CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Et ve Süt Kurumu’nun, Kurban Bayramında üreticinin elinde kalan 386 baş hayvanı kilogramı 42 liradan satın aldığını açıkladı. Pakdemirli, Kurban Bayramında 3 milyon 702 bin hayvanın kesiminin yapıldığını da belirtti. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şu sorulara yanıt istedi: 

“Kurban Bayramı’nda satılan küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısı kaçtır? Bir önceki yıla göre satış rakamlarındaki değişim nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı elde kalan hayvanların Et ve Süt Kurumu tarafından alınacağını açıklamıştır. Alımı sağlanan hayvan sayısı kaçtır ve alım ücreti ne kadardır?

Et ve Süt Kurumunun hâlihazırda stoklarında et var mıdır? Kurumda et alış ve et satış fiyatı ne kadardır?”

GEÇEN YIL 3 MİLYON 774 BİN HAYVAN KESİLDİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2020 yılı Kurban Bayramında 963 bin 143 büyükbaş, 2 milyon 811 bin 813 küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 774 bin 956 hayvanın kesildiğini açıkladı.

BU YIL BÜYÜKBAŞ HAYVAN KESİMİ ARTTI 

Bakan Pakdemirli, 2021 yılı Kurban Bayramında ise 982 bin 403 büyükbaş, 2 milyon 719 bin 874 küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 702 bin 277 adet hayvanın kesiminin gerçekleştiğini ifade etti. 

ELDE KALAN HAYVANI ESK ALDI 

Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi

Bakan Pakdemirli, “Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu (ESK) Kurban Bayramı’nda üreticinin elinde kalan 386 baş hayvanı 42 TL/Kg fiyatla almıştır. ESK alım ve satış fiyatları düzenli olarak Kurumsal internet sitesinde yayınlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

GÜRER BESİCİLİK ZORLAŞIYOR

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  yem fiyatları artışının sürdüğünü ve süreçte besici ile süt inekçiliği yapanın gelirinin daraldığını belirtti. Geçmişte kurban için dahi hayvan ithal edildiğini söyleyen Gürer kurban için satışa getirilen hayvanların ESK tarafından çok sınırlı alım yapıldığının bakan yanıtında yer aldığını, et fiyatlarının rafta her gün yükseldiğini belirterek  hayvancılığın geleceğinin girdi maliyetleri ve özellikle yem fiyatları ile doğrudan bağı bulunduğuna dikkat çekti. Bayramda büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesiminde kısmende olsa bir düşmenin yaşanmasında ekonomik sorunların giderek artmasının etkisi olduğunu ifade etti.

 

 

Editör: TE Bilişim