR KAPALI ESNAFIN KİRASINA BİLE YETMEZ

NESOB Başkanı Yeşil; “Verilen destekler yeterli değil. Eğer esnaf ayakta tutulmak isteniliyorsa esnafa destek verilmesi gerek. Bu verilen desteklerde göstermelik değil esnafı ayakta tutabilecek bir destek olmalı. Verilen 5 bin TL’lik destek 15-16 aydır kapalı olan esnaflarımızın kirasına bile yetmez” diye konuştu.

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

Editör: TE Bilişim