Dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden Randstad, 2013 yılının ilk Workmonitor araştırmasını yayınladı. “İş dünyasındaki kadın liderler” başlığıyla gerçekleştirilen araştırmada, kadınların liderlik için kariyer yarışında hala zorlu bir mücadele içerisinde olduğu ortaya çıktı. Çalışanların yüzde 84’ü kadınların liderlikteki başarısına inansa da, dünyada her 100 yöneticiden 64’ü erkek.

 
Rapora göre Çin, Hindistan, Japonya ve Türkiye en az kadın yöneticinin bulunduğu ülkeler arasında yer alırken, küresel olarak çalışanların % 46’sı liderlik pozisyonlarında daha fazla kadın görmek istiyor.


 
Lider insan kaynakları danışmanlık şirketi Randstad iş dünyasının nabzını ölçmeye devam ediyor. 10 yıldır ‘Workmonitor’ adıyla yılda 4 kez iş dünyasının eğilimlerini araştıran Randstad, Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye’nin de dahil olduğu 32 ülkeyi kapsayan bu yılın ilk ‘Global iş dünyası eğilimleri’ raporunu yayınladı. Kadınlar Günü’nü geride bıraktığımız şu günlerde, iş hayatında kadın liderlik konusu da en çok konuşulan konular arasında. Randstad’ın on binlerce çalışan arasında gerçekleştirdiği Workmonitor araştırması da “iş dünyasındaki kadın liderler” konusuna odaklanıyor ve tüm dünyadan ilgi çekici sonuçları bir araya getiriyor.


 

EN AZ KADIN YÖNETİCİ ÇİN’DE
Araştırma, kadın liderlerin günümüzde hala zorlu bir mücadele içerisinde olduğunu ortaya koyuyor. Tüm dünyada çalışanların % 84’ü kadınların liderlikteki başarısına inansa da, Workmonitor 1’nci dalga sonuçlarına göre her 100 yöneticiden sadece 36’sı kadın. Rapora göre %10’la en az kadın yönetici Çin’de yer alıyor. Çin’i %20 ile Hindistan, %22 ile Japonya ve % 25 ile Türkiye takip ediyor. Ancak başta Çin ve Hindistan olmak üzere küresel olarak çalışanların %46’sı liderlik pozisyonlarında daha fazla kadın görmek istiyor.

 

EN ÇOK KADIN YÖNETİCİ TERCİH EDEN ÜLKELER HANGİLERİ?
Araştırmada çalışanlara “Bir şirketin yönetimine kadınlar mı, yoksa erkekler mi daha uygun?” sorusuna küresel olarak % 40 kadınlar, % 38 erkekler yanıtının verildiğini belirten Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, “İş dünyasının son dönemde en sıcak gündem maddelerinden biri ‘Liderlikte Kadınlar’. Gerçekleştirdiğimiz yılın ilk workmonitor araştırmasında, küresel olarak şirketlerde liderlik pozisyonunda daha fazla kadın görmek isteyen ülkeler çoğunlukta. Ancak Çin, Hong Kong, Hindistan ve Malezya’daki çalışanlar erkeklerin kıdemli liderliğini savunurken, İspanya, Şili ve Meksika’da daha çok kadınların liderliği tercih ediliyor. Toplumsal cinsiyet kotasının liderlik pozisyonlarına daha fazla kadının gelmesine katkısı olup olmayacağı sorulduğunda ise küresel olarak çalışanların % 57’si olumlu yanıt veriyor. Bu inanç özellikle Çin’de % 78, Hindistan’da % 75, Fransa’da % 70. Ancak Norveç, Danimarka, Macaristan ve Yeni Zelanda’da çalışanlar, kadınların liderlik pozisyonu sorununa yönelik doğru bir yaklaşım olduğuna ikna olmadıklarını belirtiyor” açıklamasını yaptı.
 

KADIN YÖNETİCİLERİ EN ÇOK ABD, AVUSTRALYA VE KANADA DESTEKLİYOR
Küresel olarak çalışanların yarıdan fazlası (%57), en çok da Avustralya, Kanada ve ABD’de (%74), kadınları liderlik pozisyonlarının peşinden koşmaları için teşvik ediyor. Araştırmada bu konudaki teşvikin Macaristan (%25), Japonya (%36) ve Çek Cumhuriyeti’nde (%38) en düşük düzeyde olduğu tespit edildi. Küresel olarak çalışanların %62’si, liderlik pozisyonuna atanmanın kadınlar için, erkeklere nazaran daha zor olduğuna inanıyor. Bu inancın en yüksek olduğu ülkeler Çin (%86) ve Almanya (%79).

 

YARI ZAMANLI ÇALIŞMANIN, KARİYER FIRSATLARINI SINIRLADIĞINA İNANILIYOR

Workmonitor 2013’ün ilk araştırmasında, yöneticilik görevinde yarı zamanlı çalışma konusunda da önemli bulgular ortaya çıktı. Küresel olarak işverenlerin yüzde 40’ı yarı zamanlı yöneticiliği kabul ediyor. Arjantin % 60’lık oranla yarı zamanlı çalışmaya en sıcak bakan ülke iken, Meksika’da % 56’lık oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
 
Yarı zamanlı yöneticilik görevinin kabul görmediği ülke sıralamasında ise % 19’la Japonya ilk sırada yer aldı. Yüzde 24’le Macaristan ve Türkiye ikinci, % 34 ile Yunanistan üçüncü sırada yer aldı. Katılımcıların %54’ü yarı zamanlı çalışmanın kariyerlerini aksatacağını belirtirken, bu düşünce Ağustos 2011’deki % 46’lık oranın oldukça üzerinde ölçümlendi. Araştırmada, yarı zamanlı çalışmanın yaygın olmadığı Yunanistan’daki çalışanların % 68’i bu modelle kariyer fırsatlarının sınırlandığını savunan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. 

 
 
Randstad hakkında:
Dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık firması olan Randstad Holding NV, şirket ve kurumlara istihdam iş çözümleri sunmaktadır. 5 kıtada toplam 43 ülkede, 33 binden fazla çalışan ve 5.400 şubesi bulunan Randstad, Türkiye pazarındaki faaliyetlerine 2006 yılında başladı. Amerika, Almanya, Avustralya, Belçika, Fransa, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, Kanada, Lüksemburg, Polonya ve Portekizde önemli pazar payına sahip olan Randstad, 2012 yılında € 17.1 milyar gelir üretti. Holding hisseleri NYSE Euronext Amsterdam’da işlem görmektedir. Daha fazla bilgi için www.randstad.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Editör: TE Bilişim