KOP Bölgesi illerinin tamamında düzenlenecek olan “KOP Bölgesi’nde Sosyal Yapının Analiz Edilmesi Projesi” Odak Grup Toplantılarının ilki Konya’da başladı.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; bölgenin beşeri sermayesini ön plana çıkartacak, merkezi hükümet ve yerel yönetimler tarafından yapılacak sosyal yatırımlara altlık niteliği taşıyacak, önemli bir projeyi hayata geçiriyor. 
Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesi için “Sosyal Eylem Planı” hazırlanıyor. Konya’da düzenlenen ‘KOP Bölgesi’nde Sosyal Yapının Analiz Edilmesi Projesi’ odak grup toplantısına KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, sosyal ve beşeri alanlarda faaliyet yürüten kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, üniversitelerden akademik personeller ile KOP İdaresi uzmanları katıldı. 

KOP İdaresi olarak maliyet karşılaştırması yapıldığında genellikle iktisadi sektörlerde yatırıma ağırlık verildiğinin söylenebileceğini ancak meyvelerinin daha bereketli olacağını düşündükleri beşerî yatırımları da ağırlık verdiklerini kaydeden KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, son dönemlerde KOP Eylem Planı kapsamında insan odaklı, beşeri sermayeyi geliştirmeye yönelik sosyal ve kültürel alanlarda önemli mali destek programlarını hayata geçirdiklerini belirtti. 

İnsanı odağına alan sosyal proje yürütmenin çok farklı bir süreç olduğunu, yatırım projelerinde yapılan işlerin elle tutulur gözle görülür bir karşılığının bulunduğunu ancak insana yapılan yatırımların maddi karşılığının uzun vadede görülebildiğini ifade eden Başkan Yardımcısı Tongur, “Bölgede yapılacak beşerî yatırımların kalkınmada büyük bir rol oynadığına inanıyoruz. Bu inançtan hareketle KOP Bölgesi’nde bir “Sosyal Eylem Planı” oluşturmayı hedefliyoruz. Bölgenin iller bazında mevcut durumunu ortaya koymak, toplumsal ve kültürel yapısını yakından incelemek, yaşlılık, yoksulluk, göç ve hızlı kentleşme gibi olgulardan kaynaklanan sosyal sorunlarını saptamak, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara toplumun nasıl tepki verdiğini araştırmak ve toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik/sosyal hayatta yaşadıkları sorunları ortaya koymak için önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu proje ile bölgenin nüfus yapısı, göç oranı ve göçün nedenleri, eğitim durumu, istihdam edilebilirliği ve işgücü potansiyeli, özel politika gerektiren grupların toplum içindeki durumu gibi bölge insanının mevcut sosyal, ekonomik ve toplumsal durumu ve yaşanan problemlerin tespit edilmesi sağlanacaktır. Bölge’deki madde bağımlılarının ve pazarlamacılarının, suça bulaşmış ya da suça yönelimli kesimin araştırılması yapılarak çıkan sonuç doğrultusunda bölgeye yönelik çalışmalar yapılacak. Kalkınmanın dinamizmini sağlayan çocukların ve gençlerin yaşadıkları toplumsal problemlerin tespitini yapmaya yönelik çalışmalar yürütülecek. Bu sayede KOP illerinde kırılganlıklara sebep olan toplumsal problemleri görmemiz için geniş bir pencere açılmış olacaktır. Yapılan bu ön araştırma sayesinde bölgede yapılacak olan çalışmalara ve yatırımlara ışık tutularak yerinde ve kalıcı çözümler üretilmesi sağlanmış olacaktır” diye konuştu. 

Üç aşamadan oluşacak olan ‘KOP Bölgesi’nde Sosyal Yapının Analiz Edilmesi Projesi’nin İlk aşamasında bölge illerinde mevcut durum analizleri gerçekleştirildi. İkinci aşamayı oluşturan saha çalışmaları ve kamu kurumları temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Odak Grup toplantıları yapılacak. Son aşamada ise ortaya çıkan sonuçlar uzmanlar tarafından yorumlanarak KOP Bölgesi’nde müdahale edilmesi gereken öncelikli alanları içeren rapor haline dönüştürülecek.

İkincisi; 4 Aralık 2018 Salı günü Karaman’da düzenlenecek olan Odak Grup Toplantıları, 5 Aralık 2018 Çarşamba günü Niğde’de, 6 Aralık 2018 Perşembe günü Aksaray’da, 10 Aralık 2018 Pazartesi günü Nevşehir’de, 11 Aralık 2018 Salı günü Kırşehir’de, 12 Aralık 2018 Çarşamba günü Yozgat’ta, 13 Aralık 2018 Perşembe günü ise Kırıkkale’de yapılacak olan toplantı ile son bulacak. 
 
 
Editör: TE Bilişim