Ulukışla’ya bağlı Tekneçukur Köyünde Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü desteğiyle Kavak Mantarı (Pleurotus ostreatus) Üretim Tesisi kuruldu.

12bin TL’ye mal olan tesiste ilk üretim yapıldı.   

Beraberindeki İl Genel Meclis Üyesi Birol Önder ve HEM Müdürü Seyfullah Özdemir ile kültür mantarı tesislerini gezen Ulukışla Kaymakamı Ozan Gazel, İlçede mantar üretimi konusunda herhangi bir çalışmanın detaya indirilmemiş olmasının kendilerini böyle bir çalışmaya ittiğini belirtti.

Kaymakam Gazel şunları söyledi. "Halk Eğitim Merkezi’nin verdiği uzmanlık desteğiyle vatandaşımız burada kendi işletmesinin patronu oldu. Uzmanların belirttiğine göre Kavak mantarı bir ilaç olarak düşünülebilir, çünkü içerisindeki bileşenler arasında bulunan lovastatin kolesterolü düşürüyor. Devam edecek projeyle birlikte mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımız olacak. Mantar yetiştiriciliği vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek.”

HEM Müdürü Seyfullah Özdemir ise, “biçki, dikiş nakış kursların yanı sıra mesleki kurslara da büyük önem veriyoruz. Mantar yetiştiriciliği, emlak danışmanlığı ve avcılık eğitim kursları devam etmektedir. Kültür Mantarı yetiştiriciliği için diğer köylerimizden de talepler geliyor. Üretilen kültür mantarı ile dengeli beslenme ve sağlık elde edebiliriz. Adana ve Mersin illerimizde Pazar arayışlarımız var. Köylerimize ekonomik katkı sağlayacak Mantar üretimine önem veriyoruz” dedi.

Bu arada, Halk Eğitim Merkezi’nde uzman olarak görev yapan Yüksek Ziraat Mühendisi Sedat Günendi, istenilen koşullar sağlandığında bir kütüğün 5 yıllık bir süre içerisinde her yıl kendi ağırlığının %30’u kadar ürün verdiğini belirtti. 

Evinin altında bulunan 100 metrekarelik bodrumda Kavak Mantarı üretimine başlayan Mehmet Yılmaz, Kaymakam Ozan Gazel ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seyfullah Özdemir’e katkılarından dolayı teşekkür etti…

  

( Kavak mantarı, Pleurotus ostreatus, yaygın bir yenilebilen mantar türüdür. İlk kez Almanya'da 1. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir.

Kavak mantarları ayrıca sanayide ve diğer alanlarda mantarındırma (Vücuttaki toksik etki gösteren bileşenleri mantar kullanarak temizleme yöntemi) amacıyla kullanılır.) 



Editör: TE Bilişim