Niğde Üniversitesi, Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Niğde İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’nce ortaklaşa düzenlenen “Koyunculukta Sürü Yönetimi, Besleme ve Sağlığı” konulu panel dün gerçekleştirildi.


“Koyunculukta Sürü Yönetimi, Besleme ve Sağlığı” konulu panel dün saat:10.00’da Fen Edebiyat Fakültesi Konferans salonunda saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının söylenmesi ile başlatılan panelin başkanlığını Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan üstlendi.


Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Ulutaş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra Sarıçiçek, Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Ceyhan “Koyunculukta Sürü Yönetimi, Besleme ve Sağlığı” konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.


Niğde İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz, Birliklerinin 4631 Sayılı Hayvan Islahı Kanunu kapsamında hazırlanan 19 Aralık 2001 tarih ve 24615 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ıslah amaçlı yetiştirici birliklerinin ve hizmet hakkında yönetmelik hükümlerine göre Niğde İlinde küçükbaş hayvanların ıslahı amacıyla 5 Temmuz 2007 tarihinde 25 üye ile kurularak tüzel kişilik kazandığını, 5 Temmuz 2007 günü genel kurulunu yaparak Niğde İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ıslah amaçlı çalışmalarına başladığını söyledi.


2011 Yılı itibariyle Bin 718 üyeye ulaşıp 212 Bin 759 küçükbaş koyun-keçiye toplam 3 Bin 191 Bin 385 TL destekleme dağıtımına Birliklerinin aracı olduğunu belirten Erdoğan Yılmaz, bugün itibariyle Birliklerinin 2 Bin 340 üyeye ulaştığını, yaklaşık 317 Bin küçükbaş hayvanın kayıt altına alındığını, İlimizde ıslah amaçlı Niğde Merkez ve Bor İlçemizde 12 Bin 344 küçükbaş koyun ve koç üzerinden “Halk Elinde Islah Çalışması” ile Ulukışla İlçesinde ise 6 Bin 288 küçükbaş kıl keçisi ıslah çalışmasının yürütüldüğünü, çalışmaların Niğde Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Birlikleri tarafından Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü kontrolünde yürütüldüğünü bildirdi.


Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Türkiye’nin toprak yapısı, meraların durumu, insanların kırmızı et tüketme alışkanlığı, kebap kültürü, kırsal alandaki nüfus ve göçerlik düzeni içinde yürüyen koyun yetiştiriciliğinin işsizliğe katkısı, halkımızın becerisi ve ucuz maliyeti nedeniyle önemli bir hayvancılık faaliyeti olduğunu vurguladı.

Kırsal kesimde yaşayan halkımızın geleneksel bir uğraş dalı olan koyunculuğun sadece yetiştiriciler için değil, aynı zamanda bu alanda çalışacak veteriner hekim, ziraat mühendisi, gıda mühendisleri için de önemli bir iş potansiyeli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şekeroğlu; “Üniversitemizde yeni kurulan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, bölgesel sorunların çözümünde ilgili paydaşlarla işbirliğine önem vermektedir” dedi.


Bu yıl dünya yumurta günü paneli düzenleyerek yumurta tavuğu sektörünün önemine ve beslenme farkındalığı oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Doç. Dr. Şekeroğlu; “Ayrıca 2013 yılı içerisinde “İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi düzenleyecektir. Fakültemiz en kısa sürede İlimizin tarımsal sorunlarına yönelik çalışmalarını hızlandıracaktır” diye konuştu.


Doç. Dr. Şekeroğlu; “Bu kapsamda İlimizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı” “Akkaraman 1”, “Akkaraman 2” ve “Kıl Keçisinin Islahı” projelerinin liderliğini Üniversitemiz öğretim üyeleri yürütmekte ve bu proje kapsamında yılda yaklaşık olarak 726 Bin lira üreticimize destek vermektedir” dedi.










Editör: TE Bilişim