KOP, DAP, GAP ve DOKAP kapsamındaki illerde damızlık koç, boğa ve teke alımında yüzde 80, yeni kurulacak veya tadilatı yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yüzde 50 hibe desteği verilecek.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP Bölgesi’nin de içinde bulunduğu hayvancılık desteklemelerinin Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, bu hayvancılık desteklemelerin bölgelerin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.


Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de hayvancılık işletmelerin altyapılarının geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması amacıyla yapılacak yatırımların desteklendiğini vurgulayan Başkan Babaoğlu; “Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki illerde damızlık, koç, boğa ve teke alımında yüzde 80, yeni kurulacak veya tadilat yapılacak hayvancılık işletmelerine yüzde 50 hibe desteği verilecek. Hibe destek 2014-2018 yılları arasında uygulanacak bu desteklemeden 4 Bölge Kalkınma İdarelerine bağlı toplam 35 il yararlanacak. KOP kapsamındaki Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’da hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması amacıyla yapılacak yatırımlar desteklenecektir. Söz konusu projeler kapsamındaki illerde, işletmesi aktif olan yetiştiricilere büyükbaş için en az 10, en çok 49 baş anaç kapasiteli; küçükbaş için en az 100, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ile kapasitelere uygun damızlık erkek boğa, koç, teke alımına hibe destek uygulanacak” diye konuştu.


“Hayvancılığın gelişmesi için önemli bir destek”

Türkiye genelindeki 38 milyon 509 bin 795 küçükbaş, 14 milyon 532 bin 848 büyükbaş hayvan varlığının bulunduğunu vurgulayan Başkan Babaoğlu şunları söyledi:

“Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 43’ünü oluşturmasına karşın tarım alanlarının daha fazla kısmına ve mevcut üretimlerinden daha yüksek potansiyele sahip olan KOP, DAP, GAP, DOKAP Bölgeleri ülkenin büyükbaş hayvan varlığının yüzde 42’sini, küçükbaş hayvan varlığının da yüzde 55‘ini üretmektedir. Hayvancılıkta mevcut desteklere ilaveten gerçekleşecek olan bu destekle, ülkenin et ve süt ihtiyacına önemli bir katkı sağlanarak gıda güvenliği artırılacak ve kalkınma için önemli bir kaynak oluşturulacaktır. Bu bakımdan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız illerin bölgesel gelişmişlik farklarını en aza indirmek adına önemli bir karara imza atmıştır. Türkiye ve KOP Bölgesi hayvancılığı için önemli olan bu desteklemeler için başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”


 

Editör: TE Bilişim