İnşaat ve Mühendisler Odası Niğde İl temsilcisi Abudder Zorba, ülkemizdeki konut fiyatlarının artması, Türkiye’de bugüne kadar koronavirüsün yaygınlaşmaya başladığı ana kadar olan süreçteki ekonominin aksamasından dolayı koronavirüs sonrası konut fiyatlarındaki artışlar yaşandı.

İnşaat ve Mühendisler Odası Niğde İl temsilcisi Abudder Zorba,  inşaat sektöründe ve koronavirüs nedeniyle konut fiyatları artmadı, bu artışlar olmadı. Türkiye’nin bugüne kadar koronavirüsün yaygınlaşmaya başladığı ana kadar olan süreçteki ekonominin aksaması. Türkiye’deki belli sitemlerin yavaşlaması, bankalar arası ilişkilerin zayıflaması ve çevre ülkelerle olan ilişkilerin kötü gitmesiyle Türkiye’de bir yapısal bozukluk gibi gözüken bir sistemde bir eksiklik var. Bütün bunların tamamını değerlendirdiğimizde tabi yavaş ve yanlış giden işlerin hepsi maliyete aksatan bir sorun olarak çözülmeye çalışılıyor” dedi.

Zorba; “Niğde’de Koronavirüsten sonra dairelerin satış fiyatlarında bir artış oldu. Bu sürece aşmak için dairelerin kredi ile daire alımlarında ve diğer alım satımlarda devlet belirli bir avantaj sağladı. Devlet yüzde 0,49 varan bir düşük faizlerde bir canlanma oldu. Ama o canlanma belirli bir zaman sonra geriye dönüldü.  Bunların çözümü ülkemizdeki ekonominin belirli şartlarda belirli raylar üzerine oturtulması lazım. Günü birlik ekonomiyi kurtarma çabaları devletlerarası ilişkilerde ve devletlerarası sorunları çözmüyor. Bunları geniş kapsamlı düşünüldüğü zaman  Türkiye’nin tarım politikaları, imarla ilgili sorunları, orman yangınları ve deprem gibi sorunlar. Türkiye’nin terörden sonra en önemli sorunu depremdir. Çünkü bizim yapı stoklarımız hiç biri güvenilir değil. Türkiye’nin tamamında insanlarımızın zarar görmemesi için b yapı stoklarımızın değerlendirmeye alınıp biran önce tedbirlerin alınıp yerine getirilmesi lazım.  Niğde’deki yapılarımız ilimizde meydana gelebilecek olan 5,5 veya 6 gibi meydana gelebilecek depreme Güney Doğu gibi etkilenir. Bizim yapı stoklarımızda ilimizde Güney doğudaki yapılardan daha çok kötü yapılarımız var” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim