Lahana üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer alan Niğde'de verimdeki artış ve fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Üretimde Samsun'dan sonra Türkiye’de 2’inci sırada yer alan Niğde'de 2017 yılında 22 köyde 16 bin dekar alanda 95 bin ton lahana üretimi yapılırken 2018 yılında 24 köyde 18 bin dekarlık bir alanda 110 bin ton lahana üretimi yapıldı.

Hasatta son günlere yaklaşıldığını söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “ Niğde'nin lahanada önemli bir yere sahip olduğunu belirten Baş, geçen yıl 22 yerleşim yerinde üretim yapılırken bu yıl ise kentte 24 yerleşim yerinde üretim yapıldığı gibi rekoltede artış yaşandığı ifade etti.

Baş, Samsun, Niğde ve İzmir'in lahana üretiminde ilk 3 sırada yer aldığını dile getirerek, "İlimizde yaklaşık 18 bin dekarlık bir alanda 110 bin tona yakın üretimimiz var. Lahana ilimizin iddialı ürünlerinden. Geçen seneye göre, ekim alanında ve verimde artış var. Çiftçimiz genel anlamda memnun" diye konuştu.

Niğde'de geçen yıl Lahana Üreticileri Birliği kurduklarını anımsatan Baş, şöyle konuştu: "Birlikten maksadımız üreticilerimizi bir araya getirip, ürünün düzenli ve getirisi yüksek bir şekilde pazarlamasını sağlayabilmek. Üretim kültürünü geliştirmek, daha ekonomik üretim yapmalarını sağlamak için Birlik üzerinden bazı noktalarda iyi tarım uygulamaları yaptık. Bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Türkiye genelinde şubesi olan zincir marketler, raflarında bu ürünleri sergileyebilmek için bu tarz uygulamaları istiyor. Üreticimize daha fazla kar getirmeyi hedefliyoruz. Bunda da inşallah başarılı oluyoruz."
Baş, “Ayrıca ilimizde üretilen lahananın büyük bir kısmı il dışına, kalan kısmı ise iç pazarda satılmaktadır. Ayrıca bir kısmı da ilimizde faaliyet göstermekte olan turşu fabrikasında işletmektedir. İlimizde üretilen lahananın depolanması söz konusu olmadığından hasat zamanı tarlada satışını yapmaktadır” dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim