Hak-İş Konfederasyonu Niğde İl Başkanı ve Öz İplik-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Mehmet Avşar, Kon TV’de yayınlanan Düzlem Programına Canlı yayın konuğu olarak Tekstil Sektörünün sorunlarını dile getirdi.


Avşar, Tekstilin insanın doğumdan ölümüne kadar içinde olduğu bir sektör olduğunu belirterek; “Türkiye de çok önemli bir iş kolu olan Tekstil sektörünün Türkiye ekonomisine çok ciddi girdileri vardır. Türkiye’nin dünyaya açılmasındaki pencere tekstil sektörüdür. Bizim tekstil dilinde söylediğimiz bir şey var esasında tekstil, doğuştan mezara kadar, doğduğunuzda sarıldığı bezden, ölümündeki kefenine kadar ciddi anlamda insan hayatında ki mir materyaldir” dedi.


Tekstil 14-15 Milyon İnsanı İlgilendiren Bir İş Kolu

Mehmet Avşar, açıklamalarının devamında Tekstil sektörünün Türkiye’de 14-15 Milyon insanı ilgilendiren önemli bir iş kolu olduğunu belirterek; “Tekstil sektörü Türkiye ekonomisinin atar damarlarından bir tanesi. Türkiye coğrafi bakımdan stratejik bir konumda olması hasebiyle gerek üretimi gerek tüketimi gerekse geçiş noktası olarak çok ciddi bir Avrupa’ya bağlantı yolu durumundadır” dedi.


Hammadde Dışa Bağımlı

Tekstil sektöründe Türkiye’nin hammadde olarak dışa bağımlı olduğunu ifade eden Öz İplik-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Mehmet Avşar, “Tekstil sektöründe hammaddenin dışa bağımlı olmasından dolayı, bir dönem ekonomik krizlerin yaşandığı süreçlerde, bir dalgalanmaya maruz kaldı. Ama önemli iş kolu olma özelliğini devam ettirdi. Bunun açılıma bakıldığı zaman Türkiye’de çok ciddi işsizliği, önleyen bir iş kolu tekstil. Vasıfsız elamanı en kıza dönemde minimum 45 maksimum 60 gün gibi bir eğitimle istihdama katacağınız  bir iş kolu. Türkiye’de tekstil Çin’in Avrupa’ya açılmasından sonra, Türkiye ve birçok tekstil ülkesinde dalgalanmaya nenen oldu. Daha sonra toparlanma dönemine girdi, bugün Türkiye’de tekstilin pamuk üreticisi var ve tekstilin her zaman için ülkemizde oturmuş bir durumu mevcut” şeklinde konuştu.


Pamuk Üreticisine Destek Verilmeli

Türkiye 1.5 Milyon Hektar ekim alanı olan, ama bunun geçtiğimiz yıllarda 637 Bin ve 900 bin hektar gibi alanı kullanınca, üretilen hammadde talebi karşılamadı. Bunun sonucunda da dışarıdan hammadde alımı yapılıyor. Türkiye’de pamuk üreticisine ciddi anlamda destek verilmesi gerekiyor, biz bunlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Raporlar hazırlıyoruz, bu raporları ilgili makamlara sunuyoruz.

Bugün dünyada üretilen en kaliteli üç pamuktan biri ülkemizde üretiliyor, Ege bölgemizde, Çukurova Bölgemizde, Urfa ve Diyarbakır’da pamuk üretiliyor. Ama dünyada bakıldığında gelişmiş dediğimiz ABD’de tarımın %173’ü beyaz altın denilen pamukla yapılıyor. Böyle olunca dünyanın süper gücü ABD Çin ile birlikte dünya piyasasında pamuğun ciddi anlamda borsası konumundalar” dedi.


Tüketim’de 4. Üretimde 8. Sıradayız

Avşar, Türkiye’nin dünyada Pamuk tüketiminde dördüncü, üretimde ise sekizinci sırada bulunduğunu belirterek; “Bu durum incelenmesi gereken bir durumdur, tüketimde 4. Sırada olan Türkiye, Pamuk üretiminde ise 8.sıradadır. Onun için Türkiye’de Pamuk üretiminin, çiftçinin desteklenmesi gerekmektedir. Üretimi artırdığımız zaman dışa bağımlılığımız azalacaktır” dedi.


Tekstil Sektörünün Sorunları

Avşar programın devamında Tekstil sektörünün sorunları hakkında bilgi vererek; “Öncelikle bizim bakış açımız beraber çalışmak, beraber üretmek ve beraber kazanmak. Tekstil sanayicisinin sıkıntılarına baktığımızda, Tekstil sanayicisi diğer sanayi kolları ile aynı yerde değerlendirmemesi gerektiğini düşünüyorum. Niğde’de tekstil OSB’nin üçte ikilik kısmını oluşturuyor. Ama tekstil sanayicisinin de sorunları var. Tekstil sanayicisi öncelikle diğer sanayi kollarından ayrı olarak bir teşvikten yararlandırılmalı. Tekstil sanayicisinin enerji teşviki farklı olmalı, sigorta ve vergi teşviki farklı olmalı. Sonuç olarak tekstil sanayicisi ayrı bir grupta değerlendirilmesi lazım” dedi.


Emekçinin Sorunları

Tekstil emekçisinin de birçok sorunu olduğunu belirten Avşar; “Tekstil sektöründe çalışan emekçilerin sorunları bizim birinci önceliğimiz konumundadır. Tekstil sektörü ciddi ağır bir iş kolu durumda. Tekstil sektöründe meslek hastalıkları var. Bunla ilgili bir teklifte bulunduk, tekstil işçilerine emeklilik indirimi uygulansın dedik. Yani tekstil işçisi 25 yılda değil de 20 yılda emekli edilsin.  Tekstil sektöründe 25 yıl çalışmış daha sonra çeşitli nedenlerle işten çıkmış veya çıkarılmış işçilerimize emeklilik hakkı verilsin istiyoruz” şeklinde konuştu. 



Editör: TE Bilişim